5 kişilik koğuşa bir tabak yemek

  • Kürkçüler Cezaevi’nde 5 kişilik odalara bir tabak yemek veriliyor.

 

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Harun Kaya, gönderdiği mektup aracılığıyla yaşadıkları hak ihlallerini paylaştı. 

Kaya, Abdulkadir Baybars’ın bir yılı aşkın süredir tek başında tutulduğunu; kimseyle görüştürülmediğini ve sosyal etkinliklere katılamadığını belirtti.

Kafeslerde tutuluyoruz

Dayatmaları kabul etmedikleri için mahkemeye ve hastaneye götürülmediklerini; bu durumun sağlık ve yargı süreçlerinde sorunlar yarattığını yazan Kaya, şunları paylaştı: “Odalarda, koğuşlarda değil, kafeslerde tutuluyoruz. Bu durumun yasal ya da hukuki bir dayanağı yok. Bu kafes tipi yapılar tümüyle psikolojik işkence amacı taşınarak oluşturulmuş ve siyasi tutsaklar için hazırlanmış. Odalar hiçbir suretle değiştirilmiyor. ‘Oda değişim talebinde bulunan kişi kaldığı odadaki bir kimseyle/kimselerle kavgalı olmalı’ deniliyor. Böylece, bizlerin yoldaşlık bağını bilen idare, oda değişimini ilişkilerimizin bozulması, kavgalı olmamız temennisi üzerine inşa ediyor.  

Çok yönlü saldırı

Burada da Esat Oktay Yıldıray tipini andıracak memur ve görevliler türemektedir. Nerede ırkçı, faşist zihniyetli kimseler varsa infaz memuru kılığına sokulmakta. Çok yönlü bir saldırı politikası yürütülüyor. 

İstihkakımız olan kişi başı iki somun ekmek bire düşürüldü. 5 kişilik odalara bir kişilik yemek veriliyor, üstelik bayat ve kötü.

Politik tutumumuzu koruyor, geliştiriyoruz. Cezaevinde inşa edilen 12 Eylül rejimi geçmişte olduğu gibi bugün de onurlu ve özgür insanın duvarına çarpacaktır.”

 

38 kadın tutsak 11 kişilik koğuşta

Şakran Kadın Cezaevi’nde 38 tutsak, bir yıla yakındır kapasitesi 11 kişilik olan koğuşta tutuluyor. 

Şakran Cezaevi’nde 5 yıl 2 ay tutuklu kaldıktan sonra Temmuz 2021’de tahliye edilen Ceylan Bozkurt, 20 Haziran’da halen cezaevinde olan Mahsume Şendal ile açık görüş gerçekleştirdi. Cezaevlerinde her yönüyle baskıların arttığını belirten Bozkurt, “11 kişilik A-5 koğuşunu 38 kişiyle doldurdular. Arkadaşların bu anlamda durumu iyi değil. Bir kişi için tasarlanmış odada 4 kişi kalıyor. 2-3 kişi ranzada, bir kişi yerde kalıyor. Sürekli sıkışık durumdalar; kitap okuyamıyor, dinlenemiyorlar. Daha önce 14 kişi için getirilen yemek, şimdi 38 kişiye veriliyor” dedi.

Şakran Cezaevi’nde basit gerekçelerle disiplin cezaları verildiğini dile getiren Bozkurt, şöyle devam etti: “Hastane ya da revire giderken sürekli yeni ve keyfi bir tutumla karşı karşıya kalıyorlar. Yaşanan bir tartışma disiplin cezası olarak dönüyor. Telefonda aile dışında biriyle görüştüklerinde disiplin cezası verilebiliyor. Özellikle tahliyesi yakın olan tutsaklara bu yapılıyor. Bu cezalandırma sisteminin bir başka şekli. Hukuki destek istedikleri İzmir Barosu’na mektup yazmışlar, ancak cezaevi yönetimi bu dilekçeyi engellemiş.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.