58 kişiye dört gün daha gözaltı

GÖÇİZ-DER

GÖÇİZ-DER

  • Tekirdağ ve İstanbul’da gözaltına alınan 58 kişinin gözaltı süresi dört gün daha uzatıldı.

İstanbul ve Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen ayrı soruşturmalar kapsamında 3 Haziran günü gözaltına alınan Göç İzleme Derneği (GÖÇİZ-DER) üye ve yöneticileri ile aralarında HDP İl ve İlçe yöneticilerinin olduğu toplamda 58 kişinin gözaltı süresi dört gün daha uzatıldı.

İstanbul merkezli 3 Haziran’da yürütülen soruşturma kapsamında GÖÇİZ-DER’in Şirinevler’de bulunan dernek binasın baskın düzenlendi. Dernek binasında arama yapan polis, aralarında derneğin eşbaşkanları Kamile Kandal ile Mehmet Boğakan’ın da aralarında olduğu 22 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğünde tutulan 22 kişi hakkında gözaltı süresi dört gün daha uzatıldı.
Tekirdağ merkezli yürütülen soruşturma kapsamında ise Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) Beyoğlu ilçesindeki genel merkez binasına baskın düzenlendi. Soruşturma kapsamında çoğunluğu HDP İl ve İlçe yöneticilerinin olduğu 36 kişi gözaltına alındı. Tekirdağ Emniyet Müdürlüğünde tutulan 36 kişinin de gözaltı süresi dört gün daha uzatıldı.

GÖÇİZ-DER: Hukuksuz

Göç İzleme Derneği (GÖÇİZ-DER), dün dernek binasında toplantı düzenledi. Toplantıya, Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de katıldı. Toplantıda dernek adına konuşan Şilan Bingöl, dernek olarak dil, din, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin, yerinden edilen insanlarla dayanışma içerisinde olduklarını, zorla göç ettirilen insanların yaşadıkları sorunların çözümü için çalışmalar yaptıklarını, göç ve göçmen alanlarında faaliyet yürüten sivil inisiyatiflerle ortaklaşarak yerinden göçertilen insanların daha insani yaşam koşullarına sahip olması için projeler yürüttüklerini belirtti. Bingöl, özellikle 1990'te köyleri yakılan ve 2015’te sokağa çıkma yasakları nedeniyle yerinden edilen yurttaşların yaşadıkları hak ihlallerini ele aldıklarını kaydetti.

Gözaltına alınan üyelerinin yaş ve sağlık bakımından gözaltında tutulmayacak durumda olduklarını söyleyen Bingöl, gözaltı süresinin uzatılmasının da keyfi olduğunu belirtti. Bingöl, sağlık hakkı ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Yine derneğimize yönelik mesnetsiz gerekçelerle açılan bu  soruşturmada gizlilik kararı verilmesine rağmen iktidara yakın basın çevresinden derneğimizin açık, meşru, yasal çalışmaları asılsız iddialarla kriminalize edilerek, hukuksuz operasyon meşrulaştırılmak istenmektedir.” 
Bu susturma politikası ve gözaltılara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Bingöl, hak savunucuların serbest bırakılmasını istedi.

80 yaşında olan da var

Toplantıda söz alan dernek avukatlarından Ahmet Baran Çelik ise şunları ifade etti: "Bize verilmeyen bilgiler yandaş basına veriliyor. Şu anda ilaç kullanan 8 müvekkilimiz var. Şu anda gözaltında bulunanlar arasından 80 yaşında olan arkadaşlarımız var.” İSTANBUL/TEKİRDAĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.