6 kız kardeş günde 16 saat domates kesiyor

Kadın Haberleri —

Domates kesen işçiler / Foto: Sertaç Kayar

Domates kesen işçiler / Foto: Sertaç Kayar

  • Yoksulluğun arttığı Kurdistan’da mevsimlik tarım işleri ağır yaşam koşulları altında geçimini sağlamaya çalışıyor. Kavurucu sıcaklar altında çalışmak zorunda olan işçiler aslında eşitsizliğin nasıl bir boyutta olduğunu gözler önüne seriyor.

Amed-Urfa karayolunda yer alan 4 bin dönümlük tarlada ekilen domatesler, toplandıktan sonra kamyonetlerle kurutma alanına taşınıyor. Burada doğranan domatesler, naylon bir örtünün üzerine serilerek tuzlanıyor. Güneşin altında kurutulduktan sonra fabrikada ayrı bir işlemden geçirilen domatesler, paketlenerek ihraç ediliyor.

Gazete Duvar’dan Ardıl Batmaz, 6 kız kardeşin sabah 04:00’ten akşam 20:00’e kadar kavurucu sıcaklar altında domates kesmesinin hikayesini yazdı.

Eğitim hayatını sürdüren Feride, Semra, Meryem ve 3 kız kardeşleri daha, anneleri Havva ile birlikte yaz aylarında domates tarlasında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Gün boyunca güneşte domates kesen kız kardeşler çalışmak zorunda olduklarını söylüyor ve işlerinin zorluklarını anlatıyor.

Hep zulüm hep adaletsizlik

Adaletsizlikten söz eden Havva, kızlarıyla beraber yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor: "Eğer adalet olsaydı 3 yaşındaki çocuktan tut, yaşlı adama kadar burada domates doğramazdık. Hep haksızlık, hep adaletsizlik... Hakkımı helal etmiyorum. İnşallah kar erir, düz yolda yürürüz. 12 yaşımdan beri hep zulüm, hep eziyet, hep adaletsizlik gördüm. Elim sedef hastası, 6 kızım var 6'sını da okutuyorum."

Günde 16 saat domates doğradıklarını söyleyen kardeşlerden biri, öğlen sıcaklarında bazen bayılan işçilerin olduğunu anlatıyor: "Ama mecburuz. Doğramak zorundayız, para kazanmak ve geçimimizi sağlamak zorundayız. O yüzden kesmek zorundayız, başka çaremiz yok."

Kazandıkları yetmiyor

2 ay sonra 18 yaşına girecek bir diğer kardeş ise 6 senedir mevsimlik işçi olarak çalıştığını söylüyor: "6 kız kardeş, annem ve babam burada günde toplam 3 bin TL kazanıyoruz ama yetmiyor. Okul masraflarımızı çıkartmak zorundayız. 6 kız kardeş olduğumuz için kışın çalışacak kimse yok. Bu sene sıralamada 90 bine girdim ama beklediğim gibi değildi. Yine hazırlanacağım. Emeklerimin karşılığını almak istiyorum, hedefim eczacılık." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.