6 maddelik acil tedbir

HDP

HDP

  • Halkların Demokratik Partisi (HDP), 6 maddelik Acil Ekonomik Tedbirler Paketi’ni açıkladı.

 

HDP, çiftilerden öğrencilere, asgari ücretliden geliri olmayana yuttaşlara kadar bir dizi desteği öngören tedbirler alınmasını istedi.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis’te ekonomik krize karşı oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi adına dün “Acil Ekonomik Tedbirler Paketi”ni açıkladı. Bütçenin kalemlerini değiştirme imkanının olduğu son günde olduklarını kaydeden Paylan, “Genel Kurul’da önerge verilemiyor. Bugün eğer bütçe tercihlerini değiştirebilirsek bu mümkün olacak. Aksine Saray’dan gelen bütçe aynı şekilde kabul edilecek. Saray’dan gelen bütçe çökmüştür” dedi. 

Meclis devreye girmeli

Mutfakta, çarşıda, atölyede, pazarda yangın olduğunu belirten Paylan, şunları söyledi: ”Çiftçi tarlasına gübre alamıyor, çünkü gübre 5 kat arttı. Yurttaşlar mutfak masraflarını karşılayamıyor. Emeklilerimiz ay sonunu getiremiyor. Bu zam yağmuru altında 2022, Türkiye’nin yaşadığı en zor yıllardan biri olacak. Saraydakiler bunun farkında değil, çünkü onlar paralel evrende yaşıyor ‘Türkiye uçuyor’ diyorlar. Kim uçuyor? Halkımıza sorduğumuzda ‘Türkiye baş aşağı gidiyor’ diyor. Bu şartlarda belki Saray’daki vicdansızlar ülkedeki yangını, zam yağmurunu, alım gücünün bitmesini görmüyor. Meclis’in devreye girmesi gerekiyor, mutlaka bütçe tercihlerini değiştirmelidir.” ifadelerini kullandı. 

Acil ekonomik tedbirler

 Paylan, Acil Ekonomik Tedbirler Paketi’nde yer alan 6 maddeyi şöyle sıraladı:

* Elektrik, su, doğalgaz, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz yapılmalı.

* Çiftçileri destekleyecek kaynak koymalıyız.

*  Asgari ücreti vergiden muaf tutmalıyız.

* Üniversite öğrencilerine karşılıksız 2 bin TL burs verilmeli.

* Esnafın banka ve vergi borçları faizsiz uzun vadeli yapılandırılmalı.

* Geliri olmayan yurttaşlara asgari gelir sağlanmalı.

Meclis’e önerge verildi

 HDP, 6 maddelik paketin hayata geçmesi için Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na önerge verdi. Halk zamlar altında kendisine kalkan olacak bir Meclis aradığını söyleyen Paylan,  6 maddelik paketi bütün siyasi partilerin desteklemesini talep etti. Paylan, şunları ekledi: ”Bu, yalnızca yaraya merhemdir, tek adam rejimi sürdükçe yara kanamaya devam edecektir. Tek adam rejimi sürdükçe her gün soframızdan bir dilim ekmek eksilmeye devam edecektir. Bu açıdan biz HDP olarak bu iktidarın biran önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu iktidar istifa etmeli ve derhal erken seçime gidilmelidir. Bu iktidarla geçen her gün ekmeğimiz, huzurumuz ve refahımız eksilecektir.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.