605 milyon insan satranç oynuyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Satranç/Foto: AFP-Diyarbakır

Satranç/Foto: AFP-Diyarbakır

  • Satranç, dünyanın en popüler ve sevilen oyunlarından biri. Birleşmiş Milletler, dünya çapında 605 milyona yakın insanın – veya dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 8’inin satranç oynadığını tahmin ediyor.

 

Hindistan mı?

Peki satranç, aslen nereden çıktı, kökeni nereye dayanıyor?Satrancın kesin kökenlerini doğru bir şekilde belirlemek zor. Ancak çoğu tarihçi oyunun Hindistan’da ortaya çıktığını düşünüyor. 

Live Science’de çıkan yazıya göre, eski bir efsane oyunun yaratıcısı olarak baş vezir Sissa ibn Dahir’i gösteriyor. Hikayeye göre, ilk satranç tahtasını Sissa ibn Dahir Hindistan kralı Shirham’a hediye etmişti. Ancak bu hikayenin en eski yazılı referansının 1256’ya ait olduğu göz önüne alındığında bu hikayenin gerçekte hiçbir temeli olmaması da oldukça muhtemel.

İran mı?

Ancak, bazı tarihçiler satrancın Hindistan’da ortaya çıktığı konusunda hemfikir değil. İspanyol satranç oyuncusu ve tarihçi Ricardo Calvo ise bir makalesinde oyunun “kesinlikle İran’da icat edildiğini” öne sürdü. Ancak genel fikir birliği, oyunun Hindistan’da icat edildiği yönünde. 

Satranç değişti

Britannica’ya göre, satrancın 6. yüzyıldan önce modern versiyonuna yakın bir biçimde var olduğuna dair inandırıcı bir kanıt yok. 

O zamandan beri oyun, yüzyıllar boyunca hem küçük hem büyük değişiklikler getiren farklı kültürlerle beraber gelişti. 

Uluslararası bir satranç ustası Kenneth W. Regan, bazı versiyonların diğerlerinden daha iyi olduğunu belirterek, “Bütün büyük bölgesel kültürler kendi satranç biçimlerine sahipti” diyor. 

Keyifli bir oyun

Peki, satranç neden bu kadar uzun süre popülerliğini korudu. Neden dünyanın en eski masa oyunu olarak kabul edilen ve satrancın onda biri kadar yani yaklaşık 60 milyon düzenli oyuncusu olan Go gibi diğer eski oyunlardan daha yaygın olarak oynanıyor?

Regan bu konuda, “Satranç, birçok yeterlilik düzeyinde keyif alabileceğiniz bir oyun. Bir deyişe göre satranç, bir sivrisineğin içebileceği ve bir filin yüzebileceği bir gölet. Go, doğası gereği daha derin ve daha zorlu bir oyun. Sıradan bir Go oyunundan sonra başım ağrıyor ama satrançta öyle değil!” diyor.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.