79 yaşındaki Barış Annesi’ne hapis

  • 79 yaşındaki Barış Annesi Meryem Soylu’ya, dernek faaliyetleri nedeniyle yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis verildi. 

 

Soylu’nun, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik soruşturma kapsamında yargılandığı davada karar çıktı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın 4. duruşmasına tutuksuz yargılanan Soylu katılmazken, avukatı Muhittin Muğuç hazır bulundu. Mütalaada, MEBYA-DER üyesi ve yöneticisi olduğu belirtilen Soylu’nun aynı zamanda faaliyetlerine son veren Kongraya Jinên Azad (KJA-Özgür Kadın Kongresi) içerisinde “kadro” olarak faaliyet yürüttüğü öne sürüldü. Mütalaada, Soylu’nun PKK’lilerin cenaze ve taziyeleri ile birlikte dernek tarafından yapılan basın açıklamaları vb. etkinliklere katıldığı, yine “örgütün manevi kanadında rol oynadığına” ilişkin gizli tanık beyanı bulunduğu kaydedildi. Mütalaada, Soylu’nun üyesi olduğu derneğe aidat ödemesi ve “nöbet listesi”nde adının yer alması da yine suç delili olarak yer aldı. MEBYA-DER’in örgüt ile organik, hiyerarşik ilişki içerisinde olduğunu, Soylu’nun da dernek bünyesinde yürüttüğü faaliyetlerle örgüt hiyerarşisine dahil olduğunu öne süren savcı, sanığın “örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Savcılık mütalaasına itiraz eden Av. Muhittin Muğuç, müvekkilinin üye olduğu derneğin PKK adına faaliyet yürüttüğüne ilişkin dosyada herhangi somut bir delil olmadığını söyledi. MEBYA-DER’in örgüt mensubu olan çocuklarını kaybeden ailelerce kurulup yine bu ailelerin başvurduğu bir dernek olduğunu vurgulayan Muğuç, “Derneğin kurulma amacı özellikle Türkiye’de insanların ölülerine ve mezarlarına yönelik yapılan saldırılardır. Müvekkilim dernek içerisinde faaliyet yürütürken örgüt adına hareket etmemiştir. Katıldığı basın açıklamaları ise ifade özgürlüğü kapsamındadır” diyerek, beraat talebinde bulundu.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy birliğiyle Soylu’yu “silahlı örgüt üyeliği”nden 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, tutuklama emri çıkarmadığı Soylu’ya ilişkin hükme bir hafta içerisinde itiraz edilebileceğine karar verdi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.