8 Mart’ın startı Kerboran’da verilecek

Kadın Haberleri —

TJA 8 Mart programını açıkladı

TJA 8 Mart programını açıkladı

  • Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını açıklayan TJA, eylem ve etkinliklerin startını Kandıra Cezaevi'nde katledilen Garibe Gezer’in mezarının bulunduğu Mêrdîn’in Kerboran ilçesinde 25 Şubat’ta verecek.

8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günü yaklaşırken kadın hareketleri de yapacakları eylem ve etkinliklerin programını açıklamaya devam ediyor. Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) de hazırladığı 8 Mart programını Amed’den (Diyarbakır) duyurdu. 
Türk devlet tarafından yakılıp, yıkılan Sur ilçesindeki tarihi bir mekanda yapılan duyurunun basın açıklamasına HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Rosa Kadın Derneği ile Barış Anneleri Meclisi üye ve yöneticileri katıldı.
Kürtçe, “Dem dema azadiya jinan e” (Zaman, kadın özgürlük zamanı) başlığını taşıyan basın açıklaması metnini TJA aktivisti Neslihan Acar okudu.

Kadına karşı kanlı bir savaş
8 Martı direniş ruhuyla karşıladıklarını belirten Acar, erkek egemen devletçi zihniyete karşı 8 Mart’ı tarihsel hakikatine layık bir şekilde karşılayacaklarını belirtti.
Dünya kadınlarının selamlandığı açıklamada, “21. yüzyıl, kadınların kesişen tüm kimlikleriyle ortak alanlarda bir araya gelerek, mücadeleyi kazanıma dönüştürecek bir yüzyıl olmanın sorumluluğunu bizlere göstermektedir” denildi.
2021 yılında kadına yönelik katliamların vahşeti düzeyinde olduğu belirtilen açıklamada, AKP-MHP iktidarının Kürt kadınlarına karşı kanlı bir savaş sürdürdüğü kaydedildi.
Cinsiyetçi, köktendinci ve neoliberal savaş politikalarının canlı tanığı olan Kürt kadınlarının  saldırıların hesabını soracağı dile getirilen açıklamada, anadil yasağına da dikkat çekildi.

Katliamların sorumlu AKP-MHP’dir
Açıklamada şöyle denildi: Kadın katliamlarına karşı yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesinden çekilen AKP-MHP hükümeti, süreklileşen bir savaş halinde her gün katledilen ve katledilecek kadınların birinci derecede sorumlusudur. Kadınlar adına erkeklerin oluşturduğu yasalara ve cinsel politikalara karşı, kendi irademiz ve kararlarımızla yaşamı inşa etme iddiası, 8 Mart ruhunun bir ifadesidir. 
Salgın hastalık, ekonomik kriz ve yoksullaşan kadın gerçekliğine değinilen açıklamada yoksulluğun kader olmadığı vurgulandı.

Cezaevleri iktidarın cinayet mahali
Kürt kadınlarına yönelik devletin düşman hukuğuna vurgu yapılan açıklamada, cezaevindeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi. “Cezaevleri artık resmi olarak iktidarın cinayet mahalli haline getirilmiş ve tutsakların en küçük hücresine kadar kırımdan geçirilmesi hedeflenmiştir” diye belirtildi.
Neslihan Acar devamla şunları kaydetti: Bugün Türkiye cezaevlerinde sağlık sorunlarından kaynaklı ölümün sınırında yaşayan onlarca siyasi tutsak bulunmaktadır. Cezaevi idaresine itaat etmeyi reddettiği için işkence ve tecavüze uğrayan Garibe Gezer'in aydınlatılmayan ölümü, Aysel Tuğluk'un tek başına yaşayamayacak olmasına rağmen ATK'nin tahliyesine dair rapor vermemesi iktidarın Kürt kadın düşmanlığının ve intikam hırsının somut ifadesidir. 
Emine Şenyaşar’ın direnişi ve Deniz Poyraz’ın katledilmesinin de yer aldığı açıklamada, kadınların yıllardır imha ve inkara karşı direndiği ifade edildi.

Çözümün muhattabı Öcalan
Bir özel savaş politikası olarak Bakurê Kurdistan’da devreye konulan fuhuş, uyuşturucu madde kullanımına da değinilen açıklamada, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve öldürme olaylarında cezasızlık politikasına işaret edildi. 
Özel savaş politikalarına karşı kadınların ahlaki ve politik toplum mücadelesini büyüteceği belirtilen açıklamada şöyle denildi: Bir 8 Mart'ta daha, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümünde muhataplığın Sayın Öcalan’da olduğunu ve bir an önce kendisiyle görüşülmesi gerektiğini vurguluyoruz. 

Eylemlerin startı 25 Şubat’ta verilecek
İflas eden erkek egemen sisteme karşı kadın özgürlükçü bir yaşamın esas kılınacağı inancıyla tüm kadınları 8 Mart’ı coşkuyla karşılamaya çağıran TJA, 8 Mart programının 25 Şubat’ta start alacağını duyurdu. 
TJA, eylem ve etkinliklerin startını Kandıra Cezaevi'nde katledilen Garibe Gezer’in mezarının bulunduğu Mêrdîn (Mardin) Kerboran (Dargeçit) ilçesinde 25 Şubat’ta verecek. 8 Mart tarihinde ise başta Amed (Diyarbakır) olmak üzere Batman, Şirnex (Şırnak) Silopî, Wan (Van) ve Dersim’de mitingler düzenlenecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.