8 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu

Kadın Haberleri —

Roza Emin Bereket

Roza Emin Bereket

  • Roza Emin Bereket, 8 yıl sonra DAİŞ çeteleri tarafından Dêrazor’dan Türkiye’ye götürülürken,  QSD güçleri tarafından kurtarıldı.

DAİŞ’in Şengal’de yaptığı katliam üzerinden yaklaşık 8 yıl geçti. 3 Ağustos 2014 yılında gerçekleşen katliamda binlerce Êzîdî kadın esir alındı. Tecavüze uğradı ve katledildi. Kadınlar kurulan köle pazarlarında satıldı. Êzîdî kadınlarının DAİŞ’in elinden kurtarılması için YPG Halk Savunma Birlikleri, YPJ Kadın Savunma Birlikleri, Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Êzîdî Kadın Yardım Ağı ve Êzîdî kadın örgütleri birçok çalışma yürüttü, mücadele etti. Bugün hala kayıp olan ve akıbetleri bilinmeyen yüzlerce Êzîdî Kürt kadını ve çocukları var. Şengal halkı birgün kayıplarının bulunacağına olan inancını hala korurken geçtiğimiz günlerde DAİŞ’in esir aldığı Roza Emin Bereket ise QSD güçlerince kurtarıldı. 

8 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Roza Şengal’de yapılan bir törenle ailesine kavuştu. Aile üyelerinden babası, annesi ve kardeşleri hala DAİŞ çetelerinin elinde olan Roza, amcası tarafından karşılandı.

Bizi Türkiye’ye götüreceklerdi

8 yıllık esaretin ardından kendisi için düzenlenen törende konuşan Roza Emin Bereket, “3 Ağustos 2014 tarihi, hayatımızın en kara günüdür. DAİŞ çeteleri Şengal’e saldırdığında halkımızı katlettiler, hepsini birbirinden ayırdılar. Tecavüz ettiler ve pazarlarda sattılar” dedi.

Roza devamla şunları kaydetti: “DAİŞ çetelerinin Êzîdî kadınlara karşı ideolojisi çok kötüydü. Psikolojik işkence uyguluyorlardı. Ben Dêrezor’da kalıyordum. Bizim Türkiye’ye götürülmemize karar vermişlerdi. Fakat QSD güçleri bizi yoldayken kurtardı. QSD ve asayiş güçlerine bizi kurtardıkları için teşekkür ediyorum. Asayiş güçleri, bizi Êzîdîlerin yaşadığı Kobanê’deki kampa getirdi. Êzîdîlerin büyüklerinden olan Şêx Faruk ile görüştüler. Ardından beni Şengal’e aileme getirdiler. Onlara çok teşekkür ediyorum.”

‘Annemi göremediğim için hüzünlüyüm’

Ailesine kavuşmanın mutluluğunu anlatan Roza, “Ailemi görünce çok mutlu oldum. Fakat annemi göremediğim için hüzünlüyüm. İlgili güçlerin onu özgürleştireceğine ve onu karşılayacağıma inanıyorum” diye konuştu.

Roza’nın ninesi Xensê Xelef herkese teşekkür ederek, “Yardımınız, dayanışmanız başım üstünedir. Kızımızı bize kavuşturduğunuz için size teşekkür ederim” dedi.

‘Artık Roza burada’

Roza’nın dayısı Celal ise bir aydır Roza’nın kurtarıldığını söyleyerek, bütün ailenin DAİŞ çeteleri tarafından esir alındığını belirtti. 2 kız kardeşi ve bir erkek kardeşinin daha önce kurtarıldığını belirten Celal, “Şimdi annesi kaldı. Babası ve birkaç kardeşi daha kaldı” diye konuştu. Roza’nın kurtarılmasında yardımcı olan herkese teşekkür eden Roza’nın dayısı Celal, “Artık Roza burada” diyerek sevinci paylaştı.

ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.