878 bin öğrenci için ders zili çaldı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Okul/Rojava

Okul/Rojava

  • Kuzey-Doğu Suriye'de eğitim öğretim yılı, 4 bin 700 okulda 878 bin öğrenci ile başladı. Okullarda öğrencilere Kürtçe, Arapça ve Süryanice eğitim verilirken, bu yıl ki müfredata İslam ve Êzîdîlik dersleri eklendi.

CEYLAN ŞAHİNLİ-MA/URFA

Kuzey- Doğu Suriye’de 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı, 18 Eylül’de başladı. Eğitim ve Öğretim Kurulu’nun açıkladığı verilere göre, 4 bin 700 okulda 878 bin öğrenci eğitim görüyor. Okullarda öğrencilere Kürtçe, Arapça ve Süryanice eğitim verilirken, bu yıl ki müfredata İslam ve Êzîdîlik dersleri eklendi. 

Öte yandan bölgedeki bazı ilçe ve köylerde saldırılar sebebiyle binlerce öğrenci eğitim hakkına erişemiyor. 

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eğitim ve Öğretim Kurulu Eşbaşkanı Rohat Salih Xelîl, bölgeye dönük en büyük tehlikenin Türkiye saldırıları olduğunu ifade etti. Xelîl, tüm bu tehlikelere rağmen eğitim hazırlıklarını bitirerek yeni eğitim-öğretim yılını karşıladıklarını belirtti. 

Her çocuk ana dilinde eğitim görüyor

Xelîl, eğitim politikalarını ve bu politikalar ışığında geliştirdikleri ders programlarına dair şu bilgileri verdi: “Sistemimize göre her çocuk kendi dili ile eğitim görüyor. Eğitimdeki ilk-orta ve lise sistemi şu şekilde; 1’den 6’ncı sınıfa kadar ilkokul, 7’den 9’a kadar ortaokul ve 10’dan 12’nci sınıfa kadar da lise eğitimi olarak belirlendi. Öte yandan hazırlık okullarımız var. Hazırlık okullarında mimarlık, sağlık, ziraat ve ticaret alanında eğitim veriliyor. Liseyi bitiren öğrencilerimiz puanlarına göre Rojava, Şark ve Kobanê Üniversiteleri'ne gidiyorlar. 1’den 3’ncü sınıfa kadar öğrencilerimiz kendi ana dilleri ile eğitim görüyorlar. Bundan sonra ise imkanlar el verdiği kadar hem Arapça hem de Kürtçe eğitimler alıyorlar. Buna ek olarak 5’inci sınıftan sonra İngilizce dersleri de görüyorlar.”  

Öğretmenler de eğitim alıyor

Önceki yıllarda okullarda sadece dil eğitimi verilebildiğini, haftada sadece 3 ders işleyebildiklerini ifade eden Xelîl, 2014 yılında resmi olarak eğitim kurumlarının açılmasıyla daha düzenli bir eğitim verilmeye başlandığını söyledi. Öğretmenlerin de özel olarak eğitimden geçtiğini kaydeden Xelîl, “Suriye rejiminin okullarında okuyan öğretmenlerimiz de var. Özerk Yönetimdeki okulların eğitimlerine katılıyorlar. Öğretmenlerimiz yaz okullarında, kışın daha verimli eğitim verebilmek için hazırlandı. Her yıl üniversiteden mezun olan öğretmenler, diğer yıl okula başlayıp eğitim veriyorlar” bilgisini verdi.

Eğitim branşlarının bilimsel ve edebiyat alanı gibi kategorilere ayrıldığını kaydeden Xelîl, matematik, kimya, fizik, tarih, coğrafya, jineoloji, toplum bilimi, din, İngilizce, Kürtçe, Arapça, müzik, beden eğitimi ve resim gibi derslerin mevcutta görülen branşlar olduğunu ifade etti. Özelde Cizîr Kantonunda yürütülen çalışmalarda yer aldığını ifade eden Xelîl, “Burada 2 bin 229 okul, 230 bin öğrenci ile ilk eğitim yılı başladı” dedi. 

En büyük sorun Türkiye’nin saldırısı

Okullarda hala maddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Xelîl, okullarda eğitim malzemeleri, hatta bazı okullarda elektrik ve suyun bulunmamasının çocukların eğitimleri için önemli eksiklikleri beraberinde getirdiğini söyledi. Bölgedeki savaş ve saldırı tehditlerinin de eğitimi aksatan temel tehlikeler arasında yer aldığını ifade eden Xelîl, “Bizim için en büyük sorun Türkiye’nin saldırılarıdır. Şu an Türkiye’nin elinde bulunan kentlerdeki okullar MİT ve askerlerin çalışma alanına dönüşmüş durumda. Türkiye’nin işgalinden sonra o kentlerden başka yerlere göç etmek zorunda kalan çok sayıda öğrenci vardı. Ama biz öğrencilerin eğitimden mahrum kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Evet şu an sınıflarda sayı fazla olabilir ama bu durum öğrencilerin eğitim almasını engelleyemez. Türkiye’nin işgal ettiği yerlerden kaçanlar Serêkaniyê, Waşokanî ve Newroz isimli kamplarda kalıyorlar. Bu kamplarda çok sayıda öğrenci var. Onların eğitim hakkından mahrum kalmaması için günde 3-4 kez öğrencileri yerlerinden alıyoruz” diye konuştu. 

Xelîl, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen özerk yönetimde çocukların da ailelerin de eğitime sıkı sıkıya sarıldığını ifade etti.  

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.