ABD ve Rusya’nın izniyle Qamişlo’ya SİHA’lı suikast

  • ABD ve Rusya’nın hava sahasını kontrol ettiği Kuzey-Doğu Suriye’ye Türk devleti tarafından SİHA’larla suikast saldırılarına bir yenisi eklendi; köklü bir yurtsever ailenin büyüklerinden olan 82 yaşındaki Yusif Gulo ve iki torunu şehit edildi. Özerk Yönetim, ABD ve Rusya’nın, hava sahasının açıktutmasına tepki gösterdi.

Türk devleti bir kez daha Kuzey-Doğu Suriye’ye SİHA ile suikast saldırısı yapmadı. Şimdiye kadar olduğu yine üstlenilmeyen saldırıda, Rojava’nın köklü yurtsever ailelerinden üç yurttaş şehit edildi. Kürdistan’ın tüm parçalarında emeği; onlarca savaşçı, şehit, gazisi olan ailenin büyüğü Yusif Gulo, iki torunuyla birlikte saldırıya uğrayan araçlarında şehadete ulaştı. Özerk Yönetim ve TEV-DEM başta olmak üzere açıklama yapan tüm Kuzey-Doğu Suriye kurumları, Türk devletini kınadı; Rusya ve ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’un hava sahasıyla ilgili sorumluluğuna dikkat çekti.

Türk devleti, önceki gün saat 15.00 sıralarında Qamişlo’nun Hileliyê Mahallesi’ndeki bir sivil araca SİHA ile suikast saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu Yusuf Gulo ile torunları Mazlum Mustafa ve Mihemed Mehmud Gulo şehit düştü.

Türk devleti suç işliyor

Saldırının hemen ardından açıklama yapan İç Güvenlik Güçleri, Türk devleti uluslararası anlaşmaları ve kanunları ihlal ederek Kuzey-Doğu Suriye’de suç işlemeye devam ettiğini belirterek, uluslararası güçleri görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

Engel olmaları gerekir

Kuzey-Doğu Suriye Bölgesi Özerk Yönetimi de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınayarak, saldırının Uluslararası Koalisyon ve Rusya’nın sorumluluk (hava sahasının kontrolü ve ateşkes anlaşması garantörlüğü) alanında gerçekleştiğini vurgulayarak,  görev ve sorumlulukları dahilinde engel olunması gerektiğini söyledi.

Sessizlikten cesaret alıyor

Türk devletinin bir kez daha vahşi yüzünü gösterdiğini belirten Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ise yazılı açıklamasında şunları ifade etti:  “Türk devleti hiçbir uluslararası hukuku tanımadan sınırları dışında olan topraklarda hava saldırıları yaparak katliamlara imza atıyor. Uluslararası sessizlikten cesaret almaya devam eden Türk devleti, sınırları dışında her geçen gün işlediği suçları arttırıyor. Qamişlo’da yapılan saldırı, korkakçadır. Yurtsever bir aileye yapılan saldırının hedefinde Kürt halkının sarsılmaz iradesi bulunmaktadır. Yusif Gulo, Kürdistan’ın dört parçasında emek vermiş bir insandır. Maddi ve manevi olarak elinden gelen her şeyi kardeşleri için seferber eden Yusif Gulo’ya yönelik saldırı, halkların mücadele mirasına yapılmış bir saldırıdır. Rusya ve Uluslararası Koalisyon bu saldırıların sorumlusudur. Bu iki gücün baskı yapması halinde Türk devleti bu suçları işleyemez.”

Türk devletini sınırlayın

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi de saldırıyı kınamak amacıyla yaptığı açıklamada, İşgalci Türk devletinin planlı saldırılarının arttığına dikkat çekti. Uluslararası güçlere işgalci Türk devletinin sivillere dönük suçlarına sınır getirme çağrısı yapılan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Uluslararası kamuoyu Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye halklarına karşı işlediği ve soykırım suçlarına giren saldırılarını kınamalıdır. Diğer yandan demokratik güçleri ve halkımızı faşist Türk devletinin işgal ve ihlallerine karşı meşru savunmalarını yapmaya ve QSD’nin yanında yer almaya çağırıyoruz.”

YPG: Karşılıksız kalmayacak

YPG Sözcüsü Nûri Mehmûd ise Türk devletinin dünyanın gözü önünde Kürt soykırımını her yere yayacağını ilan ettiğini hatırlatarak, Qamişlo saldırısının da hedefinin Kürtler olduğunun açık göstergesi olduğunu vurguladı. Türk devletinin katliamlarının özgürlük yolundan alıkoymayacağını söyleyen Mehmûd, şunları ifade etti: ”Şehit Yusif Gulo, Kürt toplumunda yurtsever tutumu ve bilinciyle tanınıyordu.

Bütün gücüyle destek verdi

Gençliğinden beri halkın demokrasi ve barış mücadelesinde yer aldı. Kürtlerin direnişlerine ve devrimlerine destek verdi. Kürt Özgürlük Hareketi başladığında Yusif Gulo bütün gücüyle destek verdi ve evinin kapısını Kürdistan devrimcilerine açtı. Hem maddi hem de manevi destekte bulundu. Kürt Özgürlük Hareketi’ne namertlik yapmadı. Canı gönülden destek verdi. Çocuklarını devrim saflarına katılmaya teşvik etti. Kürdistan devrimi tarihi boyunca birçok çocuğu ve torunu şehadete ulaştı.

Tüm ailesiyle devrime katıldı

Rojava’da 19 Temmuz Devrimi’nin başladığında Şehit Yusif Gulo bütün ailesi, çocukları ve torunlarıyla birlikte devrime destek verdi. Çocukları ve torunları aktif bir şekilde saflarımıza katıldı. Birçoğu şehitler kervanına katıldı. Hala birçok çocuğu, torunu ve kardeşi saflarımızda yer alıyor.

Şehit Gulo, halkı ve ülkesinin özgürlüğü için doğru bir savaşçıydı. Kuzey-Doğu Suriye bileşenleri arasında ortak yaşam ve sevgi inşa etme rolü büyüktü.

Bu korkakça saldırıyı kınıyoruz ve güçlerimizin Türk işgaline son verene kadar mücadele edeceğini belirtiyoruz. Bu saldırı karşılıksız kalmayacak.”  QAMIŞLO

 

Qamişlo halkı yürüdü

Qamişlo halkı, “Sonuna kadar devrimci halk savaşına sahip çıkacağız” şiarıyla dün saldırının yapıldığı Hilêliyê Mahallesi’ndeki Şehit Xebat Meydanı’ndan Gulo Ailesi’nin evine kadar yürüdü. Yürüyüşte Türk devletini kınayan ve uluslararası güçlerin sessizliğini protesto eden sloganlar atılarak, şehitlerine mücadelesine bağlılık vurgulandı. 

 

Kardeşi: Özgürlük bedel ister

Ehmed Gulo

Şehit Yusif Gulo’nun ağabeyi Ehmed Gulo, “Özgürlük için bedel vermek gerekir. Her şehit bizi özgürlüğe bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.

Yusif Gulo’nun ailesine yapılan taziye ziyaretinde konuşan kardeşi Ehmed Gulo, şunları söyledi: “Şunu bilmeliyiz ki; özgürlük sadece söylemlerle gelmez. Özgürlüğün çeyizi bedel vermektir. Her  şehit bizi özgürlüğe bir adım daha yaklaştırıyor. Kürt halkı birlik olmalıdır ve birliklerini güçlendirmelidir. Bizler mücadelemize bağlıyız ve haklarımızı elde edeceğiz. Düşmanın söylemlerine kulak asmayın ve onların yalanlarına inanmayın. Bugün onların yalanlarına inanırsak yüzyıllar önce atalarımızın girdiği eksikliklere gireriz. Onlar birbirine destek vermediğinde, mücadele, hak ve özgürlüklerini savunmadıklarında topraklarını kaybettiler. Bugün birlik olursak hep birlikte özgürlüğümüzü kazanacağız. Şehidimiz bütün Kürtlerin şehididir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.