ABD’li senatör Menendez: Erdoğan’a F-16 yok

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Erdoğan’ın saldırgan dış politikasını değiştirmeden Türkiye’ye F-16 satılmasını onaylamayacağını söyledi.

Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı şartlara bağlayan eklemeler, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının ABD Senatosu versiyonundan çıkarılmıştı. Bu eklemelerde satış için F-16’ların Yunanistan ile YPG’ye karşı kullanılmaması şart koşuluyordu. Ayrıca Türkiye'ye F-16 satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğunun Başkan Joe Biden tarafından taahhüt edilmesi isteniyordu.

Satışa onay vermeyeceğim
Bu koşulları tasarıya ekleyen isimlerden biri olan New Jersey Senatörü Bob Menendez’den konuya dair açıklama geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgedeki politikalarını değiştirmeden Türkiye’ye F-16 satışını onaylamayacağını vurgulayarak “Açık konuşayım, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için hiçbir F-16 hususunu onaylamayacağım. Nokta” dedi. 

Senatörlerin ikna edilmesi gerekiyor
ABD yönetimi, Erdoğan rejiminin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle 2019’dan beri Türkiye’ye F-16 satmıyor. Ancak son aylarda ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye'ye F-16 satılmasına olumlu baktığı biliniyor. Satış için de öncelikle ABD Kongresi’nin onayı gerekiyor. Ancak Kongre’de, Erdoğan rejiminin saldırgan dış politikası ile DAİŞ’e karşı mücadelede müttefik görülen YPG’yi hedeflemesine ve NATO’da yer almasına rağmen Rusya’yla ilişkilerini güçlendirmesine tepki gösteren senatörlerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.