‘Abdullah Öcalan’ı dinleyelim’

Dünya Haberleri —

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  • L'Humanité sanat, siyaset ve edebiyat dünyasından 61 önemli isim ve kollektifin imzasını taşıyan “Kurdistan: çözüm siyasidir!” başlıklı deklerasyonun tam metinini yayınladı. Aydınlar deklerasyonda Kürt sorununda çözümün yegane adresinin Rêber Apo olduğunu söyleyip, fiziki özgürlüğünü talep etti. 
  • 1999 yılından beri tecrit altında tutulan ve 35 aydır da kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ve tutsak siyasetçi Selahattin Demirtaşı manşetine taşıyan L’Humanité gazetesi; “Kurdistan: ateş altında, zincirlenmiş” başlığıyla çıktı. Aydınlar, “PKK’yi terör listesinden çıkartın” dedi. 

Fransız gazetesi L’Humanité, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde mutlak tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) tutsak eski Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı manşetine taşıdı. "Kurdistan: Ateş altında, zincirlerde" başlığıyla verilen manşette, çok sayıda aktivist ve kurumun imzacısı olduğu “Kurdistan: çözüm siyasidir!” başlıklı metnine yer verildi.  
L’Humanité’nin yayınladığı deklerasyonda yeni yılın Kurdistan’da Türk devletinin saldırıları altında başladığına dikkat çekilerek; "Yeni bir yıl başlıyor. Ve Kurdistan’da kötü bir şekilde başlıyor: Türk devletinin uluslararası sessizlik içinde Rojava’yı bombalamaya devam etmesinin ardından, Türkiye ve Bakur’daki hapishanelerin derinliklerinden tutsaklar adalet için haykırıyor. 27 Kasım 2023’ten bu yana devam eden toplu açlık grevi, yüze yakın cezaevindeki binlerce tutsağı harekete geçirdi. Bir kez daha 1999’dan bu yana tecrit altında tutulan PKK’nin kurucularından Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması çağrısında bulunuyorlar” denildi. 
Rêber Öcalan’ı ve Kurdistan mücadelesinde tecrit politikalarını sayfalarına taşıyan L’Humanité 9. sayısında Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Avukat Ibrahim Bilmez ile yaptığı röportaja yer verdi.
 
Müzakere edilmiş gerçek çözüm
Deklerasyonda aydınlar: “Çünkü Öcalan, tıpkı zamanında apartheid rejimi tarafından 'terörist' olarak damgalanan Nelson Mandela gibi, Türkiye’deki 'Kürt sorununa' son verebilecek tek kişi. Otonomist lider, on yıllardır müzakere edilmiş, adil ve barışçıl bir çözüm çağrısında bulunuyor. Silahların uluslararası arabuluculuk yoluyla teslim edileceğini tekrarlıyor. Barış görüşmeleri 2013 yılında başlatılmış, ancak iki yıl sonra Filistinlilerin sahte savunucusu ve kendi kontrolü altında yaşayan azınlıkların gerçek bir zalimi olan Erdoğan tarafından ayaklar altına alınmıştı.

Söz de sesizlik de bağlayıcıdır
Kürt mahkumlar uluslararası dayanışma çağrısında bulunuyor. Sesleri her yerde duyulmalı; sesleri her yere iletilmelidir. Batılı ülkeler, NATO’nun önde gelen bir üyesi olan Türk devleti ile ekonomik ve askeri ilişkilerini sürdürmektedir. Her vatandaşın kendi hükümetinin dış politikasında söz hakkı vardır. Her söz bağlayıcıdır. Her sessizlik de öyle.
Türkiye’nin ana demokratik sol grubu HDP’nin eski eşbaşkanı ve yazar Selahattin Demirtaş, Aralık 2023’ten bu yana yargıçlar önünde davasını savunuyor. 2016 yılında tutuklanan Demirtaş, 142 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya. Demirtaş bugün şunları söylüyor: 'Onurlu barış dediğimiz Türkün, Kürt’ün, Alevinin, Sünninin özgürce yaşadığı barış ortamıdır. […] Türk devleti ırkçı ve milliyetçi amaçlarla sırf Kürt olduğumuz için bizi yargılıyor. Türk ırkçı ideoloji ve tezlerine boyun eğmediğimiz için yargılanıyoruz. Kurdistan bizim anavatanımızdır, Kurdistan’ı işgal edemezsiniz, yok edemezsiniz dediğimiz için yargılanıyoruz. Bu salonda bizim şahsımızda Kürt ve Kurdistan gerçeği mahkûm edilmek isteniyor.'
2016’dan beri tutuklu olan HDP eski milletvekili Sebahat Tuncel de ekliyor: 'Yaşama ve yaşatma üzerinden, kardeşlik, dostluk, bir arada yaşamak seçeneği var.' Ancak bu seçenek, açıkça faşist olan MHP hareketiyle ittifak halinde olan Türk hükümeti tarafından sistematik olarak reddediliyor.

Çözüm katliamda değil müzakerededir
Bildiğimiz gibi, çatışmalar sadece siyasi yollarla çözülebilir. Baskı, ayrımcılık, katliamlar ve hapsetmeler asla sonsuza kadar sürmez. Bir halk boyunduruk altına alınır alınmaz direnir: tarih bunu kanıtlamaktadır. Ezilenler Hindistan’da, Vietnam’da, Cezayir’de ve Güney Afrika’da direnmiş ve sonunda özgürlüklerine kavuşmuşlardır. Bir gün Kürt halkı da özgürlüğüne kavuşacaktır. Şu an otokrasiye ve savaşçı milliyetçiliğe karşı demokrasiyi savunuyorlar. Onları topraklarımızdan destekleyelim. Tutsakları gölgede bırakmayalım.
Abdullah Öcalan’ı dinleyelim.
Selahattin Demirtaş’ı dinleyelim.
Sebahat Tuncel’i dinleyelim.
Yaklaşık 80 kez tutuklanan ve 2021’den beri gözaltında tutulan eski belediye başkanı ve TJA’lı kürt kadın aktivist Ayşe Gökkan’ı dinleyelim. 2016’da hapse atılan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ı dinleyelim.
1980’lerde işkence gören ve 2016’dan beri tutsak edilen eski belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak’ı dinleyelim.
Sanatı aracılığıyla halkının haklarını ve kültürünü savunduğu için 19 yıl hapis cezasına çarptırılan şarkıcı Nudem Durak’ı dinleyelim. İşkence gören ve müebbet hapse mahkum edilen şarkıcı Erkan Beli’yi dinleyelim.
Mayıs 2023’ten beri hapiste olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı gazeteci Dicle Müftüoğlu’nu dinleyelim.
'Cezaevindeki durumlarının kamuoyu tarafından bilinmesini' isteyen Dicle Haber Ajansı’ndan (DİHA) gazeteci Ziya Ataman’a kulak verelim. Gelin, 30 yılı aşkın hapis cezasını tamamlamasına rağmen hâlâ cezaevinde tutulan Nedime Yaklav’ı dinleyelim.
Yine 30 yılı aşkın bir süredir tutuklu olan ve 'pişmanlık' beyanını imzalamayı reddettiği için hala rehine tutulan Mustafa Murat Perişan’ı dinleyelim.
Ağır hastalıkları olmasına rağmen tutuklu bulunan Selver Yıldırım ve Abdulalim Kaya’yı dinleyelim.

Liste uzayıp gidiyor. Dinleyelim. Ve Fransız vatandaşları olarak şunları talep edelim: 
* Türk devletiyle ticari ortaklıklara ve askeri işbirliğine son verilmesi,
* PKK’nin 'terör örgütleri' listesinden çıkarılması,
* Interpol aracılığıyla Türk devletiyle polis ve adli işbirliğine son verilmesi,
* Ocak 2013’te Paris’te işlenen cinayetle katledilen üç Kürt kadının öldürülmesi davasındaki savunma gizliliğinin kaldırılması."  HABER MERKEZİ

 

Deklerasyonun imzacıları

Metne imza atan kişiler: 
* Nadège Abomangoli - Milletvekili
* Arié Alimi - Avukat, yazar ve İnsan Hakları Ligi (LDH) üyesi
* Hakim Amokrane - Şarkıcı, Zebda’nın kurucu ortağı
* Mustapha Amokrane - Şarkıcı, Zebda’nın kurucu ortağı
* Joseph Andras - Yazar (Goncourt Ödülü)
* Ludivine Bantigny - Tarihçi
* Miguel Benasayag - Filozof ve psikanalist
* Olivier Besancenot - Eski başkan adayı
* Rachida Brakni - Oyuncu ve film yapımcısı
* Rony Brauman - Doktor ve deneme yazarı
* Éric Cantona - Aktör, şarkıcı ve eski futbolcu
* Carmen Castillo - Film yapımcısı
* Patrick Chamoiseau - Yazar
* Laurence Cohen - Onursal senatörü
* Éric Coquerel - Milletvekili
* Leyla Dakhli - Tarihçi
* Hendrik Davi - Milletvekili
* Alice Diop - Film yapımcısı
* Sébastien Delogu - Milletvekili
* Rokhaya Diallo - Yazar ve film yapımcısı
* Éric Fassin - Sosyolog
* Elsa Faucillon - Milletvekili
* Robert Guédiguian - Film yapımcısı (Avrupa Film Ödülleri)
* Nadia Yala Kisukidi - Filozof
* Anouche Kunth - Tarihçi
* Adèle Haenel - Oyuncu (En İyi Kadın Oyuncu César Ödülü)
* Kaoutar Harchi - Yazar ve sosyolog
* Andy Kerbrat - Milletvekili
* Pierre Laurent - Onursal senatörü ve Senato eski başkan yardımcısı
* Jean-Paul Lecoq - Milletvekili ve yerel meclis üyesi
* Frédéric Lordon - Filozof ve ekonomist
* Michael Löwy - Sosyolog
* Maryam Madjidi - Yazar (Goncourt Ödülü)
* Chowra Makaremi, antropolog ve film yapımcısı
* Carlos Martens Bilongo - Milletvekili
* Edgar Morin - Sosyolog ve filozof (Unesco altın madalyası)
* Aline Pailler - Gazeteci
* Ernest Pignon-Ernest - Görsel sanatçı
* Philippe Poutou - Eski başkan adayı
* Anne Querrien - Sosyolog ve şehir plancısı
* Rocé - Rapçi
* Pınar Selek - Sosyolog ve yazar
* Danielle Simonnet - Milletvekili
* Pierre Tevanian - Filozof
* Ana Tijoux - Rapçi ve şarkıcı
* Laetitia Tura - Film yönetmeni
* Françoise Vergès - Siyaset bilimci ve deneme yazarı
* Gisèle Vienne - Yönetmen ve koreograf
* Abdourahman Waberi - Yazar
* Malik Zidi - Aktör ve yazar

Kolektifler
* Ulusötesi Feminist Buluşma
* Fransa-Kürdistan Derneği
* Fransa’da Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F)
* Devrimci Feministler Paris
* Ekososyalist Sol
* Lezbiyenler ataerkilliğe karşı
* Popüler ve Sosyal Ekoloji
* Serhildan Enternasyonalist Ağı
* Özgürlükçü Komünist Birlik (UCL)
* Solidaires Sendikası
* Batı Asya Kuzey Afrika (WANA)

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.