Bişeng ve Sara: Gençliğin sönmeyen meşaleleri

Kadın Haberleri —

Sara Hogir Riha ve Bişeng Brûsk

Sara Hogir Riha ve Bişeng Brûsk

  • Bişeng Brûsk, abisi Şehit Brûsk’un şehadetinden sonra hem Cizîr halkının intikamını almak hem de abisinin mücadelesini devralmak için gerilla saflarına katıldı. Rojava’da DAİŞ’e, Bakur’da Türk devletine karşı savaştı. Rojhilat’a kadar da genç kadınların öncü kadın militanı oldu.
  • Sara Hogir Riha, 2011 yılında Kurdistan dağlarına yönünü verdi. 1992’de Mêrdin’de şehit düşen abisi Hogir Riha ile 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız’ın adını aldı. 2015 yılında geçtiği Cilo’da adeta yeniden doğan Sara, Mexmûr halkını DAİŞ’ten korumak için kalkan oldu.

Bişeng ve Sara, yüreklerindeki özgürlük tutkusuyla Bakurê Kurdistan’dan Rojava’ya, Başûr ve Rojhilatê Kurdistan’a kadar bulundukları her alanda Kurdistan halkına, gençlerine ve genç kadınlarına öncülük etti.

PKK Gençlik Komitesi üyesi ve Komalên Jinên Ciwan Kordinasyon üyesi Şehîd Bişeng Brûsk ile Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan Yürütme Üyesi Şehit Sara Hogir, 28 Temmuz 2023’te Türk devletinin hava saldırısı sonucu Medya Savunma Alanları’nda şehit düştü.

Bişeng ve Sara’nın ardındanBizlere hiç sönmeyecek bir meşale devrettiler” diyen PKK Gençlik Komitesi, yaptığı açıklamada şehitlerin Kurdistan dağlarında verdiği mücadeleyi anlattı.

 

 

Cizîr’in Bişeng’i

Bişeng Brûsk (Rojda Bilen), aslen Cizîrli. 1988 yılında İsviçre/Lozan’da dünyaya gelir. Abisi Şehit Brûsk ve ailesindeki şehitlerin değerlerine sahip çıkma duygusuyla büyür. Aldığı değerlere anlam katarak yönünü Kurdistan’a verir ve düşmanın soykırım-asimilasyon politikalarını kendi şahsında boşa çıkarır. Daha genç yaşta Kurdistanî yönünü korumayı başarır ve üniversite yıllarında Apocu Gençlik ve Genç Kadın Hareketi ile tanışınca Cizîr’in intikamını alma istemi daha gürleşir. PKK ve PAJK öncülüğünde yeni bir yaşamın var edilebileceğine olan inancı her gün daha da yükselir. Eskişehir’de üniversite okuduğu yıllarda düşmana karşı dirilişin ancak ve ancak radikal bir mücadeleyle olacağı bilinciyle çalışmalara katılır.

 

 

 

Her köyde ve şehirde yürüdü

Bakûrê Kurdistan gençliğine köylerden mahallelere ve şehirlere varana dek öncülük yapmayı esas alır. 2010 yılında profesyonel bir devrimci olarak katıldığı Komalên Ciwan ve Komalên Jinên Ciwan çalışmalarından şehit düştüğü güne kadar üstün bir katılımın ve başarının adı olur. Bakurê Kurdistan gençliğini eğitip örgütleyerek düşman karşısında direniş saflarına çekmede yine Kürt gençliğinin akın edercesine yönünü gerilla saflarına vermesinde etkili bir rolün sahibi olmasını bilir.

Kurdistan dağlarında katıldığı özgür kadın ve gençlik akademilerinde PAJK ve PKK militan kimliğinde daha da derinleşerek özverili bir duruşun sahibi olur. Katıldığı Ş. Nuda Karker ve PKK Sakine Cansız Ocağı eğitim devreleriyle birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la daha fazla bütünleşir, Kadın Özgürlük İdeolojisi’nde daha derin bir şekilde yoğunlaşarak özgür kadın duruşunda örnek teşkil eden bir katılımın sahibi olur.

 

 

Leylaların ruhuyla…

Gençlerin ve genç kadınların nerede örgütlenme ihtiyacı varsa yönünü oraya verir. Başûrê Kurdistan gençlik ve genç kadın çalışmalarına Leyla Qasımların ruhuyla katılır ve büyük bir emeğin sahibi olur. Burada göstermiş olduğu başarılı pratiğin ardından uzun yıllar Rojhilatê Kurdistan gençlik çalışmalarına da öncülük eder.

Kadın devrimi olan Rojava Devrimi’ne daha önde katılabilmek ve gençleri, genç kadınları Öcalan’ın fikirleriyle eğitebilmek için yönünü Rojava’ye verir. Büyük bir cesaret ve tutkuyla düşmanın Rojava’yı imha etme saldırıları karşısında gençliği ve halkı uyandıran serhildan ruhu olur. Gittiği alanlarda görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirdikten sonra tekrardan Medya Savunma Alanları’na döner.

 

 

Şehit abisinin silahını aldı

Sara Hogir Riha (Gülsün Silgir), 1990 yılında Riha’da kutsallığın köklerinden yetişen yurtsever bir ailede doğar. Kurdistanî değerlerine bağlı ve bu özle büyüyen bir kişiliğin sahibi olur. Özgürlük yolu ile buluşmasında 1992 de Mardin -Kızıltepe’de Türk ordusu ile çıkan çatışma sonucu şehit düşen abisi Hogir Riha’nın etkisi büyük olur. O günden sonra hep abisinin silahını kaldırmayı amaç edinir.

Kurdistan dağları özlemiydi

2009 yılında üniversite okumak için gittiği Mersin’de gençlik çalışmalarında yer alır ve 2011 yılında Mersin’de Kurdistan Özgürlük Hareketine katılır. Bakurê Kurdistan ve Türkiye gençliğini örgütlemek için büyük emek verir, kısa bir zaman içerisinde halkının ve kadınların öncüsü olur. Birçok kez gözaltına alınıp, tutuklanmasına rağmen özgürlükten vazgeçmez.

 

 

Sara gibi mücadele etti, Saralaştı

2013 yılında gerçekleşen Paris Katliamı’nın ardından Sakine Cansızlara yaraşır bir militan duruşun sahibi olma kararlılığıyla yönünü Kurdistan dağlarına verir. Sara adını alarak Paris Katliamı’nın intikamını almayı ve Kadın Özgürlük Mücadelesinde öncü bir militan olmayı amaç edinir. Ş. Hogir Riha’nın adını da alarak çocukluk hayali olan şehide layık olmaya çalışır.

Hep savaşın yoğun olduğu alanlara gitmek isteyen Sara hem askeri hem de ideolojik anlamda kazandığı yetkinlikle 2015 yılında Bakur Devrimi’ni örgütlemek ve Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamak için yönünü Cilo dağlarına verir. Cilo dağlarında adeta yeniden doğuşu yaşar.

 

 

Botan halkının meleği

Yıllarca Medya Savunma Alanları’nda Ş. Ali Çiçek ve Ş. Leyla Şaylemez akademilerinde, yüzlerce genç savaşçıyı eğiterek düşmana darbe vurulmasında güçlü ve etkin rol oynar. Ardından, Botan halkını DAİŞ saldırılarından korumak için yönünü Mexmûr’a verir.

Öte yandan Ş. Rüstem Cûdî Mexmûr Kampı’nda gençlik çalışmalarını yürütür ve gençlerin, kadınların Botan halkına yaraşır bir kültürle yaşamasında, örgütlenmesinde önemli bir emeğin sahibi olur. 2019 yılında Ş. Zeynep Kınacı Özgür Kadın Akademisine katılır. Eğitimden sonra genç kadınları ve gençleri örgütlemek için yönünü Rojhilat alanına verir. Yüz binlerce kadının ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesiyle buluşmasına öncülük eder. Güler yüzü ve içten kişiliği sayesinde ilişki kurduğu her yoldaşında derin izler bırakmayı başarır. BEHDÎNAN 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.