Açık cinayete gizli tanık

  • Amed’deki Newroz kutlamaları sırasında polis tarafından Kemal Kurkut’un ”örgüt üyesi” olduğunu iddia eden ”Sabır” adlı gizli tanık, cinayeti fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’ü ise, ”Kandil’den aldığı talimatla olayı farklı gösterip haber yapan şahıs” olarak gösterdi. 

 

Amed’de 2017’deki Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polis tarafından katledilmesini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında ”örgüt üyesi olmak” ve ”örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın 2. duruşması dün görüldü. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasında, haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler, sanal medya hesapları paylaşımları ve gizli tanık beyanları gerekçeleriyle Gök hakkında 20 yıl hapis cezası istendi.

Duruşma öncesi dosyaya konuldu

 Duruşma öncesi ”Sabır” kod adlı gizli tanığın ifadesi dosyaya konuldu. Antep 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade veren gizli tanık, Gök için ”2017 yılında Diyarbakır’da Nevruz kutlamaları sırasında ölen örgüt üyesi olan Kemal Kurkut isimli şahsın elinde bıçakla öldürülmesi olayında da meydana gelen olayların Kandil’den aldığı talimatla halka farklı şekilde gösterip haber yapan bir şahıstır. Kendisi iletişim fakültesi mezunudur. Örgüt ile ideolojik olarak bağlantılıdır…” iddiasında da bulundu. 

Avukat Tamur: Tesadüf değil

 Gök’ün avukatı Resul Tamur, gizli tanığa ait beyanların karşılaştırmasını, denetime açılmasını ve dosyaya alınmasını istediklerini, ancak reddedildiğini belirterek, Kurkut cinayetini aydınlatan Gök’e böylesi bir yönelimin tesadüfi olmadığına vurgu yaptı. Tamur, ”Bu cinayeti ortaya çıkarana bedel ödetme ve cinayete bir meşruluk kazandırma çabasıdır.”

Yalan dikiş tutmayınca

 Diyarbakır Valiliği’nin de Kurkut cinayetinin üstünü örmek maksadıyla ”örgüt üyesi” iddiasını ortaya attığını anımsatan Tamur, şöyle devam etti: ”Kemal Kurkut cinayeti Abdurahman Gök sayesinde aydınlatıldı. Gök’ün gazeteciliği olmasaydı valilik ilk andan itibaren Kemal Kurkut’u örgüt üyesi olarak ilan etmişti. Fotoğraflar yayınlandıktan sonra bu yalanlar aydınlanmış oldu. Valiliğin ilk başta yaptığı açıklama dikiş tutmayınca bu sefer aynı yalan gizli tanığa söylettirildi.”

Gök: Doğruluk derecesi ‘sıfır’

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dünkü duruşmada, iddialara yanıt veren Gök’e gizli tanığın beyanlarının doğruluğunu ”sıfır” olarak niteleyerek, ”Gizli tanık beyanları doğru değildir, yalandır, kabul etmiyorum” dedi. Gök, gizli tanığın kendisinin gazetecilik yaptığını, iletişim fakültesi mezunu olduğu yönündeki beyanlarının ”gizli bilgi olmadığını”  kendisi hakkında bu bilgilerin internetten rahatlıkla ulaşılabileceğini söyledi.  Gizli tanığın Kemal Kurkut için ”örgüt üyesi” ifadesini kullanmasının ”rencide edici” bir durum olduğunu ifade eden Gök, ”Gizli tanığın ifadesine göre ben Kemal Kurkut’un fotoğrafını talimatla çekmişim. Sanki ben Kemal’le, polis onu öldürürken fotoğraf çekmek için anlaşmışım gibi bir ifade var. Gizli tanığın söylediği doğru değil” dedi.

Bu bir husumet davası

 Gök’ün avukatı Mehmet Emin Aktar, yargılama dosyaların sık sık karşılaşılan gizli tanık durumun facia olduğunu, söz konusu dosyada da aynı durumun yaşandığını kaydetti. Gizli tanık ifadelerinin hükme esas alınmaması gerektiğini dile getiren Aktar, müvekkilinin mesleği gereği Kemal Kurkut’un katledilmesini fotoğrafladığını, bu nedenle yargılandığını ifade ederek, ”Bu bir husumet davasıdır” ifadesini kullandı. 

Doğru söylemediğinin belgesi

 Gizli tanığın Gök’ün 2016-2017’de Amed’in Sur ilçesinde örgüt adına faaliyet yürüttüğüne dair beyanlarına dikkat çeken Av. Resul Tamur ise müvekkilinin söz konusu tarihte gazetecilik yaptığı için Irak’ta bulunduğunu ve bu tarihlerde orada gazetecilik oturumu aldığını dile getirerek, buna ilişkin belgeyi dosyaya sunduklarını kaydetti.

Tamur, gizli tanık ”Sabır”ın gazeteci Semiha Alankuş hakkında da benzer beyanlarda bulunduğunu, Alankuş‘un yargılandığı Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat ettirildiğini hatırlatarak,  ifadelerinin hükme esas alınmamasını istedi. Tamur, Alankuş’un beraat kararını mahkemeye sundu.

Cumhuriyet Savcısı’nın mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendisine gönderilmesi talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 30 Eylül’e erteledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.