Acil çözüm konteyner

Yurt Dışı Haberleri —

Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Eşbaşkanı Aziz Uzpak

Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Eşbaşkanı Aziz Uzpak

  • Depremlerde yıkılan Pazarcık ve köylerine yardım ulaştırmak için bir yarış halinde olduklarına dikkat çeken Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Eşbaşkanı Uzpak, “Yağmurlar başladı, barınaksız aileler daha da mağdur oldu. Acil barınma sadece konteynerler ile çözülebilir” diyerek yardımların yoğunlaştırılmasını istedi. 
  • Almanya’da Belediye başkanları ve kamu görevlileri ile ilişki içinde çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Eşbaşkanı Uzpak, “Mainz eski belediye başkanı Günther Beck ile görüştük. Konteyner projesine destek için 26’sında Mainz kentinde bir dayanışma konseri olacak” diyerek duyarlı tüm kesimleri katılmaya çağırdı.  

Kurdistan, Suriye ve Türkiye’de meydana gelen deprem sonrası Avrupa’da birçok kurum depremzedeler için yürüttükleri destek çalışmalarına devam ediyor. Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Alman siyasetçiler, STK’lar ile birlikte uzun vadeli çalışmalar yapıyor. Eşbaşkan Aziz Uzpak, depremzedelerin ailelerinin çoğunun Avrupa’da olduğunu belirterek, “Herkes kendi çevresi ile ilişkide olursa, kurumsal çalışmalar daha güçlü ve hızlı olur” dedi.

Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Eşbaşkanı Aziz Uzpak, ilk günlerde 5 kişilik bir heyetle özellikle acil ilaçları temin ederek beraberlerinde götürdüklerini aktararak, “Ateş düşürücü şurup, ağrı kesici, ishala karşı ilaçları birebir topladık ve ailelere kullanımını anlatarak dağıtık. Deprem bölgesindeki kurumlar ile ortak çalışarak günde 3 öğün yemek veren Silopi çadırında depremzedelerin gıda ihtiyaçlarını çok koordineli ve disiplinli bir şekilde yürüttük” diyerek sivil dayanışmanın ve toplumsal bilincin önemine vurgu yaptı.

Uzpak, yanlarında çocuklar için oyuncaklar götürdüklerini belirterek, “Çocuklarının yüzlerini bir anlık da olsa güldürebilmek çok güzel” diyerek duygularını dile getirdi. 

Kurumlar çalışma platformu oldu

Söğütlü, Bozdağ, Davutlar, Çiğil gibi köylerde görüp yaşadıklarını ilişkide oldukları çevrelere ilettiklerini aktaran Uzpak, “Mainz ve çevresinden çok sayıda genç ile bir araya gelerek koordineli bir şekilde nasıl çalışma yürüteceğimizi tartıştık. Daha önce kitlemiz kurumlarımızdan biraz kopuktu. Bu vahim felaket sonrasında kurumlarımız bir buluşma, aktif yardım ve katkı sunulabilecek bir çalışma platformuna dönüştü” diyerek gençler başta olmak üzere herkesi kurumlarda aktif rol almaya çağırdı.

Güncel tespitler yapacağız

STK’larla ortak çalışarak depremzedelerin ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştıklarını söyleyen Uzpak, “Uzun vadeli bir çalışma yapıyoruz. Sadece ailelere değil, kimsesiz kalan çocuklara da ulaşmaya çalışıyoruz. Almanya ve Pazarcık’ta çalışmaya katılan kişiler ve STK’lar ile diyalog içerisindeyiz. Bunu da daha verimli kılabilmek için 3-4 haftalık aralar ile kurumumuzdan bir heyet deprem bölgesine gidecek” diyerek tespit güncellemesi yaptıklarını belirtti.

Yoğun görüşme halindeyiz

Alman siyasetçileri ile diyalog içerisinde olduklarını da söyleyen Uzpak, “Mainz Büyükşehir Belediye Başkanı ve Eyalet Bakanları olmak üzere Alman siyasetinde aktif yer alan parti temsilcileri ile depremin yaralarını ortak bir şekilde sarma kararı aldık. Rheinland-Pfalz Eyalet Bakanı ile görüşmemiz birebir Berlin’e aktarıldı ve dış ilişkiler ve iç ilişkiler bakanlıkları Pazarcık’a gittiler” diyerek, bunun kendileri için gurur verici olduğunu belirtti.

Mainz’de 26’sında dayanışma konseri

Uzpak, “Mainz eski belediye başkanı Günther Beck ile görüştük. Konteyner projesine destek için 26’sında Mainz kentinde bir dayanışma konseri olacak. Mainz Belediye Başkanı Nino Haase’de seçim gününde depremzedeler için düzenlenen anmaya katılarak destek ve dayanışmasını sundu” dedi.

Uzpak, yerelde Gustavsburg Alevi Kültür Merkezi, Mainz Alevi Kültür Merkezi ve Dersim Dernekleri ile beraber çalıştıklarını belirtti.

Herkes sahip çıkmalı

Depremzedelerin su, tuvalet, hijyen ve barınma sorunun acil olduğunu vurgulayan Uzpak, “Yağmurlar başladı, barınaksız aileler daha da mağdur oldu. Acil barınma sadece konteynerler ile çözülebilir. Deprem bölgesinde ki evlerin, köylerin, merkezlerin ve ilçelerin yeniden inşası 5-10 yıl alacak. Bu süreçte güvenilir ve sağlıklı barınaklara ihtiyaçları var. Diğer bir aciliyet düzenli maddi destek sağlamak. Bu konuda herkes kendi aile fertlerine, el uzatarak onları yalnız bırakmasın” diyerek herkes kendi çevresine sahip çıkar ise, kurumsal çalışmaların daha güçlü ve hızlı olabileceğinin altını çizdi.

Pazarcığın yüzde doksanı yıkıldı

Maraş Deprem Kriz Koordinasyonun verilerine göre şu ana kadar hasar tespiti yapılan yerler şöyle: “Pazarcık’ta nüfus ilçe merkezi ile eski bir kasaba olan Narlı’da yoğunlaşmıştı. Bu iki alan büyük oranda yıkıldı veya ağır hasar gördü. Pazarcık ilçe merkezinde bin haneli Çamlıtepe mahallesinin %99’u yıkıldı. 3 bin haneli Ahmet Bozdağ Mahallesi’nin %90’ı ağır hasarlı. Cengiz Topel mahallesinde 500 hanenin tümü hasarlı ve Fatih mahallesi %80’i yıkılacak. Narlı’da Cumhuriyet ve Bahçelievler mahallelerinde toplam 800 hasarlı.FRANKFURT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.