Acısına 25 gün dayanabildi

Mîr Perwer’in annesi Filiz Aydın

Mîr Perwer’in annesi Filiz Aydın

  • Paris’te katledilen Mîr Perwer’in acısına daha fazla dayanamayan annesi Filiz Aydın (46) 25 gün sonra hayata veda etti. Anne Aydın, oğlu Mîr’in yanına defnedildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık'ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıda KCK Yürütme Konseyi üyesi Emine Kara (Evîn Goyî) ve Abdurrahman Kızıl ile birlikte katledilen sanatçı Mîr Perwer’in (Mehmet Şirin Aydın) annesi Filiz Aydın önceki gün (17 Ocak) Elazığ’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Vefat haberini alan aile üyeleri Muş ve çevre kentlerden Elazığ’a gitti. Aydın’ın cenazesini Elazığ’dan alan yakınları gece saat 02.00 civarında Ewran (Yeşilova) Mezarlığı’nda oğlu Mîr Perwer’in yanına defnetti. Törene aile ve yakınları ile köyde yaşayan çok sayıda kişi katıldı. Aile üyeleri, Mîr’in vefatı ardından büyük acı çeken annenin acısını daha fazla uzatmamak, töreni ertelemek istemediklerini belirtti. Defin haberini alan Türk askeri, mezarlığa girmek istedi, ancak aile üyelerinin tepkisi üzerine geri çekilmek zorunda kaldı.

Mîr'in ardından fenalaştı

Daha önce geçirdiği trafik kazası sonucu felçli olan anne, oğlunun şehadeti ardından hastaneye kaldırılmıştı. Bir süredir enfeksiyon nedeniyle tedavi gören Filiz Aydın’ın durumu oğlunun şehadeti ardından ağırlaşmıştı. Ciğerleri iflas eden anne Mîr’in kaybına daha fazla dayanamadı ve oğlunun şehadetinden 25 gün sonra hayata veda etti. Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) de başsağlığı mesajı yayınladı. TJK-F açıklamasında “Annesine olan hasreti üzerine yazdığı şarkıda ‘Anne seni görmeden ölmekten korkuyorum’ diyen Mîr Perwer’in acısından sonra hastaneye kaldırılan anne, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Mîr Perwer’in annesinin ve tüm Kürt analarının ahı Kürt kadınlarına emanet. Kürt halkının ve Kürt kadınlarının başı sağ olsun” denildi. 

Son kez göremeden

HDP Kadın Meclisi tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi: “Bir anne daha çocuğunu son kez göremeden düşmanca politikalar nedeniyle hayatını kaybetti. Biz unutmayacağız.”

Paris’te katledilen Mîr Perwer’in cenazesi 5 Ocak’ta defin için Muş’a getirilmişti. Cenaze havalimanında polisler tarafından kaçırılmış ve halkın cenaze törenine katılması engellenmişti. Mîr’in cenazesinin defnine, polis ve asker ablukasında, sadece babası ve kardeşlerinin katılmasına izin verilmişti. Türkg üçleri, törene katılmak isteyen kitleye biber gazı ve plastik mermiyle saldırmış, 31 kişiyi gözaltına almıştı. HABER MERKEZİ

 

*****

Cenazelere saldırı zulümdür

Kürtlerin cenazelerine yönelik taciz, kaçırma, yerlerden sürükleme, dini vecibelerin yerine getirilmemesi gibi uygulamalar sanatçı Mir Perwer’in (Mehmet Şirin Aydın) cenaze töreniyle bir kez daha gündeme geldi.

Amed Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyesi Mele Zeki Korkmaz, Kuran-ı Kerim’in İsra Suresi'nin 7’nci ayetini hatırlatarak, “Ölen bir insanın dini, ırkı, inancına bakmaksızın toprağa gömülme hakkı vardır. Ölen bir insanın gömülmesine herhangi bir engelleme söz konusu olursa zulümdür. Allah’ın fermanına karşı gelmektir. Bu yaklaşımın, hiçbir dinde ve ahlakta yeri yoktur” dedi.

Zulme sessiz kalmayın

“Ölen bir insan, ne olursa olsun gömülmek zorundadır” diyen Mele Korkmaz, şunları dile getirdi: “Cenazelere saldıranların ahlakta ve insanlıkta yeri yoktur. Öncelikle Müslümanlar özellikle de mele ve seydalar, cenazelere yapılan saldırılara karşı tepki göstermelidir. Toplumda yaşanan zulmü anlatmalıdır. Eğer yaşanan zulme karşı çıkılmazsa günah işlenmiş olur. Bir bütün olarak dine, ırka, inanca bakmaksızın saygı gösterilmeli.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.