Adaletsiz seçim dünya basınında

Dünya Haberleri —

Cumhurbaşkanlığı seçimi dünya medyasında

Cumhurbaşkanlığı seçimi dünya medyasında

  • Türk devletinin 5 yıl daha cumhurbaşkanlığını işgal edecek olan Erdoğan’ın seçimi kazanması dünya basınında geniş yer buldu. Dünya basında Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı ekonomik yıkım, Kürtler ve adaletsiz seçim vurguları ile duyuruldu. 
  • Avrupa medyası cumhurbaşkanlığı için yapılan seçimleri birinci haber olarak gördü, Erdoğan’ın milliyetçi politikalarına dikkat çeken haberlerde ekonomideki başaşağı gidiş ve Kılıçdaroğlu’nun ‘en adaletsiz seçim’ sözlerine yer verdi. 
  • Arap medyası Erdoğan’ın seçim başarısına geniş yer verirken, Kürt sorununun demokratik yönetemler ile çözülmeyişinden kaynaklı bölgesel istikrarsızlık ve çatışmaya yoğunlaştı. Erdoğan’ın Kürtleri suçlamasına da yer verdi. 

 

Pazar günü yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geçerli oyların yüzde 51.91’ini alan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 yıl daha makamda kalacak. Dünya basınının yoğun ilgi gösterdiği seçim süreci oy sayım işlemi sırasında ve sonuçların açıklanması ardından manşetlere taşındı. Batı medyası Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “yapılmış en adaletsiz seçim” vurgusuna yer verdi. Arap medyasının önemli bölümü Kürt sorununa odaklandı. Kürtler ile doğru bir ilişki olmayışının yıllarca sürecek bir istikrarsızlığın devamına işaret ettiğini yazdı.     

Alman basını
Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle, seçim sonucunu “Türkiye seçimleri: Tarihi ikinci turdan sonra Erdoğan galip geldi” başlığıyla verdi. Erdoğan’ın Beştepe konuşmasından bölümlere yer verilen haberde, en çok iktidarda kalan kişi vurgusu vardı. 
Kamu yayıncısı ARD ise halkın Erdoğan’ı seçtiğini yazdı. Avrupa ve dünyadan tebriklere yer verdi. Haberde Kılıçdaroğlu’nun seçimlerin yıllar içinde yapılan en adaletsiz seçim olduğu şeklindeki açıklaması yer aldı.
ZDF’de Erdoğan’ın, 20 yıldır zirvede olduğunun ifade etti. ZDF de Kılıçdaroğlu’nun sözlerine yer verirken  Almanya’daki Türk seçmenlerinin büyük çoğunluğunun Erdoğan’a oy verdiği belirtildi.
Alman Bild gazetesi, Erdoğan’ın seçim zaferini kutlarken yanında eski Alman milli futbolcu Mesut Özil’in de bulunduğuna dikkat çekti. “Erdoğan seçim zaferini Özil’le kutladı” şeklinde başlık attı.

Fransız, İtalyan ve İsveç basını
Fransız Liberation ve Le Monde gazeteleri ile RFI radyosu, ne ekonomik krizin ne 6 Şubat depremlerinin Erdoğan’ı engelleyemediğini yazdı.
France 24, Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı konuşmadan ve Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrası açıklamalarından alıntılar yaptığı haberinde devlet başkanlarının tebriklerine de yer verdi.
İtalyan kamu yayıncısı Rai da seçim sonuçlarına yer verdi. Erdoğan’ın 2028’e kadar yönetici olacağına dikkat çekildi. Kılıçdaroğlu’nun, “adaletsiz seçim” vurgusu ve konuşmasından notlar ayrıca haberleştirildi.
La Republica ise seçim sonuçlarını açıkladığı habere, “Erdoğan yine kazandı: ‘Türkiye'nin yüzyılı’; Ve LGBT haklarına saldırıyor” başlığı attı.
İsveç ulusal kanalı SVT’de kanalın Türkiye muhabiri Tomas Thoren, ekonomiyi zor bir sürecin beklediğini düşündüğünü söyledi. Ülkenin muhafazakar ve dini değerlerini koruma iddiasının ekonomik krize üstün geldiğini vurguladı.

Rus basını
Rusya’nın resmi yayın organı TASS, oyların yüzde 99’undan fazlası açıldıktan sonra Erdoğan’ın yüzde 51,9 oy alarak kazandığını başlığa taşıdığı haberinde, muhalefet adayı Kılıçdaroğlu’nun ülkenin kuzeybatısında, İstanbul, İzmir dahil batı kıyılarında ve Antalya dahil güneybatı illerinde desteklendiğini, Kürtler’den yeterli ilgiyi görmediğini, 14 Mayıs'taki ilk tura kıyasla desteğin azaldığını vurguladı.
Izvestia gazetesi, “Erdoğan üçüncü kez Türkiye cumhurbaşkanı olarak kalacak” başlığı attı.
Nezavisimaya gazetesi de gün boyu seçimlere ve seçimin ardından da Erdoğan’ın konuşmasına yer verdi.

Arap basını
Suudi Arabistan merkezli Al Watan gazetesinde Abdul Wahab Badrakhan yazısında ülkedeki kutuplaşmaya değindi, seçimi kazanan liderin toplumu birleştirme görevi olduğunu belirtti. El Watan’ın haberinde laikliğin İslamcı arka plana sahip Erdoğan tarafından ortadan kaldırıldığını anlatıyor. 
Türk devletinin karşılaşacağı en büyük problemin Kürt sorunu olduğunu yazan gazete, “Kürt sorununun çözülememesi, Türkiye'nin varoluş ve güvenlik kaygılarını devam ettirmekle kalmayacak, demokrasisini de şüphe ve sınama içinde tutacaktır” diyor. 
Katar merkezli Al Jazeera’nin seçim haberi Andrew Wilks imzası ile “İki aylık seçim dönemi, yakın tarihin en sert kampanyalarından birine sahne oldu” başlığı ile çıktı. 
İktidarın Kürtleri seçim döneminde terörize ettiğine dikkat çeken haber analizde “Erdoğan defalarca - ana Kürt yanlısı partinin sunduğu destek nedeniyle - rakibinin ‘teröristler’ tarafından desteklendiğini ifade ederken, Kılıçdaroğlu Erdoğan'a ‘korkak’ diyerek kampanyayı bitirdi” dendi. Irkçı söylemlerin Suriyeliler ve mülteciler üzerinden palazlandığına dikkat çekildi. 

İsrail medyası
Haaretz gazetesinde Louis Fisherman imzalı seçim analizinde, seçmenlerin neredeyse yarısının Erdoğan’ın “liberal olmayan tutumlarına şiddetle karşı çıktığına” dikkat çekildi.
“Kılıçdaroğlu, pek çok kişinin imkansız olduğuna inandığı şeyi yapmayı başardı” diyen Fisherman yazıyı şöyle sürdürdü: “Solcu HDP'yi destekleyen karışık bir Kürt seçmen ekibini Meral Akşener'in İYİ Parti'sini destekleyen katı milliyetçilerle bir araya getirdi. Altılı Masa siyasetiyle küçük bir İslamcı partiyi kendi Kemalist CHP'sine bağlayarak bünyesine kattı. Türk siyasetinde ileriye doğru atılmış cesur bir adımdı ama şimdi gördüğümüz gibi, kesinlikle yetersizdi.”
Jerusalem Post gazetesi internet sitesinde “İsrail Erdoğan’a saygı ve şüphe duymalı” başlıklı bir editoryal yazıya yer verdi. Haberde “Dünya Erdoğan’dan ne bekleyebileceğini bilmeli. Fakat bilmiyor, çünkü Erdoğan’ın ne yapacağı değişkenlik gösteriyor” denildi.
Erdoğan'ın “değişken” doğasının, İsrail ile olan ilişkilerinde kendisini açıkça gösterdiği kaydedilen yazıda, “görev süresinin ilk günlerinde İsrail'e karşı soğuk ama alenen düşmanca olmayan” bir tavırdan, iktidarda geçirdiği süre ilerledikçe “düşmanca ve hatta antisemitik bir pozisyona, bugün ise daha pragmatik bir yaklaşıma” kaydığı kaydedildi.

Hollanda ve Belçika medyası
Türkiye’de yapılan seçim ve Erdoğan’ın seçimi kazanmasını ilk haber olarak duyuran Hollanda ve Belçika medyası “ilk turdan sonra zaten favoriydi” dedi.
Gelişmeleri Türkiye’deki muhabirleri aracılığıyla aktaran Hollandalı kamu yayıncısı NOS sonuçları, “YSK, Erdoğan’ın seçimleri kazandığını doğruladı” başlığıyla duyurdu. NOS’un haberinde, “Başlangıçta, muhalefetin yıllardır ilk kez Erdoğan'ı yenme şansının yüksek olması bekleniyordu. Ancak Erdoğan ilk turdan sonra zaten favoriydi” dendi.
RTL Haber kanalı da, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “son yılların en adaletsiz seçimden söz ettiğine” yer verdi. RTL Haber, “Türkiye seçimleri ne kadar adil?” başlıklı bir dosya yayımladı. Haberde, “TRT, Erdoğan’a 32 saat, Kılıçdaroğlu’na 32 dakika ayırdı” ifadesine yer verildi.
Hollanda’nın De Telegraaf, “Gergin geçen seçim kampanyasının ardından Erdoğan bir kez daha Türkiye Cumhurbaşkanı oldu” manşetini attı.
De Volkskrant gazetesi, “Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi” başlıklı manşet haberinde, “Kılıçdaroğlu, son yılların en adaletsiz seçimini kaybettiğini itiraf etti, taraftarlarını demokrasi mücadelesini sürdürmeye çağırdı” dendi.
NRC de, “Erdoğan yeniden seçildi” başlıklı haberinde, “Bu zaferle Erdoğan, 20 yıllık saltanatını 5 yıl daha uzattı” yorumuna yer verdi. Kılıçdaroğlu’nun açıklaştırarak da yer ayıran gazete, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani’nin, daha kesin sonuçlar açıklanmadan Erdoğan’ı kutladığını aktardı.
AD gazetesi, sonuçları, “Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı, Putin ve Zelenskiy tebrik etti” başlığıyla duyurdu. Gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula gibi liderlerin yanı sıra, Afganistan'daki Taliban lideri Muhammed Hasan Akhund’ub Erdoğan’ı tebrik ettiğini yazdı.
Belçika’da Flamanca yayın yapan kamu yayıncısı VRT, “Erdoğan Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Rakibi Kılıçdaroğlu zor bir gelecek öngörüyor” manşetini kullandı.
VRT’nin seçim haberinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyen, “montaj görüntüler, yapay zeka ve seks kasetleri” gibi bilgi kirliliği yaratan etkenlere ayrıntılı yer verdi. VRT,“Recep Tayyip Erdoğan 20 yılda tüm gücü ele geçirdi” başlığıyla bir portre yayınladı.
Kürtlere baskıya da değinen VRT, Erdoğan yönetimi şu sözlerle tanımladı: “Medyayı büyük ölçüde devlet kontrolüne aldı, gazeteciler hapse atıldı ve sosyal medyaya sıkı denetimler getirdi. Ayrıca Kürt azınlığa yönelik baskıyı artırdı”
Flamanca yayımlanan De Standaard gazetesi, “Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı, rakibi 'adaletsiz seçimlerden' bahsediyor” başlığını kullandı.
De Morgen gazetesi, “Erdoğan seçim zaferini ilan etti” başlıklı haberinde, seçime ilişkin gelişmeleri ve muhalefetin açıklamalarını aktardı.
Het Nieuwsblad gazetesi de, Erdoğan’ın, “Mezara kadar birlikteyiz” sözlerini başlığına taşıdı.
Fransızca yayımlanan Le Soir gazetesi, “Ebedi kazanan Recep Tayyip Erdoğan” başlığını kullandı. Gazete, “Milliyetçi dalgada sörf yapan Recep Tayyip Erdoğan, rakiplerinin benzeri görülmemiş birlikteliğine rağmen kazandı” yorumuna yer verdi.
La Libre gazetesi, “ne seçmenlerin bir kısmının değişim ve açıklık arzusu, ne Türkiye'nin altını oyan şiddetli enflasyon ne de özgürlüklere getirilen kısıtlamalar; güvenlik ve istikrar arzusuna karşı gelemedi” dediği seçim haberini “Erdoğan’ı 5 yıl daha Türkiye'nin efendisi yaptığını” başlığı ile duyurdu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.