Adıyaman sevinsin mi?

  •  AKP, en önemli geçim kaynağı olan tütününü elinden aldığı Adıyaman’a Türkiye’nin en büyük cezaevini yapmakla övünüyor. AKP, yatırım broşöründe gururla yer veriyor İl Başkanı, daha ne yapılsın der gibi “Ekonominin daraldığı bu dönemde bile İl Emniyet Müdürlüğü binası bitmek üzere ve Türkiye’nin en büyük kapalı cezaevi yapılıyor” diyor.

 

AKP’nin cezaevini “yatırım” olarak lanse etmesine tepki gösteren İHD Adıyaman Şubesi Başkanı Bülent Çınar, kentin cezaevine değil, istihdam alanlarına ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Avrupa Konseyi’nin 47 üyesi arasında en fazla tutuklu ve hükümlü sayısında ilk sırada yer alan Türkiye’de yeni cezaevlerinin inşaatı sürüyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 16 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan “2022 Yılı Yatırım Programı”nda, 36 yeni cezaevi inşaatı için yaklaşık 2 milyar TL’nin harcanacağı yer aldı. Bu rakam 2021’de, yeni cezaevleri için imzalanan sözleşmelerde 1 milyar 500 milyon TL idi. Adıyaman’ın Merkez ilçesine bağlı Hacıhalil köyünün sınırları içerisinde bulunan 270 dönümlük arazi üzerine 31 Nisan 2021’de inşaatı başlatılan 99 bin metrekarelik cezaevi de bunlardan sadece biri. 

Türkiye’nin en büyüğü!

2023’te tamamlanması planlanan cezaevi kompleksi, AKP Adıyaman İl Başkanlığı tarafından 10 Ocak’ta dağıtılan “Adıyaman’a yatırım” broşürlerinde, “Türkiye’nin en büyük kapalı cezaevi” olarak övünüldü. AKP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Dağtekin de kentteki yatırımları, “Ekonominin daraldığı bu dönemde bile İl Emniyet Müdürlüğü binası bitmek üzere ve Adıyaman’da şuan Türkiye’nin en büyük kapalı cezaevi yapılıyor” şeklinde sıraladı.

İHD Adıyaman Şubesi Başkanı Bülent Çınar

Cezaevleri yatırım değil

MA’dan Emrullah Acar’a konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Başkanı Bülent Çınar, cezaevinin “yatırım” olmadığını söyledi. Suç oranlarının azaltılması için projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Çınar, Türkiye’nin Avrupa’da nüfusa oranla en yüksek tutuklu sayısına sahip olduğunu hatırlatarak, “Sayının yüksek olması beraberinde ciddi ihlalleri getiriyor. Bu sorunlara çözüm üretilmesi, tutuklu ve hükümlü sayılarının azaltılması, suç oranlarının azaltılması noktasında projeler üretilmesi gerekirken, cezaevlerinin sayıları artırılıyor” dedi.

Adıyaman işsiz ve yoksul

Adıyaman’ın en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu aktaran Çınar, şöyle devam etti: “Adıyaman’ın cezaevinden öte çok önemli sorunları var. Bu sorunların çözülmesini bekliyoruz. Geçim sıkıntısının tetiklediği birçok sorun ortaya çıkıyor. Bunu engellemek gerekirken ‘ihtişamlı’ Türkiye’nin en büyük cezaevinin yapılıyor olması üzücü. Adıyaman’ın cezaevine değil istihdama ihtiyacı var. Tutsak sayısı ne kadar azsa o ülkedeki demokrasi iyi bir seviyedir. Cezaevi sayılarının azaltılması bir ülkenin geliştiği anlamına gelir.” 

Tütünü elinden alındı

Adıyaman’ın dışarıya göç veren bir kent olduğunu belirten Çınar, şunları ekledi: “Adıyaman’da insanların tek geçim kaynağı olan tütün, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yasal düzenlemeyle ellerinden alındı. Adıyaman’a cezaevi yerine üretimi canlandıracak projelere ihtiyaç var.”  ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.