Adli Tıp uzmanı: Özer bırakılmalı

80 yaşındaki tutsak Makbule Özer

80 yaşındaki tutsak Makbule Özer

  • Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in hazırladığı raporda, 80 yaşındaki tutsak Makbule Özer’in cezasının ertelenmesi gerektiği belirtildi.  

 

Van’ın Edremit ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Makbule Özer, hakkında “örgüte yardım etmek” iddiasıyla verilen 2 yıl 1 ay hapis cezanın onanması üzerine 9 Mayıs’ta eşi Hadi Özer ile birlikte tutuklandı. Tutuklu olduğu Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde düşerek bir kolunu kıran ve diğer kolunu da inciten Özer, yüzde 53 engelli olmasına rağmen tahliye edilmiyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Özer’in durumuna dair rapor hazırladı. İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in görüş raporunu da kendi raporunu ekledi. Biçer tarafından hazırlanan raporda, Özer’in cezasının infazının cezaevi koşullarında sürdürmesinin uygun olmadığına vurgu yapıldı. 

Raporda, Özer’in yaşadığı rahatsızlıklar sıralanarak engelli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Özer’in duyu organlarında tanımlanan rahatsızlıklar nedeniyle iletişim kurmakta güçlük yaşadığına dikkat çekilen raporda, “Özer, yine ortopedik engelleri nedeniyle hareket etmekte ve tek başına gereksinimlerini karşılamakta, ürolojik problemleri nedeniyle hijyenini korumakta zorlanacağı ve hapishane koşullarında 80 yaşında bir kadın mahpus için bu durumun kişinin onurunu kıracak düzeye ulaşabileceği, diğer yandan mevcut kronik hastalıkları nedeniyle düzenli tıbbi kontrollere de gerek duyulduğu anlaşılmaktadır” denildi.   

Acil müdahale gerekiyor

Raporda, şu ifadelere yer verildi: “İnsanlığın evrensel değerleri ve toplum vicdanı, tutuklu ve hükümlülerin gereksiz acı ve mağduriyetten korunmasını, sağlık hizmetlerine eşit şartlarda ulaşmasını gerektirir. Mevcut rahatsızlıkları ve kişinin yaşı da dikkate alındığında acil müdahaleleri de gerektirebilecek tıbbi tedavi ve rehabilitasyonun yanı sıra iyileşme sürecinin önemli bir parçası olan ruhsal ve sosyal desteğin de cezaevi koşullarında sağlanması, hapishane koşullarında kişinin yaşamını tek başına sürdürmesi ve sağlığını koruması olanaklı görülmemektedir.” 

Tahliye edilmesi gerekir

Raporun sonuç kısmında ise Özer’in derhal tahliye edilmesi gerektiğine işaret edilerek, şunlar vurgulandı: “Kişinin onurunu da zedeleyecek şekilde mevcut rahatsızlıkları ile hapishanede tutulması işkence ve diğer kötü muamele davranışı kapsamında nitelendirilebilecek bir tutum olarak yorumlanabilecektir. Makbule Özer’in cezasının infazının hapishane koşullarında sürdürülmesinin uygun olmadığı, alternatif yollar aranması ya da sağlık koşulları nedeniyle cezasının ertelenmesi/kaldırılması yoluna gidilmesinin tıbbi açıdan uygun olduğunu belirtir, uzman görüşüdür.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.