Afgan kadınlar Brüksel’e yürüyor

Kadın Haberleri —

Hamburg /Foto: M. Zahit Ekinci

Hamburg /Foto: M. Zahit Ekinci

  • Afgan kadınların, “Afganistan’da cinsiyet ayrımcılığına hayır” şiarıyla 5 Mart’ta başlattığı yürüyüş sürüyor. Dün Hamburg’a ulaşan kadınlar 8 Mart’ta Brüksel’de olacak.

Afgan kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Berlin’den Brüksel’e başlattığı yürüyüş sürüyor. 

Adalet için yürüyorlar

Afgan kadın örgütlerinin, “Afganistan’da cinsiyet ayrımcılığına hayır” şiarıyla 5 Mart’ta başlattığı yürüyüş öncesi Berlin’de bir açıklama yaptı. Açıklamada Afgan kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde lüks kapalı mekanlarda, müreffeh çevrelerde değil sokaklarda, meydanlarda olacaklarını belirtti. Kadınlar, “Yüksek duvarlar, sağlam tavanlar sesimizi dünyaya duyurmuyor. Bu sefer adalet için yürüyeceğiz” dedi.

Foto: Hakan Türkmen

Daha ne kadar kötü olabilirler

Afganistan’daki kadınların şiddetin, ayrımcılığın ve adaletsizliğin her türlüsünün kurbanları olduğunu belirten kadınlar “Daha ne kadar kötü olabilir” diye soruldu. Ortak mücadele ve dayanışma çağrısında bulunan kadınlar, Taliban yönetimi altında yaşayan milyonlarca kadının zulüm altında olduğunu ve özgür basın olmadığından dolayı da seslerini duyuramadıklarını kaydetti. “Biz onların sesi olacağız” diyen kadınlar, dünyanın dört bir yanındaki tüm insan hakları savunucularını, kadın hakları aktivistlerini sivil toplum kuruluşlarını yaptıları protesto yürüyüşüne çağırdı.

Kürt kadınlar karşıladı

Foto: M.Zahit Ekinci

Dün Hamburg’a ulaşan Afgan kadınları Kürt kadınları karşıladı. Hamburg Parlementosu önünde eylem yapan kadınlar, "Afganistan’a geri dönüşleri durdurun" çağrısında bulundu. Kadınlar burada yaptıkları açıklamada geri gönderilmeleri halinde Taliban tarafından ölüm dahil birçok cezaya maruz bırakılacaklarını açıkladı.

Bizi cehenneme göndermeyin 

Eyleme katılan Afgan gazeteci Elaha Sahel ise din kisvesi adı altında kadınlara hiçbir yaşam hakkı tanımayıp onlara cehennemi yaşatan Taliban yönetimindeki Afganistan’a gitmek istemediklerini belirterek şöyle dedi: "Bize dayatılan insanlık dışı bir hayattan kaçarak buraya geldik. Burada da Taliban rejiminin güvenilir olduğunu söyleyerek bizi geri göndermek istiyorlar. Bizler insanca ve eşit bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bizi göndermeyin" dedi. Parlemento önündeki eylem sloganlarla sona ererken, Afgan kadınlar kendilerine ev sahipliği yapan  Kürt kadınlarına teşekkür etti.

Hamburg’tan sonra Hannover’e geçen kadınlar bugün Düsseldorf ve Köln’de eylemlerini sürdürecek. Kadınlar 8 Mart’ta Brüksel’de final yürüyüşünü gerçekleştirecek.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.