Afgan mültecilere verilen sözler hala tutulmadı

Dünya Haberleri —

  • Batılı ülkeler bundan iki sene önce Afganistan’daki tüm askeri güçlerini geri çekerek ülkeyi aşırı dinci Taliban idaresine bıraktı. Bu süreçte birçok ülke, Taliban rejiminin baskısı altında yaşamak istemeyen muhaliflere sözler vermişti. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu tutulmadı. 

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ilk birkaç ayında, ABD, Kanada ve Almanya da dahil olmak üzere pek çok ülke risk altındaki Afganları yerleştirme sözü verdi, ancak bunu yerine getirmekte çok yavaş davrandı. Afganlar üçüncü ülkelerde belirsizlik içinde sıkışıp kaldılar ya da Taliban'dan kaçmaya çalışarak Afganistan'da saklanıyorlar.

Seferberlik Afganistan krizinde görülmedi

Ukrayna krizinde Dünya hızlı bir şekilde mültecilere sığınma imkanları sağlarken, Afganistan’da aynı şey yaşanmadı. Ukrayna krizi bir anlamda Dünya ülkelerinin politik iradesi olduğu zaman bir mülteci krizine hızlı ve etkili bir şekilde cevap verebildiğini gösteriyor. 

Bu irade Afgan mülteciler sözkonusu olduğu zaman görülmedi. 

Ülkedeki ağır koşullardan kaçan onbinlerce kişi, İran, Türkiye, Irak gibi ülkelerde son derece tehlikeli rotalardan geçerek daha iyi yaşam koşullarına sahip olan Batılı ülkelere sığınmaya çalışıyor. Afganlar geçtikleri tüm ülkelerde ağır insan hakları ihlalleriyle de karşılaşıyor. 

Taliban’a göz yumuldu

Sadece İran’da 800 binden fazla Afgan mülteci tam bir belirsizlik içinde yaşıyor. 

Afganistan, nüfusunun üçte ikisinin açlıkla karşı karşıya olduğu ve en az üç milyon çocuğun akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığı bir ülke durumunda. 

Taliban yönetimi, Afgan halkının temel haklarının ihlal edilmesinden ve kadınları kamusal yaşamdan neredeyse silen, okuldan ve işlerden men eden ve hareket özgürlüklerini kısıtlayan kadın düşmanı politika ve kuralları yürürlüğe soktu. 

Uluslararası toplum bu durumu engelleyecek ya da güvenceye alacak hiçbir şey de yapmış değil.   BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.