Afyon’daki açlık grevi 22. gününde

  • Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsakların açlık grevi eylemi, 22. gününde sürüyor. 

 

Tutsaklar, idarenin kişisel eşyalarına el koyması, infaz yakma, ayakta sayım dayatmasının yanı sıra cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarına karşı 25 Mayıs’ta süresiz açlık grevi başlattı.  8 tutsağın eylemine, 9 Haziran’da iki tutsak daha dahil oldu. 

Tutsaklardan Yusuf Birkan’ın ağabeyi Resul Birkan, açlık grevine girenlerin durumlarından endişe duyduklarını söyleyerek, “Cezaevinde ayakta sayım, insanlık dışı muameleler yaşanıyor. Tutukluların kitaplara el konulmuş, dilekçeleri verilmiyor, yemekleri yenilmiyor. Nakil talepleri kabul edilmiyor. Mektuplar verilmiyor. Tutuklular bunlara karşı açlık grevine girmişler. Greve girmeleri nedeniyle de tek kişilik hücrelere konulmuşlar” dedi. Kardeşi Yusuf Birkan’ın yanı sıra açlık grevine giren diğer tutsakların durumuna ilişkin bilgi verilmediğini belirten Resul Birkan, “Bilgi istediğimizde, cezaevi infaz memurları bizlere ‘sizlere bilgi vermek zorunda değiliz’ diyorlar. Sizleri ‘CİMER’e şikayet edeceğiz’ dediğimizde ise ‘bizlerin de selamını söyle’ diyorlar. Cezaevlerine böyle bir başıboşluk durumu söz konusu” diyerek tepki gösterdi. 

26 yıllık tutsak Abdullah Onğullu’nun (45) kardeşi Zeynep Onğullu ise “Abim, taleplerininin karşılanmaması durumunda tümünün greve dahil olacağını ve talepleri karşılanıncaya kadar süreceğini söyledi” şeklinde konuştu. 

İsimleri öğrenilemeyen iki tutuklunun yanı sıra açlık grevini sürdürenlerin isimleri şöyle: Rızgar Turhan, Cumali Yıldırım, Mehmet Emin Dal, İsmail Çevik, Cihat Oğraş, Fırat Beyazer, Velat Kazanççı ve Yusuf Birkan.

 

Keyfi olarak hücrede tutuluyor

Abdurrahman Aziz Arslan

Buca Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Abdurrahman Aziz Arslan keyfi olarak tek kişilik hücrede tutuluyor. 

Tutsaklar, 1. Müdür Haydar Ali Ak’ın uygulamalarına karşı 63 günlük açlık grevi yapmış, taleplerinin karşılanacağı sözü üzerine açlık grevini sonlandırmıştı, ancak baskılar artarak devam etti. 

Burhaniye Cezaevi’nden Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne Nisan’da getirilen Abdurrahman Aziz Arslan, keyfi olarak tek kişilik koğuşta tutuluyor. Arslan, Cizre’de yaşayan ailesiyle son olarak 13 Haziran’da konuşarak, bir hafta süngerli odada kaldıktan sonra yine üç gün hücre cezası aldığını aktardı. Üç  kişilik koğuşlara geçmek için defalarca dilekçe veren Arslan’ın dilekçeleri ise işleme alınmıyor.

Ağabeyi Üveys Arslan, kardeşine uygulananların insanlık dışı olduğunu belirterek, “Cezaevi müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Kardeşim keyfi olarak tek başına tutuluyor. Sevk istememesine rağmen İzmir’e gönderildi. Yıllardır bizden kilometrelerce uzakta tutuluyor. Yine kardeşimin verdiği dilekçelerin akıbetini sormak için dilekçe yazacağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.