Ahmet Kaya gideli 21 yıl oldu

Kültür/Sanat Haberleri —

Ahmet Kaya

Ahmet Kaya

  • Ahmet Kaya'nın ölümü üzerinden 21 yıl geçti. Sürgüne gitmek zorunda kaldığı Paris'te, "Hoşçakalın Gözüm" isimli albümünün kayıtlarını yaparken yaşama veda etti. Ahmet Kaya’nın hayallerini anlatan Gülten Kaya, “Oysa yazacak çok şarkısı vardı’’ diyor.

 

Sürgünde, memleket özlemiyle 43 yaşında hayata gözlerini yuman özgün ve protest müziğin usta ismi Ahmet Kaya’nın ölümünün 21. yıldönümü.

Aradan geçen 21 yıllı Ahmet Kaya’nın bıraktığı “mirasa” sahip çıkmakla ve ona yönelik saldırılara karşı mücadele ile geçirdiğini ifade eden Gülten Kaya, “Kişisel hayatımda ise asla geçmeyecek olan o büyük boşlukla yaşamaya devam ediyorum” dedi.

Kaya’nın toplumsal sorunları konu edindiğini, bu nedenle çokça yargılandığını ancak mücadele etmeyi sürdürdüğünü ifade eden Kaya, bunun bir ısrardan öte, varoluş biçimi olduğunu söyledi.

Hep sakıncalıydı

Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Aslan’a konuşan Gülten Kaya, sistemin gözünde Ahmet Kaya’nın hep “sakıncalı” ve “tehlikeli” olduğuna dikkat çekti.

Kaya, “Şarkılarını dağlara da söylese şehirlere de söylese, hayata örülen tel örgülerin gerisinde durmadığı ve hırpalana hırpalana da olsa o tel örgüleri aşmaya ve hayatın içine dalmaya çalıştığı için yeni bir engel, yeni bir yasak şaşırtmıyordu onu” diye konuştu. 

“Şarkılarım Dağlara” albümünün toplatılmasına neden olan “Özgür Çağrı” şarkısına da değinen Kaya, “Çünkü Ahmet, o abilerin bir gün dağdan döneceğine ve kardeşine sarılacağına inanıyordu. Savaş koşullarında buna inanmadan ve umut etmeden yaşanamaz” ifadelerini kullandı.

Son dönemlerde şarkılarında “Kürdistan” sözcüğü geçen sanatçıların cezalandırılmasına da dikkati çeken Kaya, “Kürdistan sözcüğü ve anlamı bahsettiğim o tel örgütlerin ötesi işte” dedi.

‘Kürt kimliğimi kimse benden alamaz’

Ahmet Kaya’nın Kürtçe albüm hazırlığını dile getirmesi ardından linçe uğradığını, ardından ise sürgüne gitmek zorunda bırakıldığını anımsatan Gülten Kaya, Ahmet Kaya’nın sürgünden sonraki hissiyatının “Biz haklarımızdan, kültürel varlığımızdan, kimliğimizden söz ettik, onlar bunu nüfus cüzdanı olarak algıladılar. Bu kadar acayip ve tuhaflar işte! Benim Kürt kimliğimi benden hiç kimse alamaz!” olduğunu aktardı. 

Hayalleri vardı

Gülten Kaya, kişisel hayatına dair hayallerinde son derece mütevazi olan Ahmet Kaya’nın halkı, çocukları, şarkıları, köpekleri ve kuşlarıyla yaşamak istediğini paylaştı. Kaya’nın dostlarına da çok düşkün olduğunu ifade eden Gülten Kaya, “Belki nihai olarak da sırt çantalarımızla uzun bir Latin Amerika seyahatine çıkmak, Kürtçe şarkılar yazabilmek, klamlara senfonik düzenlemeler yapabilmek gibi kendi alanıyla ilgili hayalleri de vardı elbette” diye belirtti. 

Ahmet Kaya’nın eserleriyle hala yaşadığını söyleyen Kaya, “Şayet bugün yaşıyor olsaydı nerede dururdu?” sorumuza ise, “Fiziki varlığını kastettiğiniz için söylemeliyim ki; Ahmet bugün de dün bulunduğu yerde olurdu” yanıtı verdi.

İSTANBUL

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.