Ahmet Türk: Bu sistem değişmek zorunda

Ahmet Türk

Ahmet Türk

  • Demokratikleşen bir Türkiye’de 25 milyon Kürt’ün de adil ve eşit bir yönetimde kendi haklarını kullanılabileceği bir sistem değişikliğine acil ihtiyaç olduğunu belirten Ahmet Türk, “2023 Newroz’u demokratikleşmeye giden süreçte önemli bir köşe taşıdır” dedi.

MIHEME PORGEBOL

Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Newroz’un, yıllardan beri başta Kürtler olmak üzere Ortadoğu ve Kafkas halklarının kutladığı bir gün olduğunu belirterek, “Kürtler demokrasi ve özgürlük mücadelesi verirken Newroz’u kutsal bir gün, bayram, özgürlüğe giden yol olarak değerlendirdi. Bundan dolayı da gittikçe daha çok sahiplendi Newroz'u. Biz de Newroz’u son on yıllarda büyük bir coşku ve kalabalıkla, herkesin katıldığı bir gün olarak biliyoruz ve o şekilde yaşıyoruz” dedi.

Kritik bir süreçten geçiliyor

2023 Newroz’unun hem Kürtler hem de Türkiye halkları için toplumsal ve siyasi dönüşümler açısından oldukça önemli olduğunu belirten Türk, kritik bir dönemden geçildiğinin altını çizerek, “Bu dönemin barışçıl bir süreç ve demokratik bir geleceğe evrilmesi büyük önem arz ediyor. Seçimlere gittiğimiz bir süreçte Newroz’a sahip çıkmak, partiye ve halkına sahip çıkmak demek. Biz bunun ne kadar önemli olduğunu fark ediyoruz. İnsanlarımız da görüyor bunu” dedi.

Gazetemize konuşan Ahmet Türk, 6 Şubat’ta Maraş’ta yaşanan büyük depremlerden sonra birçok dengenin değiştiğini, Newroz kutlamalarının da bundan etkilendiğini belirterek, Newroz'un depremin verdiği acıyı da unutmadan kutlandığını söyledi. 

Öcalan’ın katkısından korkuyorlar

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz mektubuna ilişkin sorumuza da yanıt veren Türk, “Sayın Öcalan üzerinde uzun süredir yoğun bir tecrit yürütülüyor. Öcalan’ın düşüncelerinin halka, topluma yansımasını engellemeye çalışıyorlar. Sayın Öcalan Newroz’ların geleceğimiz açısından çok önemli günler olduğunu her zaman hatırlatmıştı ve hala hatırlatıyor. Elbette ki bugün böyle bir mesaj olsaydı Türkiye'nin demokratikleşmesine ve sorunun çözümüne çok büyük katkısı olurdu” dedi.

En büyük engel rejim

“Çok baskıcı bir rejim var. Herkesin hak ve özgürlüklerini ihlal eden, cezaevinde yatan insanların haklarına bile riayet etmeyen bir yönetim altında zorlu bir dönem yaşıyoruz. Böyle bir iktidarla karşı karşıyayız” diyen Türk, toplumsal barışın önündeki en büyük engelin mevcut rejim olduğunu söyledi.

Newroz önemli bir köşe taşı

İttihat ve Terakki’den bugüne kadar yürütülen bir devlet politikası olduğunun altını çizen Türk şöyle konuştu: “Bu politikayı görmek ve iyi okumak lazım. Bu devlet, halkların inkârı üzerine kurulmuş bir ulus devlet. Bu devletin demokratikleşmesi, ulus devletin demokratik bir cumhuriyete dönüşmesi konusunda her zaman beklentimiz oldu. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Yani bizce önemli olan ikinci yüzyılda cumhuriyetin demokratikleşmesidir. İnsanların adil koşullarda özgürce yaşayacağı bir geleceğe sahip olması gerek. İkinci yüzyılda aslında herkesin politikasının temelinde bu düşünce olmalıdır. Yani demokratikleşen bir Türkiye’de 25 milyon Kürt’ün de adil, eşit bir yönetimde kendi haklarını kullanabileceği bir sistem yaratılması gerekiyor. Dolayısıyla cumhuriyetin ikinci yüzyılında böyle bir sistem değişikliğine artık hayati derecede ihtiyaç olduğunu görüyoruz. 2023 Newroz’u da demokratikleşmeye giden süreçte önemli bir köşe taşıdır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.