Ailece Kürtçe öğreniyorlar

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mehmet Fatih Ünal  - Civan Mahir Ünal - Hediye Ünal

Mehmet Fatih Ünal - Civan Mahir Ünal - Hediye Ünal

  • Asimilasyon politikalarına karşı Kürtçe kursuna başlayan Ünal ailesi, “Ailece MED-DER’e kayıt yaptırdık. Artık evde Kürtçe konuşuyoruz. Oğlumun Kürt olduğunu ve Kürtçeye dair bir bilinci oluşmasını istiyordum” dedi.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (MED-DER) Temmuz ayında başlatılan Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde eğitim verilen kursları devam ediyor. Hem anadilde eğitim hem de asimilasyon politikalarına karşı devam eden kurslara ilgi de büyüyor. Ünal ailesinin üç bireyi de, Kürtçe öğrenmek amacıyla MED-DER kurslarına katılıyor. Anne Hediye Tonguç, baba Mehmet Fatih ve oğulları Civan Mahir Ünal, aile boyu Kürtçe öğreniyor. Anne Hediye ikinci seviye, baba Mehmet Fatih birinci seviye ve oğulları Civan Mahir de çocuklar için açılan kursa gidiyor.

Şimdi çok iyi Kürtçe konuşuyorum 

Ailesi Siirt’ten göç eden Hediye Tonguç Ünal, İstanbul’da doğup büyüdüğünü ve evde Kürtçe konuşulmadığı için öğrenemediğini söyledi. Üniversite okumak için Amed’e geldiğini ve Kürtçe öğrenmeye karar verdiğini anlatan Ünal, “Kürtçe benim anadilimdi ve bazı korkularım vardı. Kürtçe bilmediğim için çocuklarım da kendi anadilini bilemez diye korkuyordum. Bu yüzden bir karar aldım ve bazen Kürtçe ezgilerle, bazen kitaplarla, bazen de kursa giderek Kürtçe öğrendim. Son bir yıldır çok iyi Kürtçe konuşuyorum. Kararlı olmak çok güzel bir şey. Birçok defa kursa gittim ama öğrenemedim. Çünkü başlangıç seviyesinde kurslar yoktu. Hep birinci seviyeden başlıyordum. Birinci seviye de aslında Kürtçe bilenlerin ancak eksiklikleri olanların gittiği bir seviyeydi. Benim ise böyle değildi. Çünkü ben hiç konuşamıyordum. Geçen yıl Eğitim Sen’in Kürtçe başlangıç kursuna gittim, sonrasında da birinci seviyeye gittim. Orada bitirdim, şimdide ikinci ve üçüncü seviye kurslarını MED-DER’de tamamlamak istiyorum” diye konuştu. 

Evde Kürtçe konuşuyoruz

Kürtçe stran söylemek ve kitap okuyabilmeyi çok istediğini sözlerine ekleyen Ünal, “Oğlum Civan Mahir Kürtçe bilmiyor. Bu da beni çok üzüyordu. Bu yüzden onu da kursa yazdırdık, en çok istediğim hem onun hem de benim iyi Kürtçe konuşabilmemiz. Evde Kürtçe konuşuyoruz, bazen araya Türkçe kelimeler giriyor. Bu yüzden eşimle günde iki saat Kürtçe gramer çalışıyoruz. Civan Mahir’de Kürtçenin temelini öğrenmeye çalışıyor. Civan’ın Kürt olduğunu ve Kürtçeye dair bir bilinci oluşmasını istiyorum. Bilinç oluşması bizim için çok önemli, eğer o oluşursa, Kürtçeyi daha iyi öğrenecektir” ifadelerini kullandı. 

MED-DER’e kayıt yaptırdık

Aslen Agiri’li olan Mehmet Fatih Ünal da evin içerisinde eşiyle Kürtçe konuşmaya karar verdiklerini ancak bildikleri Kürtçenin günlük konuşmalarda ihtiyaçlarına cevap olmadığını belirtti. Anadillerini yeterince konuşamadıklarından kaynaklı oğulları Civan Mahir ile Türkçe konuştuklarını dile getiren Ünal, “Kürtçe bizim anadilimiz ve çocuğumuzun da bunu öğrenmesini istiyoruz. Eşim MED-DER’e geliyordu ve çocuklar için de kurs açıldığını öğrendik. Bundan dolayı oğlumuzu da kayıt ettirdik. Ben de Kürtçe biliyordum ama eksikliklerim vardı, bunları gidermek için kursa kayıt yaptırdım. Kürtçe yazma ve okuma konusunda eksikliklerim var. Bunlardan dolayı ailece MED-DER’e kayıt yaptırdık ve şimdi öğrencileri olduk” dedi. 

Anadilimize sahip çıkalım

Bir buçuk aydır kursa devam ettiklerini aktaran Ünal, hala eksikliklerini tamamlamaya çalıştıklarını söyledi. Kürtçe kursunda şu an birinci seviyede eğitim gören Ünal, ikinci ve üçüncü seviyeleri de tamamlayacağını belirtti. Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmak gerektiğinin altını çizen Ünal, “Kürtçe zengin bir dildir. Yaşamın her anında kurslarımız devam ediyor. Kürtçe daha çok konuşmalı ve Kürtçenin yayılması, unutulmaması için toplumsal bir bilinç oluşturulması gerekir” diye belirtti. 

Ünal ailesi, Kürtlerin anadiline daha çok sahip çıkması çağrısı yaptı.

BAZİD EVREN - MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.