‘Ailesine kavuştu’ mizanseninden müebbete

  • Ailesi aracılığıyla “ikna” edilerek, iktidar medyasının “Ailesine kavuştu” manşetleri attığı Halil Y’ye, müebbet hapis ve 13 yıl 9 ay hapis cezası verildiği ortaya çıktı. 

Emniyet, Jandarma ve MİT, “ikna” adı verilen çalışmalar kapsamında çocuklarının teslim olması için aileler nezdinde girişimlerde bulunuyor. Mardin’de onlarca aile benzer şekilde aranarak, çocuklarını çağırmaları isteniyor. Aileler, çocuklarının teslim olmaları durumunda 3-4 ay cezaevinde kalıp, serbest bırakılacağı vaadiyle ikna edilmeye çalışılıyor. Mardin’de “ikna” edilen bir ailenin girişimleri sonucu daha önce PKK’ye katılan Halil Y, “şoförüm” diyen Irak uyruklu Cesur K. ile birlikte 16 Aralık 2019’da sınırı geçerek teslim oldu. 

Halil Y., 30 Aralık 2019’da Mardin İl Emniyet Müdürlüğü’nde ailesiyle görüştürülmesi, iktidar medyası tarafından “Teslim olan terörist ailesine kavuştu” başlıklı haberlerle servis edildi. Sadece annesi ve bir kardeşinin katıldığı görüşmede, Halil Y.’nin 3-4 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılacağı söylendi. Olayın basına servis edilmesinin ardından yaşananlar kamuoyuna yansıtılmadığı gibi aileye verilen sözler de tutulmadı. 

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halil Y. hakkında 4 ay sonra 17 Mart 2020’de “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs”, “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma” suçlarından, Cesur K. hakkında ise “örgüte üyeliği” ve “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma” suçlarından iddianame hazırlandı. 

İddianamenin kabul edilmesinin ardından Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama, Şubat 2021’de sona erdi. Mahkeme “Ben Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla gelip teslim oldum” diyen Halil Y.’ye, “50 kişiyi teşhis ettiği, devlete sığındığı” şeklindeki beyanlarına rağmen “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, ayrıca Halil Y. hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla 15 yıl daha hapis cezası vererek, “teslim olması, örgüt içinde faaliyet gösteren kimi isimleri teşhis etmesi ve beyanları, tutum ve davranışlarını” göz önünde bulundurarak, cezayı 12 yıl 6 ay hapis cezasına düşürdü. Mahkeme ayrıca “ateşli silah bulundurma” suçlamasından da 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. 

Mahkeme, Cesur K. hakkında ise, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 ay, “Ateşli silah bulundurma” suçlamasıyla da 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, her iki ismin tutukluluk halinin devamı yönünde karar verdi.  MA/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.