Akademisyene 'Kürdistan' cezası

Hifzullah Kutum

Hifzullah Kutum

  • Fırat Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Hifzullah Kutum’a, sosyal medya hesabından yaptığı "Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan” paylaşımı gerekçesiyle dekanlık tarafından uyarı cezası verildi.

 

Elazığ Fırat Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü araştırma görevlisi olan Hifzullah Kutum hakkında sosyal medya hesabından "Bijî Kurdistan” paylaşımında bulunduğu gerekçesiyle dekanlık tarafından soruşturma başlatılıp, soruşturma sonucunda da uyarı cezası verildi.

Duvar'dan Ardıl Batmaz'ın haberine göre; araştırma görevlisi Kutum’un sosyal medya hesabından “Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan” (Eylül Devrimi tüm Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan) paylaşımında bulunması üzerine dekanlık tarafından hakkında soruşturma başlatıldı. Savunması istenen Kutum’a, paylaşımı ne amaçla yaptığı ve bu ifadenin “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprak bütünlüğüne ve sınır güvenliğine yönelik bir tehdit/kasıt içerip içermediği” soruldu. Kutum savunmasında, “Türkiye Cumhuriyeti ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında gerçekleşen resmi temaslarda, görselde yer alan Kürdistan ifadesinin ve bayrağının kullanıldığını” söyledi. Ek olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mesûd Barzani ve Mesrûr Barzani’yle olan resmi temaslardaki verilen karelerde yer alan Kürdistan ifadesi ve bayrağının kullanıldığına dikkat çekti.

Kutum’un soruşturma sonucunda verilen uyarı cezasına yaptığı itiraz, önceki gün Dekan Vekili Prof. Dr. Kenan Peker tarafından reddedildi. Ret yazısında, “Uyarma cezası zaten en alt ceza olduğu için kararın kaldırılması söz konusu değildir” denildi.

'Kürt Hoca’nın muhbir torunu

 Kendisini şikâyet edenin okulda Türk milliyetçisi olarak bilinen A.S.Y. olduğunu kaydeden Kutum, “A.S.Y.,  Dekan Vekili Kenan Peker’e beni CİMER’e şikâyet edeceğini söylemiş. Dekan Bey de, ‘CİMER’e şikâyet etme, biz kendimiz çözeriz’ demiş ve soruşturma öyle açılmış. Dekan Bey’in CİMER’e şikâyetin önüne geçmesinin ardında nasıl kaygılar olduğunu bilemiyorum. İşin ilginç tarafı, ülkücü olarak bilinen bu kişinin dedesi de ‘Kürt Hoca’ olarak biliniyor. Erdal Sarızeybek’in kitabında da bu bilgi yer alıyor” dedi.

Benim özgürlük alanımda

 Basına verdiği demeçlerden sonra Dekan Vekili Kenan Peker tarafından kendisine ‘ne yapmaya çalışıyorsun’ sorusunun yöneltildiğini belirten Kutum, şöyle konuştu: “Mağdur edildiğimi, haksızlığa uğradığımı, sesimi duyurmaya çalıştığımı, yaptıkları şeyin doğru olmadığını ve diplomatik bir sıkıntıya bile sebep olabileceklerini söyledim. Kendisinin, ‘biz sana en düşük cezayı verdik’ gibisinden bir söylemi oldu. Yani benim yaptığım paylaşımın, benim görev tanımımla herhangi bir alakası olmamasına rağmen soruşturma açılıyor ve sanki bana iyilik yapmış gibi tavır sergiliyor. Bunu kabul etmem mümkün değil. Yaptığım paylaşım benim özgürlük alanımda. Benim düşüncemi, duygularımı, hür ifademi belirten bir şey. Benim bu paylaşımlarımın adli veya idari bir soruşturmaya konu olmaması gerekiyor. Sonucu ne olursa olsun ben bu mağduriyetimi duyuracağım. Ya altında kaldırım ya da üstüne çıkarım. Benim için ikisi de kabulümdür."

Bir soruşturma daha

 Hakkında açılan soruşturmanın ardından paylaşımlarına devam ettiğini belirten Kutum, dekan vekili tarafından ‘başka bir soruşturma daha açacağız’ denildiğini aktardı. Asla geri adım atmayacağını belirten Kutum, “Kınama cezası, maaştan kesme ve sonrasında ihraca kadar götürürler bu işi. Benim soruşturmalardan yana korkum yok çünkü haklıyım. Bu insanlarda Kürt düşmanlığı ya da Kürtlüğe karşı bir antipati var. Kurumların ve kanunların kendilerine verdiği yetkiyi suistimal ediyorlar. Kendilerine yönelik bir mağduriyet söz konusu olduğunda kanunları tanırlarken, başkalarına yönelik mağduriyetlerde kanunlar unutuluyor. Müthiş bir aymazlık bu” ifadelerini kullandı.  ELAZIĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.