AKP’nin komplosuna muhalefet kanmamalı

.

.

  • Dengê Welat Radyosu’na konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, 6 aydır düşmanın amansız, her açıdan kirli, ahlak ve kural dışı saldırılarına karşı bilincin, inancın ve öfkenin beslediği çıplak insan iradesinin muhteşem direnişine tanık olunduğunu belirtti.

İçeride ve dışarıda sıkışan AKP-MHP iktidarının, muhalefetin gündem belirleyen, güçlendiren hamlelerine karşı Rojava’ya yeni bir işgal saldırısının ilanını yaparak karşı hamle geliştirdiğini söyleyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, "İktidar bunu temel strateji ve taktik haline getirdi. Her sıkıştığında ve yıkılma noktasına geldiğinde beka sorunu diyerek, Kürtleri ve demokrasi güçlerini düşman ilan edip  milliyetçi dalgayı yükselterek muhalefeti etkisiz hale getiriyor ve siyasetsiz bırakıyor. Muhalefet şimdi yine benzer bir sınavla karşı karşıyadır. Bu defa bu sınavdan başarıyla geçmelidir. AKP’nin komplosuna gelmemeli, bu komplonun bir parçası olmamalıdır” dedi.

Dengê Welat Radyosu’na konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, 6 aydır düşmanın amansız, her açıdan kirli, ahlak ve kural dışı saldırılarına karşı bilincin, inancın ve öfkenin beslediği çıplak insan iradesinin muhteşem direnişine tanık olunduğunu belirterek, "Gerilla bugün sadece Kürt halkının özgürlüğü için değil, insanlık değerleri için de direniyor" dedi.

Savaşa ihtiyaçları var

Hozat, Türk devletinin yeni işgal saldırısı tehditlerine işaret ederek, şunları söyledi: "AKP ve MHP’nin de böyle bir savaşa çok fazla ihtiyacı var. Türkiye seçime doğru gidiyor, Erdoğan, 2023’e kadar Kürt soykırımı üzerinden faşist rejimini anayasal bir çerçeveye kavuşturmak istiyor. Bu açıdan topyekun bir savaş yürütüyor. Başûr’a işgal saldırılarını yeterli bulmuyor, Rojava’daki işgal saldırılarını yaymak istiyor. Türkiye’de milliyetçi-ırkçı dalgayı güçlendirip devletin beka sorunu var diyerek muhalefet partilerini tekrardan etrafında toplamaya çalışıyor. HDP’yi, Kürtleri daha fazla düşmanlaştırıp yalnızlaştırarak sistem içi muhalefetin desteğiyle koltukta kalmayı hedefliyor."

50 yıllık mücadelenin sonucu

Dikkat edilirse son zamanlarda psikolojik üstünlüğün muhalefetin eline geçtiğini; muhalefetin gündemi belirlemeye başladığını kaydeden Hozat, "CHP’nin Kürt sorunu üzerine yaptığı hamle önemlidir. Bir nedeni seçimlerdir ama en önemli nedeni de artık Türkiye’de kim iktidara gelmek ve iktidarda kalmak istiyorsa Kürt sorununu çözmek zorunda. Eskiden Kürt soykırımını sonuca götürme kararlılığını ortaya koyan güçler iktidar oluyordu ve iktidarda kalıyordu. Şimdi ise giderek bu kanun değişiyor; iktidar olmak ve iktidarda kalmak için Kürt sorununu çözmek gerekiyor. Bunun iradesini gösteren güç büyüyor ve iktidar olma şansı elde ediyor. 50 yıllık mücadelemiz faşist devleti bu noktaya getirdi. Bu büyük bir başarıdır" şeklinde konuştu.

HDP’nin hamlesi muhalefeti güçlendirdi

İktidar olmak için Kürtlerin desteğine kesin ihtiyaç duyulduğunu; CHP’nin açıklamalarını önemli oranda böyle de görmek gerektiğini kaydeden Hozat, şunları dile getirdi: "CHP’nin bu hamlesi bir gündem yarattı sonrasında HDP’de bir deklarasyon yayınladı. HDP’nin deklarasyonu oldukça önemliydi. Türkiye’de demokratikleşmenin yolunu gösteren bir deklarasyondur. HDP’nin hamlesi bütün muhalefeti güçlendirdi. Muhalefetin sağlam ortak duruş geliştirmesi AKP-MHP iktidarını çok sıkıştırdı. Faşist iktidar psikolojik üstünlüğü kaybetti. Gündemi belirleyemez oldu. Bu durum iktidarı sıkıştırdığı kadar çokta zayıflattı. Zaten iktidar bloku uzun bir zamandır ciddi bir erime yaşıyor. Kürtlerin desteğini kaybetti.

Savaş tehdidi karşı hamledir

AKP-MHP faşist iktidarı, muhalefetin bu hamlesi üzerine Rojava’ya yeni bir işgal saldırısının ilanını yaparak karşı hamle geliştirmiş oldu. İktidar bunu temel strateji ve taktik haline getirdi. Her sıkıştığında ve yıkılma noktasına geldiğinde beka sorunu diyerek, Kürtleri ve demokrasi güçlerini düşman ilan edip  milliyetçi dalgayı yükselterek muhalefeti etkisiz hale getiriyor ve siyasetsiz bırakıyor. Geçmiş süreçte muhalefet AKP-MHP’nin oyununa gelerek Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî işgalini destekledi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasında CHP rol oynadı. Muhalefet şimdi yine benzer bir sınavla karşı karşıyadır. AKP-MHP savaşı derinleştirerek muhalefeti tekrar etkisiz kılmak istiyor. HDP’yi yalnız bırakıp tasfiye ederek iktidarını sürdürmek istiyor. Önemli gördüğüm için altını çiziyorum; muhalefet önemli bir sınavdan geçiyor. Bu defa bu sınavdan başarıyla geçmelidir. AKP’nin komplosuna gelmemeli, bu komplonun bir parçası olmamalıdır. Bu yüzden savaşa karşı sesini yükseltmeli, tavır, tutum, politika sahibi olmalıdır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.