Almanya ikinci kez tutukladı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Almanya’da tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Hüseyin A.’nın davası yarın (8 Ocak) başlıyor. Almanya’da ikinci kez tutuklanan Hüseyin A., 20 yılı aşkın süre Türk cezaevlerinde rehin tutulmuştu.

 

NİHAL BAYRAM

Alman Ceza Kanunu’nun 129a/b maddelerinden yargılanan Hüseyin A. yaklaşık 9 aydır tutuklu. Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülecek dava 8 Ocak’ta başlayacak. Mayıs 2020’de tutuklanan Hüseyin A. hakkındaki suçlamalar telefon görüşmeleri ve Federal Kriminal Daireleri tarafından yapılan teknik takibe dayandırılıyor. Azadî Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre; suçlamalarda çoğunlukla yürüyüşler, etkinlikler, bağış kampanyaları, bilet satışlarını düzenlemek ve yayınların dağıtılması yer alıyor. Hüseyin A.'nın Almanya’da bireysel bir suç işlediğinin tespit edilemediği belirtilirken, PKK’nin 'terör örgütü' olduğu ileri sürülüyor.

Apaçık siyasi bir dava

Brüksel Yargısı’nın PKK için "savaşın tarafıdır" kararını hatırlatan Azadî, "Mahkeme, Türkiye ile PKK arasında uluslararası olmayan, süreğen ve yüksek yoğunluklu bir çatışma olduğu tespitini yapmıştı" dedi. PKK’nin örgüt yapısı ve kullandığı yöntemler bağlamında "terörist" olarak sınıflandırılamayacağını da belirten Azadî, "Kürt Hareketine yönelik bu tamamen farklı bakış açısı bir kez daha açıkça ortaya koyuyor ki, Hüseyin A.’ya yönelik dava da politik bir davadır" dedi.

60 yaşındaki Kürt siyasetçi Hüseyin A.’nın 20 yıl 7 ay  Türkiye’de hapishanede kaldığı bilgisini paylaşan Azadî, "Hüseyin A. aynı zamanda Maraş Katliamı’nın mağdur ve tanıklarından biri. Amcası ve ailesinden 4 kişi katledildi, kendisi de elini kaybetti" denildi.

İkinci kez tutuklandı

2001 yılında Almanya’ya gelen Hüseyin A. 2008 yılının Temmuz ayında "PKK'nin Güney sahası sorumlusu" olduğu gerekçesi ile tutuklandı ve Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından 3 yıl ve 9 ay hapis cezası aldı. 2012 yılının Nisan ayında 3 yıl 'denetim şartı' ile tahliye edildi.

Hüseyin A.’nın Alman Ceza Kanunu’nun 129a/b maddeleri gerekçesiyle tekrar yargılanmasına tepki gösteren Azadî Derneği açıklamasını şu ifadelerle sona erdirdi: "Yargı önüne çıkmayan, Türk rejiminin devlet terörizmi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın genişleme emellerine katkı sağlayan Alman silah ihracatıdır. Eğer Federal Hükümet Kürt Hareketinin faaliyetlerinin uluslararası anlayışa (Völkerverständigung) karşı olduğunu iddia ediyorsa, o halde sormak gerekir: Başka halklara ve devletlere yönelen askeri saldırganlığı ve silah ihracatını nasıl değerlendirmek gerekir?"

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.