Almanya Kürtleri fişliyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya’da Kürt dernekleri ile üyelerine ait bilgilerin 1994 yılından bu yana yasa dışı biçimde istihbarat ve polis teşkilatıyla otomatikman paylaşıldığı ortaya çıktı. 

Almanya’da 28 yıldır Kürt kurumları ile üyelerinin verileri hiçbir özel talep olmaksızın otomatikman iç istihbarat teşkilatı Federal Anayasa’yı Koruma Dairesi’ne (BfV) ve polis teşkilatı Federal Kriminal Dairesi’ne (BKA) iletiliyor. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, yasa dışı uygulamaya derhal son verilmesini istedi.

209 derneğin verileri alındı

Almanya’da 1966’da çıkartılan Dernekler Yasası gereği ülkede yabancı üyelerin ağırlıkta olduğu derneklere ilişkin bilgiler merkezi Köln’de olan Federal İdare Dairesi’ne aktarılıyor. 

Kürtlere ait derneklere ait bilgiler ise 1994 yılından bu yana Federal İdare Dairesi tarafından hiçbir özel talep olmaksızın federal iç istihbarata ile polis teşkilatına otomatik olarak gönderiliyor. Son üç yılda 209 Kürt derneğine ait bilgilerin istihbarat ve güvenlik birimleriyle paylaşıldığı öğrenildi. 

Genelge ortada yok!

Fakat bu uygulamanın temelini oluşturan genelge artık İçişleri Bakanlığı’nda bulunmuyor. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un “1994 yılında çıkartılan genelge elinizde var mı?” sorusunu yanıtlayan Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Özdemir, “Talep edilen genelge tarafımızca bulunamıyor” dedi. Bu da Alman devletinin yıllardır Kürt derneklerini yasa dışı bir şekilde fişlediğini tescillemiş oldu. 

Derhal son bulmalı

Akbulut ise “bu kabul edilemez” diyerek yasalarla koruma altına alınmış kişilere ait özel verilerin izinsiz bir şekilde paylaşılmasından derhal vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

MİT’le paylaşılmış olabilir

Neredeyse Almanya’nın her kentinde bulunan Kürtlere ait dernek ve organizasyonlara ait toplanan bilgilerin Türk istihbaratı MİT ile paylaşılıp paylaşılmadığı da merak ediliyor. Scholz hükümeti geçtiğimiz Nisan ayında “Yabancı derneklere ait bilgiler yabancı istihbarat kurumlarıyla paylaşılmadı” dese de bu konuda ciddi şüpheler bulunuyor. Zira daha önce Almanya’nın Kürt ve diğer Türkiyeli sosyalist hareketlere ilişkin soruşturma dosyalarını ‘güvenlik işbirliği’ anlaşmaları çerçevesinde Türk devletiyle paylaştığı ortaya çıkmıştı. 

PKK yasağı bahanesi 

2019 yılında dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Stephan Mayer ise Kürt derneklerinin izlendiğini ve fişlendiğini kabul ederek, verilerin ise PKK’ye yönelik yasaktan dolayı toplandığını söylemişti. Mayer, PKK yasağı göz önüne alındığında, “verilerin istihbarata ve polis teşkilatına aktarılmasının sadece zorunlu değil, aynı zamanda vazgeçilmez" olduğunu öne sürmüştü.

Yasak kaldırılsın isteniyor

Kürt dernekleri ile hukukçular ise Almanya’da 29 yıldır devam eden PKK yasağına artık son verilmesini talep ediyor. PKK yasağının kaldırılması için İçişleri Bakanlığı’na 1993’ten beri ilk resmi başvuru 11 Mayıs’ta yapılmıştı. Talep reddedilirse İdare Mahkemesi’ne Bakanlık aleyhine dava açılacak.

ANF/BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.