Diplomatik misyon vuruldu

Dünya Haberleri —

Şam/Foto:AFP

Şam/Foto:AFP

  • İsrail Hava Kuvvetleri, Şam'daki İran konsolosluk binasındaki DMO ofisine yaptığı saldırıda Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan'daki komutanı Muhammed Rıza Zahidi'yi öldürdü.

İsrail, İran'ın Şam'daki diplomatik misyon binasına hava saldırısı düzenledi. Saldırı ardınan toplanan İran Ulusal Güvenlik Konseyi, son duruma ilişkin ‘gerekli kararları aldığını’ açıklayarak misilleme sinyali verdi. Saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ve 5 yetkilinin hayatını kaybettiği bildirildi. Devrim Muhafızları Ordusu’nun saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada,  İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına İsrail tarafından füze saldırısı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, hayatını kaybedenlerin isimleri Hüseyin Emanullahi, Mehdi Celaleti, Muhsin Sadakat, Ali Aga Babayi ve Ali Salihi Ruzbehani olduğu belirtildi. 

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, Şam'ın Mezze Mahallesindeki bir binanın, İsrail güçlerince hava saldırısıyla hedef alındığı belirtildi.  Haberde, "Hava savunma sistemleri bazı düşman füzelerini havada karşıladı ve düşürdü" ifadesi kullanıldı. Saldırıda Şam'daki İran Konsolosluğu ve çevresindeki binaların da zarar gördüğü kaydedildi. Suriye'de son aylarda defalarca İran'a ait hedeflere hava saldırıları düzenleyen İsrail ise şu ana kadar saldırıyı üstlenmedi.

Bakan: 'Direnişin yanındayız'

Suriye devlet televizyonu İran konsolosluk binasına yapılan saldırıyı doğrularken, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA) bombalamanın konsolosluk binasını ve büyükelçinin konutunu hedef aldığını bildirdi. Ayrıca görüntülerde dümdüz olmuş bir bina enkazının ve dışarıya park etmiş acil durum araçlarının görüldüğünü söyledi.

Olay yerinde Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ile birlikte gazetecilere konuşan İran’ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, İran'ın “İsrail'in herhangi bir eyleminden endişe duymadığını ve direnişin yanında olduğunu” söyledi. Ekberi, ülkesinin İsrail'in Şam'daki konsolosluğunu bombalamasına ‘kararlı bir şekilde karşılık vereceğini’ ifade etti.

'Hızlı, doğrudan ve güçlü' 

İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, İsrail'in saldırısına ülkesinin "hızlı, doğrudan ve güçlü" şekilde karşılık vereceğini söyledi. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran'ın Şam Büyükelçisi Ekberi, İsrail'in İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasını F-35 savaş uçaklarından fırlatılan 6 füzeyle hedef aldığını belirtti. Ekberi, hayatını kaybedenlerin kesin sayısı ve isimlerinin enkaz kaldırma çalışmalarının ardından açıklanacağını ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad, saldırıya uğrayan İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesini ziyaret ederek İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı telefonla aradı. ŞAM

* * *

İsrail güvenliği artırdı

İsrail medyası, Tahran ve Şam'ın İsrail'i, Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırının ardından İsrail'in dünya çapındaki büyükelçiliklerinden güvenlik önlemlerini güçlendirmelerini istediğini bildirdi.

Ynet haber sitesi, yetkililer diplomatlardan "önleyici tedbirler almaya devam etmelerini ve normal operasyonlar sırasında daha dikkatli olmalarını" istedi diyerek haberi duyurdu.

İran'ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekberi ise İsrail'in Şam'daki İran Konsolosluğu'na düzenlediği hava saldırısında şu ana kadar 5 ila 7 kişinin hayatını kaybettiğini, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

Rusya kınadı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran İslam Cumhuriyeti'nin Şam Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıyı "kabul edilemez" olarak niteleyerek kınadı ve saldırıdan İsrail ordusunu sorumlu tuttu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, "İran'ın Suriye'deki konsolosluk misyonuna yönelik bu kabul edilemez saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullanarak, diplomatik merkezlere yönelik herhangi bir saldırının "kabul edilemez" olduğunu vurguladı. TEL AVİV

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.