Almanya sınır dışı ediyor!

Heybet Şener

Heybet Şener

  • Türkiye’nin Kırmızı Bülten ile aradığı, hakkında hapis cezası ve yakalama kararı bulunan Kürt sığınmacı Heybet Şener’i Almanya sınır dışı etmek istiyor. “Almanya’nın hukuksuz kararına karşı direneceğim” diyen Şener, açlık grevine başladı.

VEYSİ IŞIK/WUPPERTAL

Muş-Vartolu Heybet Şener, 2018 yılından itibaren Almanya’da sığınmacı. Hakkında açılan davalar nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalan Şener oturumunu uzatmak için çağrıldığı Yabancılar Polisi’nde gözaltına alındı. Sınır dışı için Münih Havaalanı nezaretinde tutulan Şener, kararın durdurulması için açlık grevine başladı. Yarın bir uçakla İstanbul’a gönderilmek istenen Şener, Türkiye’ye gönderilirse tutuklanma riskiyle karşı karşıya. 

Onlarca yıl hapis isteniyor
Hakkında 2014 yılında Kobane eylemlerine katıldığı gerekçesiyle ‘örgüt üyeliği’nden tutuklanan ve bir süre tutuklu kaldıktan sonra ‘denetimli serbestlik’ ile cezaevinden çıkan Şener hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret, kamu malına zarar gibi suçlamalarla açılan davalar da var. 2017-2020 yılları arasında Mersin ve Muş’ta açılmış 5 davadan yargılanan Şener hakkında kesinleşmiş 8,5 yıl hapis cezası bulunuyor. Türkiye’nin Kırmızı Bülten ile aradığı, hakkında onlarca yıl hapis cezası istenen Şener hakkında 3 kez verilmiş ‘yurt dışı’ kararı da vardı. 

Yabancılar Polisi gözaltına aldı
Almanya’nın Münih kentinde yaptığı iltica başvurusu hakkındaki davalara rağmen iki kez reddedilen Şener’in avukatının karara itirazı olumsuz sonuçlandı. Mahkeme, Şener’in iltica başvurusunu reddettiği gibi terk kararı aldı. Avukat terk kararına da itiraz etti. Hukuku süreç devam ederken, “oturum süren bitti, gel uzat” daveti üzerine 2 Şubat’ta Yabancılar Polisi’ne giden Şener gözaltına alındı. 

Yarın Türkiye’ye gönderilecek!
Sınır dışı için Münih Havaalanı’na gönderilen Şener için yarın saat 13.45’e İstanbul bileti de kesildi. Sınır dışı kararına karşı dün açlık grevine başlayan Şener, “Türkiye’de başıma gelebileceklerden endişeliyim” diyerek, gitmemek için direneceğini söyledi. Şener, “Bu adaletsizliğin son bulmasını istiyorum. Bu uygulamayı hiçbir sığınmacının, Kürdün hak etmediğini düşünüyorum. Almanya beni hukuksuz şekilde göndermeye çalışıyor. Bu, bir kara leke olarak siciline geçer. Almanya, Kürt düşmanlığını ortaya koyuyor. Adaletsizlik, eşitsizlik, baskı ve saldırılar nedeniyle ülkemizi, toprağımızı terk etmek zorunda kaldık. Bu gözardı ediliyor. Bu uygulamayı ne kendim ne de hiçbir Kürte reva görmüyorum” dedi. 

Vekil veto için çalışıyor
Şener’in sınır dışı kararının durdurulması için kampanya başlatılırken, Bavyera Eyalet Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Gülseren Demirel de İçişleri Bakanlığı nezdinden girişimlerde bulunuyor. Şener, parlamentonun veto hakkını kullanarak bu hukuksuz uygulamayı durdurabileceğini belirtiyor. 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.