Almanya yine 51. maddeye sığındı

Dünya Haberleri —

Türk işgal saldırıları

Türk işgal saldırıları

  • Almanya’dan Güney Kürdistan’a giden heyetleri engelleyen Almanya, Türkiye’nin işgal saldırısını yine BM’nin 51. maddesine dayandırarak meşrulaştırmaya çalıştı.

 

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, federal hükümete, Hamburg Eyaleti Sol Parti Eşbaşkanı Cansu Özdemir ile birlikte 17 kişilik Barış Delegasyonu’nun Düsseldorf Havaalanı’ndan Güney Kürdistan’a gidişinin neden engellendiğini içeren bir soru önergesi vermişti. Akbulut, ayrıca hükümetin Duhok başta olmak üzere Güney Kürdistan'da Türk devleti tarafından bin 500 kişinin yaşadığı 22 köyün boşaltılması, binlerce ağacın yakılıp kesilmesi ve sivillerin öldürülmesini nasıl değerlendirdiğini sormuştu.

23 Haziran’da verilen soru önergesine Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth yanıt verdi. Roth, Christian Peacemakers Team-Iraqi Kurdistan’ın (Hıristiyan Barış Yanlıları) raporundan haberdar olduklarını ve bunun dışında Federal Hükümet’in elinde kendi öz kaynaklarına dayanan bir bilginin bulunmadığını ifade etti.

Raporda Türk ordusunun PKK’yi hedef aldığını iddia etse de Türkiye’nin bombardımanlarından en çok sınır bölgelerinde yaşayan sivillerin etkilendiği belirtilerek, "Türkiye’nin bombaları sadece ailelerin geçimini değil, hayatlarını da tehdit ediyor" deniliyor.

Gökay Akbulut

İşgal meşrulaştırılıyor

Verilen yanıtta Roth şunları belirtti: “Türk ordu güçleri, 23 Nisan’dan bu yana PKK’nin Kuzey Irak’taki noktalarına karşı iki askeri operasyon düzenliyor. PKK, Avrupa Birliği’nde de terör örgütü olarak sınıflandırılmış durumda. Türkiye, askeri operasyonlarında uluslararası insan hakları hukukuna uygun davranmak ve ölçülü olmak zorundadır. Almanya, Türkiye’nin, PKK’ye karşı Kuzey Irak’ta yapılan daha önceki askeri operasyonlarda olduğu gibi, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci Maddesi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uluslararası terörizmle mücadele konusundaki kararlarına yaslandığını biliyor."

51. madde BM üyelerinden birinin silahlı saldırıya hedef olması halinde Güvenlik Konseyi gerekli önlemleri alıncaya dek, meşru savunma hakkı veriyor. Türkiye şimdiye kadar birçok kez bu maddeye dayanarak Güney Kürdistan ve Rojava’ya dönük işgal saldırılarını meşrulaştırmaya çalıştı.

Halkın can güvenliği yok!

Roth,  boşaltılan köyleri ve talan edilen ormanları gözardı ederek açıklamasına şöyle devam etti: “Federal Hükümet, Irak’ın Türk hükümetine tekrar ettiği bağımsızlığına saygı gösterme çağrısını da anlayış ile karşılıyor. Irak’ın istikrarı, daha fazla tehlike altına atılamaz."

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.