Merdan.K’ya, 2 yıl 9 ay hapis

Yurt Dışı Haberleri —

Merdan K.

Merdan K.

  •  20 Eylül 2021’den bu yana Almanya’nın Stuttgart kentindeki Stammheim Cezaevi’nde tutuklu bulunan Merdan K.'ye 2 yıl ve 9 ay ceza verildi. Karara tepki gösteren Kızıl Yardım Rote Hilfe Stuttgart, "Çok öfkeliyiz" dedi.

Almanya’da 129b’den yargılanan Kürt tutsaklar, Türk devletinin hukuksuzluklarını aratmayacak suçlamalara maruz kalıyor. Merdan K.’nin annesiyle yaptığı görüşmede “Arkadaşlarla geliyorum, açız” sözleri ‘örgütsel faaliyet’ olarak değerlendirildi. 20 Eylül 2021’den bu yana Almanya’nın Stuttgart kentindeki Stammheim Cezaevi’nde tutuklu bulunan Merdan K.'ye ceza verildi. 10 Şubat'ta Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin 6. Ceza Senatosu yapılan duruşmada Merdan K.’ye Nisan 2019'dan Eylül 2021 arasında PKK üyesi olduğu gerekçesiyle 129a ve 129b maddeleri gereğince 2 yıl ve 9 ay ceza verildi.

Karara tepki

Merdan K.’nin avukatları Eva Dannenfeldt ve Waltraut Verleih, karara tepki gösterdi. Azadî Hukuk Bürosu da Merdan K.’nin onlarca Kürt aktivisti gibi Alman ceza kanununun 129a ve 129b maddeleri gereğince yargılandığını söyledi. 

Yetişkin hükmü

Azadî Hukuk Bürosu, “Senato, Merdan K.'nin 18 yaş altında olmasına ve gençlik ceza kapsamında hüküm görmesi gerekirken yetişkin ceza kapsamında mahkum edilmesine karar verdi. Bu konuda da hakimlerin, savcılığın isteğini yerine getirmiş oldular. Sadece ceza yüksekliğini indirerek savcılığın isteği ile 2 yıl ve 9 ay olarak karar verdi" dedi. 

Derhal son verilmeli

Azadî Hukuk Bürosu, 129b maddesi gereğince kovuşturma sadece bazı örgütlere karşı uygulandığını ve bunun da Federal Adalet Bakanlığı’nın emri ile siyasi aktörlerin bu şekilde kovuşturulmalarının görünen siyasi bir karakter kazandığını söyledi. Alman hükümetinin eğer Kürt sorununda siyasi bir çözüm istiyor ise bu yasa araçlarının Kürt Hareketi'ne karşı uygulanmalarına bir an evvel son vermesi gerektiğini vurgulayan Azadî Hukuk Bürosu, yaklaşık 30 yıllık PKK yasağının kaldırılması başta olmak üzere bu çatışmanın sona ermesine, Kürt kimliğinin tanınmasına ve tüm muhataplarının ortak bir noktada bir araya gelmeleri için önemli bir adım olacağını vurguladı.   

 Çok öfkeliyiz

Duruşmayı başından beri takip eden Kızıl Yardım Rote Hilfe Stuttgart ise, "Bu duruşma bugünlerde Stuttgart’ta yürütülen üç duruşmadan sadece biri. Bizler çok öfkeliyiz, çünkü hakimler Kurdistan’daki durumu bilmesine rağmen bu hükmü veriyor. Türk hükümetinin ne kadar vahşi katliamlar uyguladığını biliyorlar. Fakat bu onlar için bir şey ifade etmiyor. Mahkum edilenler ise Kürt aktivistleri oluyor" dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.