Ambargo nedeniyle bebeklerini kaybediyorlar

Kadın Haberleri —

Berivan Ünver

Berivan Ünver

  • Mexmur Kampı üzerindeki ambargo halkın sağlığını tehdit ediyor. Berivan Ünver, KDP’ye bağlı hastanelere gitmeye çalışan kadınların uzun süre kontrol noktalarında bekletildiği için bebeklerini kaybettiğini kaydetti.

KDP yönetiminin Mexmur Kampı üzerindeki ambargosu halkın günlük yaşamının yanı sıra sağlığını da tehlikeye atıyor.

Ambargo ve teslim alma politikaları 4’üncü yılını geriden bırakırken bu durumdan şüphesiz en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor.

Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı Sağlık Komitesi Eşsözcüsü Berivan Ünver, 4 yıllık ambargo sürecinde kamptaki sağlık alanında yaşanan engel ve felaketlere ilişkin Rojnews’ten Farqîn Kara’ya konuştu.

Sağlık hakkına erişilmiyor

Ambargodan dolayı ilaç ve tıbbi cihazları temin edemediklerini belirten Ünver, “Daha önce bu tür ihtiyaçlarımızı Hewlêr’den karşılayabiliyorduk. Ancak yolların kapanmasıyla bu konuda ciddi zorluklar yaşamaya başladık. İhtiyacımız olan ilaç ve cihazları alamadığımız gibi elimizdeki bozuk cihazları da tamir edemedik. Musul ve Bağdat üzerinden bu ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Herhangi bir ilaca ulaşmak için bile oldukça büyük zorluklar yaşıyoruz” dedi.

Kadın ve çocukların sağlık hizmeti hakkına erişmediğinin altını çizen Ünver, aynı zamanda kadın ve çocukları hastalıkları uzmanının olmadığını kaydetti.

Öte yandan halkın kendini anadilinde ifade edebileceği doktorların bulunmadığını ifade eden Ünver şöyle devam etti: “Daha önce bunu için Kürdistan Bölgesi’ne, Hewlêr ve Süleymaniye gibi yerlere gidiyorduk. Sadece kadınlar özelinde değil birçok ağır hastalığın tedavisi için de Hewlêr’e gidiyorduk. Ancak yol kapandıktan sonra birçok hastanın geçişine izin verilmedi. Ayrıca birçok kez büyük hastanelere sevk edilmesi gereken kritik ve acil durumlar gerçekleşebiliyor. Bu tarz hastalar için her dakika hayati önem taşırken bazen saatlerce çözüm bulunana kadar beklemek zorunda kaldılar.”

Hamile kadınlar bebeklerini kaybetti

Değerlendirmesinin devamında hamile kadınların işkenceye dönen hastane yollarında bebeklerini kaybettiğini belirten Ünver, “Sezaryenle doğum yapması gereken kadınların bekletilmesi çoğu zaman hayati risk taşıyor. Sezaryen olması için gönderilen birçok kadın Bölge hükümetine ait kontrol noktalarında saatlerce bekletiliyor ve kadınlar bu yüzden çocuklarını kaybediyordu. Kontrol noktasında bekletilen birçok çocuk uzman doktor müdahalesi ve oksijen desteği olmadığı için yaşamını yitirdi. Bu 4 yıl boyunca buna benzer çok şey yaşandı” ifadelerini kullandı.

Ünver, aynı zamanda ekonomik krizden dolayı ilaçların da azaldığını ve bunun kamp halkının yükünü ağırlaştırdığını ekledi.

‘Kronik hastalıklar arttı’

Berivan Ünver, kampta kronik hastalığı olan çok sayıda insanın bulunduğunu belirterek şunları söyledi; “Mültecilik hayatında yaşanan zorluklar birçok ciddi hastalığı da beraberinde getirdi. Her evde diyabet, tansiyon, tümör ve kanser gibi kronik veya ciddi hastalığı olanlar var. Küçük çocuklarda bile tansiyon veya diyabet hastalığına rastlayabiliyoruz. Irak hükümeti ilaç temininde yardımcı olmuyor. Bu hastaların da ilaç alması gerekiyor. Sağlık alanı olarak bu konudaki birçok girişimimiz sonuçsuz kaldı.”

Berivan Ünver son olarak, vicdan sahibi herkese ve Sınır Tanımayan Doktorlar’a devam eden ambargonun kırılması çağrısında bulundu. MEXMÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.