Amed’de sömürge sermaye el ele

Amed'de ekolojik kıyım

Amed'de ekolojik kıyım

  • Türk devleti Kurdistan'ın birçok doğal yaşam alanını sermayeye peşkeş çekerek yok ediyor. Geliyê Goderne’de ağaç kıyımı sürerken, ormanlık alanlar imara açılıyor.
  • Amed Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu’ndan Ahmet İnan, Dicle Üniversitesi’ndeki ormanlık alanla ilgili imar plan sonucunun açıklanmasıyla beraber hukuki süreç başlatacaklarını vurguladı.

AKP’nin “güvenlik” adı altında Kurdistan’da yol ve baraj yapımları, ekolojik talanı derinleştiriyor. Doğanın talan edildiği Amed’de, Pasûr (Kulp), Farqîn (Silvan) ve Hezro (Hazro) ilçeleri arasında kalan Geliyê Goderne’de ağaç kıyımı sürüyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Hevsel Bahçelerini besleyen ve bölgeye can veren Dicle Nehri’nde ise bir yandan kum ve çakıl çıkarılıyor. Öte yandan Dicle Üniversitesi çevresinde bulunan ormanlık alanlar imara açılmak isteniyor. Yine Amed’in Licê ilçesi ile Çewlig’in Dara Hênê ilçesi arasında bulunan Sarım Havzası da HES ve barajlar tehdidiyle karşı karşıya.

Suç duyurusuna takipsizlik

Bölgede yaşanan ekolojik tahribatlara ilişkin suç duyurusunda bulunan Amed Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu’ndan Ahmet İnan, yaşanan ekolojik kıyımları ve yargı süreçlerini Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Welat Ekin'e değerlendirdi. Geliyê Godernê’de süren ağaç kesimlerine ilişkin Amed Barosu ve Ekoloji Derneği’nin savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden İnan, başvurunun takipsizlikle sonuçlandığını söyledi. Başvurunun “Halkın özel mülküdür. İzinli kesiliyor” denilerek reddedildiğini kaydeden İnan, “Hâlbuki kamunun ortak alanıdır. Yüzde 80-90’ı da tapulu alanlar değildir” dedi.

Yine Sarım Çayı Havzası’na yapılması planlanan HES projesine karşı iptal davası da açtıklarını aktaran İnan, yargı sürecinin Bölge İdare Mahkemesi’nde sürdüğünü söyledi. Dicle Nehri kıyısından kum ve çakıl çıkarımına ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden İnan, Dicle Üniversitesi’ndeki ormanlık alanla ilgili imar plan sonucunun açıklanmasıyla beraber hukuki süreç başlatacaklarını vurguladı.

 

 

Şirket çıkarına göre ÇED raporu

ÇED raporlarının Kurdistan ve Türkiye'de amacına uygun hazırlanmadığını ifade eden İnan, raporlar hazırlanırken birçok etkenin göz önünde bulundurulmadığını söyledi. Sarım Havzası’nda yapılmak istenen Birsu HES projesine verilen ‘ÇED olumlu’ raporunda bölgenin habitatına ilişkin hiçbir değerlendirmenin yapılmadığını söyleyen İnan, “İngiltere Doğa Koruma Derneği, Rize Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi akademisyenlerine bir mektup yolladı. ‘Sarım Çayı’nda nesli tükenmekte olan Batman Çöpçü Balığı var mı?’ şeklinde bir rapor talep ettiler. Rize Üniversite’sinin akademisyenleri geldi. Kendilerini bölgeye götürdük. İncelemeler yapıldı ve o balık burada tespit edildi. Dünyada en çok aranan üç balık türünden biridir. Fakat ÇED raporunda bu balıkla ilgili en ufak bir ibareye dahi değinilmedi. Doğanın ve halkın çıkarı değil, tamamen özel şirketlerin çıkarları düşünülüyor. Yani hiçbir bilimsel tarafı yok. Tamamen masa başında hazırlanan ısmarlama raporlar” dedi.

ÇED raporlama aşamasında gerçekleştirilen Halkın Katılım Toplantıları’nın “formalite” olduğunu sözlerine ekleyen İnan, bölgede askeri amaçla yapılan doğa kıyımları, baraj ve santrallerin iptal edilme olasılığının olmadığına dikkat çekti.  AMED

 

*****

Kiğı Festivali yasaklandı

Çewlîg’in Gêxî (Kiğı) ilçesinde Kiğı Dernekler Birliği (KI.DEB) tarafından 12-13 Ağustos tarihlerinde düzenlenmek istenen Kiğı Doğa ve Kültür Festivali, kaymakamlık tarafından yasaklandı. Yasaklama kararına ilişkin açıklama yapan Festival Tertip Komitesi, ilçede festival alanı bulunmadığı gerekçesiyle festivalin yasaklandığını belirtti. Açıklamada “Bu tutumun iyi niyetli olmadığını belirtmek isteriz. Esas olarak Kiğı halkına ve esnafına yapılmış bir kötülüktür. Yurdun her bölgesinde yapılan bu tür etkinlikleri Kiğı’da yasaklamak akla ziyandır. Amacımız birlikte hüzünlenmek, birlikte sevinmekti. Birlikte Kürtçe şarkılar söylemek, birlikte halaya durmaktı. Bu tür etkinlikleri Kiğı’da yasaklamak akla ziyandır” diye belirtildi. BİNGÖL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.