Amed’de vakalar 2 bine çıktı

  • Günde 2 bin vakanın görüldüğü Amed’de durumun iç açıcı olmadığını belirten TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz dolu olduğunu söyledi. 

EYLEM AKDAĞ - MA/AMED

Amed’de koronavirüs (Kovid-19) vakaları her geçen gün katlanarak artıyor. 1 Temmuz’da normalleşme tedbirlerinin uygulanmaya başlanmasının ardından vakaların yükseldiği Amed’de, günlük vaka sayısı 2 binlere yükseldi. Delta varyantının hızla yayıldığı kentte, Kovid-19 hizmeti veren hastanelerin kapasiteleri yüzde yüz doldu. Amed başta olmak üzere bölge kentlerinde aşılama oranı da düşük seyrediyor. 

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, artan vaka sayılarıyla birlikte hastanelerin, yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu, acil servislerde yatırılması gereken hastaların evlerine gönderildiğini söyledi. 

 Her gün yeni pandemi katları açılıyor

Amed ve bölgenin bu kadar kötü bir süreci yaşamadığını belirten Yerlikaya, “Günlük 2 bin vaka saptıyoruz ve her gün yeni pandemi katları açılıyor. Yoğun bakım üniteleri dolu, acilde yatması gereken hastaları evlerine yollamak zorunda kalıyoruz. Diyarbakır açısından sadece bir özel hastane için söylersek, yoğun bakımlar yüzde yüz dolmuş durumda. Kamu hastanelerinde de kapatılan servisler var. Pandemi hastanelerinde açılan katların hepsi her geçen gün doluyor, bir gece de 14-15 hastayı kaybediyoruz. Filyasyon çalışmaları doğru düzgün yapılamıyor. 1 Temmuz’daki açılmayla birlikte bölge illerinde ciddi bir artışla karşı karşıyayız ve yıkıcı etkisini tekrar yaşamaya başladık. Daha önce de buna benzer bir tabloyu yaşamıştık. Uyarılarımız ve çağrılarımız dikkate alınmadığı için aynı durumu tekrar yaşıyoruz ve çok endişeliyiz” ifadelerini kullandı. 

 

Sağlık emekçil eri tükendi 

Bölge illeri açısından durumun iç açıcı olmadığını dile getiren Yerlikaya, “Pandemi piklerinin yanında Kovid-19 dışı, acil tedavi görmesi gereken hastaların tedavilerinde de çok ciddi bir aksama oldu. İnsanlarımız sağlığa erişim ile ilgili de sorunlar yaşıyor. Kovid-19 dışı hastalar mağduriyet yaşadı ve bu nedenle kaybettiğimiz çok sayıda hasta oldu. Kanser hastalarına daha geç tanı konuldu, acil hastalara müdahale yaşandı. Bütün sağlıkçılar Kovid-19 bölümlerinde çalışmak zorunda kaldı. Sağlık emekçilerinin özlük hakları, emeklilik, istifa hakları yoktu ve tükendiler. Bir bütün olarak sağlık sistemi tıkanma noktasına geldi” diye belirtti.

Delta varyantı 

Yerlikaya, sürecin hastaneler üzerinden yönetilme mantığının yanlış olduğunu belirtti ve ekledi: “Çok ciddi bir hastalık ile karşı karşıyayız. Delta varyantı, bulaşıcılığı çok yüksek. Çok kısa sürede bir kişiden çok daha fazla kişiye yayılıyor. Semptomları daha farklı ve hastalık yapıcı etkisi daha fazladır. Aşılara karşı da daha dirençli ve daha ağır hasta yapma potansiyelini taşıyor. Toplum açısından baktığımız da yüzde 2-3 arasında ölüme yol açma ihtimali var. Hatta risk gruplarında bu durum yüzde 30’lara çıkıyor.”

Aşı çağrısı

 Aşının pandemiye karşı en önemli mücadele aracı olduğunu vurgulayan Yerlikaya, “Hastanelerde yatanların büyük bir kısmı ya aşılanmayan ya da aşılaması yarım kalanlardır.  Vefat edenlerin tamamı aşılanmayanlar. Toplumsal sorumluluğu yerine getirmek adına aşılanmalıyız” şeklinde konuştu. 

Yaktı, yıktı

 Sağlık Bakanlığı’nın bütün süreçlerde olduğu gibi aşıda da bir güvenirlik sağlayamadığını sözlerine ekleyen Yerlikaya, şunları söyledi: “Yerel dinamikleri, sendikaları sürece dahil etmedi. Bilgilendirmenin toplumun anlayacağı dilde, anadilde yapılmadı, bölgemizde aşılamada dipteydik. Daha fazla bölgeyi vurdu, yaktı, yıktı diyebiliriz. Zaten bölgenin genel sağlık göstergeleri eşitsiz. Bölge iyi olan parametrelerde en sonda, kötü olan parametrelerde en üstte. Biz kampanyamızla aşılama oranını arttırdık, talep de oldu. Fakat bu sefer tedarikte sorun oldu.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.