Ameliyat için mahkum koğuşunda

Muhlise Karagüzel

Muhlise Karagüzel

  • İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 26 Ocak'tan beri açık kalp ameliyatı olmayı bekleyen 60 yaşındaki tutsak Muhlise Karagüzel, demir parmaklıklı bir odada tutuluyor.
  • Kızı Zilan, başında sürekli polisin de nöbet tuttuğunu belirterek, dokunamadıkları gibi yatağın önündeki kalın paravandan dolayı birbirlerini duyamadıklarını söyledi. Zilan, "Sadece uzaktan bakabildik" dedi.
  • "Canımızı yakmaya çalışıyorlar" diyen Zilan Karagüzel, şunları vurguladı: “Annem boyun eğmediği için tahliye edilmiyor. Ne onlara ne de bize geri adım attırabilirler. Şunu iyi bilsinler; o annelerin örgütlediği çocuklarız."

MEDİNE MAMEDOĞLU - AMED

Sağlık sorunları nedeniyle iki hafta önce hastaneye kaldıralan Muhlise Karagüzel, açık kalp ameliyatı için serviste değil mahkum koğuşunda tutuluyor. Kızı Zilan Karagüzel, "Ziyaretine gittiğimizde ona dokunamadık dahi sadece uzaktan bakabildik. Anneler üzerinden canımızı yakmaya çalışıyorlar. Bildikleri bütün işkenceleri yapıyorlar" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş eski İl Eşbaşkanı Muhlise Karagüzel, 9 Ağustos 2019'da gözaltına alınarak tutuklanmış ve "Örgüt üyeliği" iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Tutuklandıktan sonra önce Muş, ardından Kayseri/Bünyan Cezaevi'ne nakledilen Muhlise Karagüzel, 4 Nisan 2023’te tedavi için Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Cezaevinde kaldığı süreçte üç kez kalp krizi geçiren 60 yaşındaki Muhlise Karagüzel’in ayrıca diyabete bağlı göz hastalığı, tansiyon, yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkları bulunuyor. Karagüzel, ağır kronik hastalıklarına ve Kayseri Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) verdiği "cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmiyor.

Serviste değil mahkum koğuşunda

Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan ağır hasta tutsak Karagüzel 26 Ocak’ta yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Damar tıkanıklığı nedeniyle anjiyo yapıldı, ancak damarlar açılmadığı için doktorlar açık kalp ameliyatı yapılmasına karar verdi. Riskli bir ameliyat olduğu için ailesinden onay alındı. "Yer yok" gerekçesiyle hala ameliyat edilmeyen Muhlise Karagüzel, ameliyat sırasını ise acil servis, yoğun bakım yerine hastanenin cezaevini aratmayan mahkum koğuşunda bekletiliyor.

 

Zilan Karagüzel

 

Cezaevini aratmıyor

Kızı Zilan Karagüzel, günlerdir ameliyat için sıra beklediklerini söyledi. Annesinnin hastanenin arka tarafında bulunan mahkum koğuşunda; demir parmaklıklı bir odada tutulduğunu, yatağın önüne de kalın naylon bir paravan konulduğunu kaydeden Zilan karagüzel, görüşte annesine dokunamadıklarını; önlerinde bulunan kalın naylon nedeniyle birbirlerini duyamadıklarını belirtti. Başlarında sürekli polislerin bulunduğu dile getiren Karagüzel, "Sadece uzaktan bakabildik. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok" diyerek tepki gösterdi.

Denetimli serbestliğe ret

Zilan Karagüzel, annesinin hastaneye kaldırılmasının ardından avukatların infazının ertelenmesi ve denetimli serbestlik için yaptığı başvurunun da reddedildiği bilgisini paylaştı. Annesinin moralini güçlü tutsa da sağlık durumunun iyiye gitmediğini kaydeden Karagüzel, "Annem cezaevinden farksız bir yerde tedavi görüyor. Annemin sağlık durumu iyi değil, yapılacak ameliyat ise çok riskli ama buna rağmen bırakmıyorlar. ATK’nin raporuna rağmen bırakmıyorlar. Bu yapılanlar insani değil, anneler üzerinden canımızı yakmaya çalışıyorlar. Bildikleri bütün işkenceleri yapıyorlar. Bunu başka bir şekilde açıklayamayız" dedi.

Geri adım attıramazlar

Tutsaklara ve ailelerine zulüm dayatıldığının altını çizen Zilan Karagüzel, şöyle devam etti: “Ne onlara ne de bize geri adım attırabilirler. Bu işkencelerle bizler ne tutsaklarımızdan ne de onların verdiği mücadeleden vazgeçeceğiz. Bunun adı artık düşman hukuku değil, bu zulme artık başka bir tanımlama gerekiyor. Buna karşı asla boyun eğmeyeceğiz. Benim annem boyun eğmediği için bugün tahliye edilmiyor ben de boyun eğmeyeceğim. Benim annem ve Hanife Arslan gibi annelere geri adım attıramayacaklarını biliyorlar. O yüzden bizlere acı çektirip korkutmak istiyorlar. Şunu iyi bilsinler; onların ardıllarıyız. O annelerin örgütlediği çocuklarız."

Bugün de hala direniyor

Zilan Karagüzel, annesinin ceza aldığını ilk duyduğunda başındaki tülbentti kaldırıp, ‘Ben saçımın her telini bu mücadelede ağartım, bir 8 yıl daha verseniz dahi geri adım atmam. Haklı bir mücadelenin neferi olduğumu biliyorum. Tek bir adım dahi atmam’ dediğini hatırlatarak, şunları ekledi: "Bugün de bunu yapıyor. Onca hastalığı varken bile direnmeye çalışıyor. Annem ve diğer bütün hasta tutsakların bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor. Cezaevi hasta tutsakların yaşayabileceği bir alan değil. Bu zulme bir an önce son verilmesi gerekiyor. Bu adaletsizlik bütün cezaevlerinde son bulsun."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.