Ana dilde eğitim fırsatını kaçırmayın

Toplum/Yaşam Haberleri —

KURTCE DERS

KURTCE DERS

  • Bielefeld’de 3 okulda Kürtçe ana dil dersi veriliyor. Binlerce Kürdistanlının yaşadığı kentte Kürtçe ders için kayıt 29 Mart’a kadar sürecek. Şimdilik sadece 1 okulda Kürtçe ana dilde eğitimin olduğu Herford’da ise hedef 150 yeni kayıt yaptırmak. Burada ise kayıtlar 30 Nisan’a kadar devam edecek.

MURAT MANG

HERFORD

 

Kürt Aileleri İnisiyatifi, Almanya’nın Herford ve Bielefeld kentlerinde okullarda Kürtçe ana dil derslerinin yaygınlaşması için kampanya yürütüyor. Kayıtlar Bielefeld’de 29 Mart; Herford’da ise 30 Nisan’a kadar devam edecek.

Herford ve Bielefeld kentlerindeki Kürt Aileleri İnisiyatifi 20 Şubat’ta Alman dostların da katıldığı online bir toplantıyla okullarda ana dil dersleri verilmesi için bir kampanya başlattıklarını duyurdu. “Ana dilimiz için seferber olalım" diyen inisiyatif üyeleri, kampanyaya Kürdistanlı ailelerin desteğini bekliyor. Herford Kürt Aileleri İnsiyatifi Üyesi Devran Karaca, “Yasalar okullarda ana dil derslerine imkan tanıyor. Çocuklarımızın ana dillerini öğrenmeleri şart. Bunun için ana dil dersine kayıtlarını yaptıralım. Bu çalışma birkaç kişinin işi değil. İnisiyatif olarak halkımızın bize destek olmasını bekliyoruz. Şu an Herford’da sadece bir okulda ders var, bunu çoğaltmak için başvurularımızı yapalım” dedi.

 

Bielefeld’de 29 Mart’a kadar

Başvuru formunu internet üzeri ve ailelere bizzat giderek ulaştırdıklarını belirten Karaca, “Gönüllü çalışma yürüten arkadaşların ailelerden aldıkları imzalı formları biz İnisiyatif olarak götürüp okullara teslim edeceğiz. Kayıtlar Bielefeld’de 29 Mart; Herford’da ise 30 Nisan’a kadar devam edecek" diye belirtti. Yaptıkları bu kayıtların 2021-22 eğitim-öğretim dönemi için olduğunu kaydeden Karaca, "Her yıl bu tarihlerde bir sonraki yıl için kayıtlar yapılıyor. Başvuru formuna Eğitim Dairelerinin (Schulamt) internet sayfalarından da ulaşılabilir" diyerek, ailelerin daha geniş bilgi için Herford Kürt Aileleri İnisiyatifi’ne başvurabileceklerini söyledi.

 

Verdigimiz sözün arkasındayız

Geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerde Herford Belediyesi Yabancılar Meclisi’ne seçilen 3 Kürt gencinden biri olan Nazım Acar, ana dil kampanyasına aktif destek sunan gençlerden birisi. Seçim dönemi verdikleri sözlerini pratiğe geçirmek için mecliste grup olarak start verdiklerini belirten Acar şöyle konuştu: “Biz Kürtler 40 yıldan fazla bir zamandır Herford kentinde yaşıyoruz. Girdiğimiz Herford Belediyesi Yabancılar Meclisi’nde yaptığımız çalışma ile Kürt halkını ve kültürünü tanıtma gibi bir amacımız da var. Bu yüzden Kürtçe ana dil dersleri için 20 Şubat’ta bir kampanya başlattık. Belediye yönetimi ve bazı siyasi partiler de bize destek veriyor. Hedefimiz an az 150 yeni kayıt yapmak. Önemli olan ailelerimizin başvurularını yaparak bize destek vermesi."

 

Ev ev dolaşacağız

Herford kenti ile paralel başlayan kampanya, Bielefeld kentinde 29 Mart’a kadar sürecek. Şu an 3 okulda Kürtçe ana dil dersi olduğunu söyleyen Bielefeld Kürt Aileleri İnsiyatifi sözcüsü Zarife Hüseyin ise, “Binlerce Kürt nüfusunun yaşadığı Bielefeld’de gelecek yıl için okul sayısını daha da çoğaltmalıyız. Bunun içinde yeni kayıtların yapılması gerekiyor” diyor.

 

Çocukları motive etmeliyiz

Kürtçe ana dil derslerinin ilk okullarda (1. sınıftan 4. sınıfa kadar) ders planlarına girmesi için çalışma yürüteceklerinin de söyleyen Hüseyin bunun için ailelere de büyük rol düştüğünün altını çizdi: "Bunun için çocuklarını derslere kayıt ettirmeleri ve çocukların derslere sürekli katılmalarını sağlamaları gerekiyor. Çalıştığım bazı okullarda derslere katılmayan bazı öğrencilerle yaptığım sohbetlerde çocuklar bana ‘anne babamız bize mecbur değilsiniz’ diyor. Bu yaklaşım tabiki çocukların Kürtçe derslere katılmasına ve motive olmalarına büyük engel olabiliyor."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.