Ana dilde eğitim temel taleptir

  • MED-DER Eşbaşkanı Rifat Ronî, temel taleplerinin ana dilde eğitim olduğunu vurguladı. 

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) ile Kürt Edebiyatçılar Derneği, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında Amed'in Yenişehir ilçesinde bulunan bir düğün salonunda şölen düzenledi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kürdistan Kominist Partisi (KKP) Başkanı Sinan Çiftyürek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Barış Anneleri, sivil toplum ve dil örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi şölene katıldı. Şölende uzun bir süre Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekildi.  

Kürt halkı için 21 Şubat'ın önemli bir gün olduğunu söyleyen MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni, "Her ne kadar gözyaşı ve kan bu coğrafyada olsa da bizler Kürt diline yönelik saldırılara karşı etkinlikler yapma gereği duyduk. Kürt dili ana okuldan üniversiteye kadar resmi eğitim dili olmalıdır. Türkiye'de TRT 6 gibi bir kanalla Kürtçeyi yozlaştırmaya çalışıyorlar. Öte yandan seçmeli dersler gündeme geldi, bu önemli ama yetersiz. Çocuklar kendi dillerinde okula başlamalılar ve eğitim almalılar" dedi.

MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni

Kürtçe için katledildiler

Erdoğan'ın 2014'te Amed'de sarf ettiği sözleri anımsatan Roni, "Birçok kişi Kürtçe konuştuğu için katledildi. Bunu Sakarya'da baba ve oğlunun bıçaklanmasında gördük. Konya'nın Meram ilçesinde Kürt oldukları gerekçesiyle Dedeoğulları'nın katledilmesinde Kürtlere yönelik tahammülsüzlüğü gördük. Ehmede Xanî, Şirin Elem Huyi, Eli Herîrî, Kürt dili için emek harcamış ve bu uğurda yaşamını yitirmiş kişileri anıyorum. Ferzad Kemanger idam edildiği zaman 'Benim kalbimi alın bir Kürt çocuğunun kalbinde yaşasın' demişti. Bizler de buradan Efrîn, Serêkaniyê, Şengal ve Mexmûr'da kamplarda kalan çocuklara şölenimizi adıyoruz" diye konuştu. 

Roni'nin konuşmasının ardından Kürt dili için açılan ve daha sonra kapatılan kurumların tarihçesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. 

 

Aydeniz: Ruhumuza sahip çıkalım

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise şunları söyledi: "Dil ruhtur. Eğer bir milletin ruhu yoksa hiçbir şeyi yoktur. Bu yüzden ruhumuza sahip çıkmalıyız. Kürtçenin resmi, eğitim dili olması için çok mücadele edildi. Devam edeceğiz. Kürtçeyi yok edemedikleri için bugün Kürtçenin lehçeleri ile bir ayrıştırmaya giriştiler. Lehçeleri birbirinden kopararak parçalamaya çalışıyorlar. buna da izin vermeyeceğiz."

Kürt Yazarlar Derneği'nden Mehmet Deviren, Arsis Derneği üyesi Hamit Dilbahar, Amed Barosu Dil Komisyonu Gülşen Demir de yaptıkları konuşmalarla dilin önemine işaret etti. 

Sertifikalar verildi

Konuşmaların ardından Amed Şehir Tiyatrosu'nun hazırladığı skeç ile Kürt şairlerin şiir dinletileriyle program devam etti. Şiir dinletilerinin ardından MED-DER'de eğitim gören kursiyerlere sertifikaları verildi. Şölen, Dicle Kültür Sanat Derneği'nin müzik grubunun sahne almasıyla son buldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.