‘Ankara ve Şam, Özerk Yönetim’e karşı anlaştı’

  • İşgalci Türk devleti ve Şam hükümeti, Kuzey-Doğu Suriye halklarına yönelik suçlar işlemeye devam ediyor. Türk devleti Fırat Nehri’nin suyunu azaltırken, Şam rejimi ise Özerk Yönetim ile bütün kapıları kapatarak katı bir ambargoya başladı. İşlenen insanlık suçlarına karşı uluslararası kamuoyu sessizliğini koruyor.

 

Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Şahin, Şam rejimi ve Türk devletinin Özerk Yönetim aleyhine anlaştığını söyledi. Şam’ın ambargoyla halkı açlığa mahkum etmeye çalıştığını ifade eden Şahin, Türk devletinin de aynı amaçla Fırat Nehri’nin suyunu azalttığını kaydetti.

Ekonomik savaş

AKP kontrolündeki Türk devletinin halk düşmanlığı yaptığını belirten Şahin, son dönemde bölgeye ekonomik bir savaş açıldığını vurguladı. Bu savaşın amacının Özerk Yönetim’e diz çöktürmek olduğunu dile getiren Şahin, özellikle suyun azaltılmasının bölge halklarına büyük zorluklar yaşattığını belirtti.

Türk devleti ve Şam rejiminin insan haklarına saygı duymadığını ifade eden Şahin, “Fırat suyunun azaltılmasının insani boyutu olduğu kadar doğaya da büyük zarar veriyor. Tarım alanları kuruyor. İnsanlar büyük bir krizle karşı karşıya” dedi.

‘İnsani durumları silaha çevirmedik’

Özerk Yönetim’in insan haklarına son derece saygılı olduğunu ifade eden Şahin, “Özerk Yönetim olarak insani hiçbir durumu kimseye karşı silah olarak kullanmıyoruz. Bölgeden yapılan hiçbir ticari faaliyeti engellemedik. Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yaşayan halkımıza da hizmet etmek için her zaman çalıştık” ifadelerini kullandı.

İnsani ve hukuki kuruluşlara çağrıda bulunan Şahin, “Suriye hükümeti ve Türk devletine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı işlenen suçların bir an önce son bulması gerekiyor. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, ahlaksız hiçbir uygulamaya boyun eğmeyecek ve kimseye diz çökmeyecektir” şeklinde konuştu.

 ANHA/KOBANÊ

 

İsrail’den Şam’a bomba

Suriye devlet ajansı SANA’ya göre Şam ordusunun hava savunma sistemleri, İsrail’in dün gece Şam çevresindeki noktalara yönelik yaptığı saldırılara yanıt verdi ve roketlerin çoğunu düşürdü. SANA’ya konuşan askeri bir kaynak, İsrail ordusunun bu sabah saat 02:56’da Lübnan tarafından Şam çevresindeki bazı noktalara saldırdığını ancak Şam hava savunma sistemlerinin saldırılara yanıt verdiğini ve İsrail’in roketlerinin çoğunu düşürdüğünü aktardı. Askeri kaynak, saldırılarda 4 askerin yaralandığını ve maddi kayıpların meydana geldiğini belirtti. Lübnan El Menar kanalı ise Suriye hava savunma sisteminin İsrail’in sınır bölgesinde hareketliliği olan bir savaş uçağını izlediğini hatırlattı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre İsrail, Şam yakınlarındaki birçok noktayı hedef aldı ve İran güçlerine bağlı bir silah deposunu tahrip etti.

 

Türk-Rus ortak devriyesi

Rus askeri polisi ve işgalci Türk ordusu, Dirbêsiye’nin batı kırsalında, 22 Ekim 2019’da imzalanan Soçi Anlaşmasından bu yana 45’inci ortak devriye turunu gerçekleştirdi. Dirbêsiyê merkezine 13 km uzaklıkta olan Şêrik sınır kapısından başlayan devriye, Rusya’ya ait beş askeri panzer, işgalci Türk devletine ait 4 askeri araç ve 2 Rus helikopterden oluşuyordu. Ardından işgalci Türk devletine ait askeri araçlar Türkiye sınırlarına dönerken, Rusya’ya ait panzerler de Qamişlo’daki üslerine döndü.

 

Hama’da birbirlerini vurdular

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Şam hükümeti güçleri ile işgalci Türk devleti çetelerinin Hama’nın kuzeybatısında bulunan El Xab ovasında birbirine ait noktaları ağır ve orta silahlarla hedef aldığını belirtti. SOHR, El Xab ovasına yerleşen El Fetih El Mûbîn Operasyonları Grubu’nun, Naûr Corîn köyünü roketlerle hedef aldığını ve bir yurttaşın yaralandığını da aktardı. Şam hükümeti güçleri, İdlib’in güneyinde bulunan Zaviye Dağı bölgesini bombalarken Türk devleti çeteleri ise bölgedeki Şam hükümeti gruplarını hedef aldı. Can kayıplarına ilişkin herhangi bir bilgi edinilemedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.