Ankara’nın seçeneği DEM Parti’dir

  • DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Öztürk Türkdoğan, Ankara’nın üç ilçesinde kent uzlaşısı sağladıklarını, 24 ilçesinde ise kendi adaylarını gösterdiklerini belirterek, “Hem parti tabanımız memnun hem de Ankara’nın sol, sosyalist seçeneği biziz” dedi. 
  • Türkiye’deki otoriter, katı merkezci yönetim yerine, özellikle yerel yönetimlerin idari, mali ve siyasi açıdan özerkliğini savunan bir parti olduklarını hatırlatan Türkdoğan, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın çekincesiz uygulanmasını istediklerini  söyledi.

DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Öztürk Türkdoğan, şu anda seçimden sonra bir ‘barış süreci’ başlayacağına dair hiçbir emarenin olmadığını vurgulayarak,  şunun altını çizdi: “Birileri ‘görüşüyorlar’ deyip manipüle ediyor. Seçimden sonraya dair bir süreç başlayacağına ilişkin umutlanacak hiçbir şey yok. Tek umudumuz, DEM Parti’nin güçlenmesi.”

DEM Parti, Ankara adayları için basın buluşması düzenledi. Kentteki bir otelde gerçekleşen bulaşmada konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Öztürk Türkdoğan, birlikte adayı oldukları Gültan Kışanak’ın siyasi rehine olduğunu hatırlatarak, kampanyasını DEM Partili kadınların yürüteceğini, DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Ebru Günay’ın da Gültan Kışanak ile sık sık görüşerek mesajlarını aktardığını dile getirdi.

Sadece üç ilçede kent uzlaşısı

Türkdoğan, “DEM Parti olarak Ankara’nın 27 ilçesinin 24’ünde eşbaşkan adayları göstermiş durumdayız. Yenimahalle, Polatlı ve Bala ilçelerinde eşbaşkan adayı göstermedik. Bunun dışındaki diğer ilçelerde eşbaşkan adaylarımız var. Yenimahalle dahil bütün ilçelerimizde belediye meclis üyelerimiz var. Bu üç ilçede de kent uzlaşısı kapsamında aday göstermediğimizi de belirtmek isterim” dedi.

Yerel yönetimlerin özerkliği

DEM Parti olarak uzun süredir Ankara’da eşbaşkan adayları çıkarmadıklarını anımsatan Türkdoğan, şunları söyledi: “Aday çıkarmamızın özellikle başta kendi partimize oy veren halklarımız olmak üzere parti tabanımızda heyecan yarattığını belirtmek isterim. Bizler Türkiye’deki otoriter, katı merkezci yönetim yerine, özellikle yerel yönetimlerin idari, mali ve siyasi açıdan özerkliğini savunan bir partiyiz ve Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın çekincesiz uygulanmasını istiyoruz. Bu çok önemli bir bakış açısıdır. Demokratik, toplumcu ve katılımcı belediyecilik ancak böyle olur. Bunun dışında kadın özgürlükçü ve ekolojik bir yaklaşımımız var.”

Cumhuriyet tarihinde ilk

Eşbaşkan Yardımcısı Ebru Günay ise Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Ankara’da ilk defa cezaevinden, -hafızam beni yanıltmıyorsa cumhuriyet tarihinde bir ilktir- bir büyükşehir belediye başkan adayı seçim çalışmasını yürütüyor. Kuşkusuz herkes Gültan Kışanak’ın hayat hikayesini bilir. Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı iken tutuklanıp yerine kayyum atandı ve 7 yıldır cezaevinde.”

Parti tabanımız çok memnun

DEM Parti yönetici ve adayları, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Öztürk Türkdoğan, aday çıkarılmasından ötürü sahada nasıl bir tablo olduğu sorusuna şu yanıtı verdi: “Aday çıkarmamızdan dolayı parti tabanımız çok memnun. Ankara özelinde durum çok farklı. Ankara’nın sol, sosyalist seçeneği biziz. Yarışan isimler milliyetçi kanattan gelen insanlar.”

CHP’nin içindeki ulusolcular

Gazeteciler, CHP Afyon Belediye Başkan Adayı ve Grup Başkanvekili Burcu Köksal'ın “DEM Partililer hariç tüm partilere kapımız açık” şeklindeki sözlerini de sordu. Türkdoğan, şöyle yanıt verdi: “Türkiye'de 2015’ten beri fiilen oluşmuş bir siyasi yapı var. 2018'de adı Cumhur İttifakı oldu. Cumhur İttifakı'nın içinde olmamış gibi gözüküp dışarıdan destek veren ulusalcılar veya ulusolcular dediğimiz bir kesim var. Bunların bir kısmı CHP'nin içinde. Köksal'ın sözleri basit, kendiliğinden söylenmiş sözler değil. Bu tarz düşüncelere sahip siyasetçilerin bir karar vermesi lazım; nerede duracaklar? Bu insanları barındıran partilerin bir karar vermesi lazım; demokrasiden mi otoriter yönetimden mi yanalar? Mesele DEM Parti meselesi değil. Bu bizden ziyade CHP’nin bir sorunudur. CHP, bunu bir iç sorun olarak ele almalıdır.

DEM Parti'nin de çok umurunda

Biz her yerde varız. Birileri öyle söyledi diye alınacak, gücenecek değiliz. Partimizin bir politikası var. Etki tepkiye sebep olacak bu tip açıklamalardan kimse etkilenmemeli. Bu tip açıklamaların kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Seçimi manipüle etmeye dönük açıklamalardır. CHP bunu ciddi olarak gündemine alıp değerlendirmeli. Milliyetçiyseniz gidip milliyetçi bir partide siyaset yapın. Tam seçim kampanyasında bir belediye başkan adayının partinin genel başkanının olduğu bir ortamda bu açıklamayı yapması bana göre skandal. DEM Parti'yle bir araya gelmezmiş! DEM Parti'nin de çok umurunda.” 

Tek umut DEP Parti’nin güçlenmesi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sınır ötesi operasyon sinyali verdiği hatırlatılması üzerine ise Türkdoğan, seçim öncesinde bölgeye 54 bine yakın askeri personel kaydırıldığını ve bu tablonun seçim sonrasında ciddi bir operasyonun sinyali olduğunu söyledi. Türkdoğan, “Şu anda seçimden sonra bir barış süreci başlayacağına dair hiçbir emare yok. Tam tersi bu seçmen kaydırma bizi başka türlü düşünmeye sevk ediyor. Birileri ‘görüşüyorlar’ deyip maniple ediyor. Seçimden sonraya dair bir süreç başlayacağına ilişkin umutlanacak hiçbir şey yok. Tek umudumuz, DEM Parti’nin güçlenmesi” dedi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.