AP Êzîdîlerle ilgili kararlar almalı

Kadın Haberleri —

.

.

  • “Dünyanın Şengal’de yaşanan travmayı yeterince görmediğini düşünüyorum” diyen AP eski üyesi Julie Ward, AP’nin yapılacak toplantılarda Êzîdîlerle ilgili kararlar çıkarmasını beklediklerini söyledi.

EREM KANSOY
LONDRA

Avrupa Parlamentosu eski Üyesi Julie Ward ile Türk devleti ve Erdoğan’ın Kürt halkına yönelik soykırım ve işgal saldırıları, kadın düşmanı politikalarını ve Avrupa’nın bu gelişmeler karşısında takındığı tutumu konuştuk.
Türkiye’nin demokrat bir ülke olmadığına dikkat çeken Ward, Avrupa Birliği’ne dahil olmak isteyen bir ülkenin bu denli saldırgan davranmasını mantıklı bir zemine oturtamadığını söyleyerek, son dönemlerde ayyuka çıkan Kürt Kadın Hareketi’ne yönelik saldırıları da endişeyle takip ettiklerini söyledi. Kendisini feminist olarak tanımlayan Ward, çoğu hâlâ kayıp olan Êzîdî kadınlara da dikkat çekerek, Avrupa Parlamentosu’nda bu konunun gündeme gelmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ekledi. İki yıl önce Rojava’ya giden Ward, Kürt Kadın Hareketi’nin mücadelesinden ve Rojava’da kurdukları demokratik ortamdan da bahsederek, bunun ne denli kıymetli olduğunu anlattı.

Haydut bir devlete dönüyor

Avrupa Birliği’ne girmek isteyen bir ülke olan Türk devletinin yaptığı birçok şeyin uluslararası yasa ve normların çok dışında olduğunu belirten Ward, Erdoğan’ın son zamanlardaki maceracı tavırlarını akılcı bir şekilde çözümleyemediğini söyledi. Ward devamla şunları aktardı: “Erdoğan bir yandan dünya genelinde yaşanan krizleri de kullanıyor. Örneğin global pandemi sürecinde insanlar sağlıklarına odaklanmışken Erdoğan ordusunu ve uçaklarını kendi vatandaşı olan insanlar üzerine salıyor. Oldukça anti-demokratik ve agresif bir şekilde demokrasiyi savunan ve proletaryan sosyal yaşamı savunan insanlara saldırıyor. Erdoğan’ın davranışlarında hiçbir değişim görmüyorum fakat insan haklarını önemseyen bireyler olarak onu izlediğimizi ve Türkiye gibi ülkelerde neler olduğunu gördüğümüzü söylemeliyiz. Haydut devletlerde neler olduğunu çok iyi biliyoruz ve Türkiye de haydut bir devlet haline dönüyor.”

Türkiye demokratik değil

Türkiye’nin demokratik değil, Kazakistan gibi diktatörlerin yasaları uyguladığı bir ülke olduğunu söyleyen Ward, birkaç yıl önce AP seçim izleme komitesi olarak geldiği Türkiye’de gördüklerini aktardı. Ward, Türkiye’deki seçimlerin büyük kaygı ve kuşku yaratacağı sahte işlerle yapıldığını söyleyerek, böylesi bir devlet ve seçim politikasının Avrupa düzeyinde kabul görmeyeceğini ekledi.
Kendisinin de bir feminist olduğunu vurgulayan Ward, Kürt Kadın Hareketi’nin bu konudaki başarısını bizzat Rojava’da gözlemlediğini söyleyerek, iki yıl önceki Rojava ziyaretinden bahsetti: “İki yıl önce bir delegasyonla Rojava’ya gitmiştim ve orada yeni bir yaşamın inşasında kadınların büyük rol oynadığını gördüm. Politik gelişim ve eğitimi yeni bir yaşamın inşasında çok güzel kullanıyorlar ve bu ekolojik sorunlarla alakalı da olumlu gelişmeler sağlıyor. Yine kadınların öncülük ettiği Mezopotamya Su Projesini de desteklediğimi ayrıca eklemek istiyorum. Bunlar hep güzel ve kadınların gücünü gösteren örnekler. Her ne kadar toplumlar bunu böyle görmese de kadınlar dünyanın yüzde 50’si olarak yaşamı kuranlardır ve kadınların demokratik ortamlarda katkıda bulunduğu yerlerde yaşam çok daha iyi bir forma dönüşmüştür. Halk daha iyi standartlarda yaşam sürdürmektedir.”

Kadın düşmanlığını anlatıyoruz

Son dönemlerde hem Kuzey Kürdistan’da hem de Rojava’da Kürt Kadın Hareketi’ne yönelik saldırılara dikkat çeken Ward, Kobanê’de katledilen üç kadından, gözaltına alınan ve işkenceye maruz bırakılan Kürt kadın siyasetçilerden bahsederek bunların takipçileri olduğunu söyledi. Kadın hakları savunucusu ve İnsan Hakları Avukatı Margaret Owen’ın kendilerini Türkiye’deki saldırılarla ilgili sürekli bilgilendirdiğini kaydederek şunları ekledi: “Çok utanç verici şeylere tanık olduk. Margaret, gazetelere sürekli Türkiye’deki kadın şiddetini yazıyor ve ben de olabildiğince her yerde bunları anlatmaya, paylaşmaya çalışıyorum. Ayrıca 2018’de Rojava’ya gittiğimiz delegasyonun tamamıyla iletişim halindeyiz. Sürekli olarak gelişmeler karşısında pozisyonumuzu belirleyip Türkiye’nin kadın düşmanlığını durdurmaya çalışıyoruz. Her yerde Türkiye’nin kadın düşmanlığını anlatmaya devam edeceğiz.”

Dünya Şengal’i yeterince görmedi

Avrupa ülkelerinin ve uluslararası kurumların Türkiye’nin Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları konusundaki tutumu hakkında da çalışmaları olduğunu söyleyen Ward, Avrupa Parlamentosu’ndaki çalışmalara dikkat çekerek, hâlâ esir olan çok sayıda Êzîdî kadının durumuna da dikkat çekti: “Brexit nedeniyle artık AP’de sesimi duyuramıyorum belki ama orada çalışan iyi dostlarımız var, bu saldırılarla ilgili seslerini yükseltiyorlar.
AP’de son seçimden sonra birçok güçlü sesin bizden yana olacağını görebiliyorduk. Bu isimler kendi ülkelerinde de etkili isimler ve tüm komisyonlara ulaşma imkanları var. PES Women AP Sosyalist Kadın Grubu’nun Rise Up for Rojava hareketi ile dayanışma göstermesi büyük bir gelişmeydi, birçok şeyi değiştiren bir adımdı. Ve ben buna ilk kez tanık olmuştum.
Hâlâ çok sayıda esir olan Êzîdî kadınlarla ilgili ise dünyanın buradaki trajediyi yeterince görmediğini düşünüyorum. AP’de Êzîdîlerle dost bir grubumuz var, Avusturyalı Sosyalist Demokrat Joseph Phrison gruba öncülük ediyor. Kendisi çok cesur ve başarılı biri. Irak’a gitmiş ve yerinde incelemeler yapmıştı. Son seçimlerde yeniden seçilemedi, ben de Brexit sonrası oradan ayrıldım. Komite grup olarak çalışmaya başlamışken maalesef bu durum yaşandı.”

Kararlar çıkmasını bekliyoruz

“Önümüzde gidilecek uzun bir yol var” diyen Ward, AP tarafından da onurlandırılan Nadia Murad’dan bahsederek Êzîdî kadınlarla ilgili iyi gelişmeleri dört gözle beklediklerini söyledi. “Şu anda Britanya’da ‘Murad’ kodu ile bir tartışma yürütülüyor. Nadia Murad’ın notları ve tecrübelerinin harmanlandığı bir tartışma. BM de tavsiyelerini ve konuşmalarını ilgiyle takip ediyor. AP’de yeniden toplantılar yapılacak ve o zaman Êzîdî sorunu yeniden gündeme gelecektir. Komisyonların toplanıp AP’yi işlevsel hale getirmelerini ve Êzîdîlerle ilgili kararlar çıkarmalarını bekliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.