AP vekilleri: Tecrit derhal son bulmalı

Yurt Dışı Haberleri —

AP Kürt Dostluk Grubu, nöbet eylemini ziyaret etti

AP Kürt Dostluk Grubu, nöbet eylemini ziyaret etti

  • Kürt Halk Önderi Öcalan’a özgürlük için 9 yıldır Strasbourg'da devam eden nöbet eylemini ziyaret eden AP Kürt Dostluk Grubu vekilleri, Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara özgürlük istedi.  

 

BARIŞ BALSEÇER

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde 9 yıldır devam eden Özgürlük Nöbeti 485. haftasında devam ediyor.

Yeni haftasında Almanya’nın Darmstadt kentinde bir grup yurtseverin sürdürdüğü eylemi Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu ziyaret etti. AP vekilleri, Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara özgürlük çağrısında bulundu.

Andreas Schieder

Avrupa Parlementosu İlerici Sosyalistler ve Demokratlar İttifakı Grubu’ndan Avusturyalı vekil Andreas Schieder, "Kültürleriyle, dilleriyle özgürce yaşam hakları elinden alınmış tüm Kürtlerin mücadelesini destekliyoruz" dedi. Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollarla çözümü için mücadele eden binlerce kişinin Türkiye’de şu an tutuklu olduğuna dikkat çeken Schieder, "Milletvekillerinin, belediye eşbaşkanlarının tutukluluğu kabul edilemez" diye belirtti. 

Öcalan temel haklarından yararlanmalı
"Kürt sorununun çözümü için mücadele eden ve en temel aktör olan Öcalan yıllardır tutuklu durumda. Ağır tecrit başta olmak üzere her türden kötü muameleyle karşı karşıya. Ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor" hatırlatmasında bulunan AP milletvekili, "Bu tecridin acilen kaldırılması ve Öcalan’ın temel haklarından yararlanması gerekiyor" diye konuştu. 

Pernando Barrena Arza

Tüm siyasi tutsaklara özgürlük
Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarının altını çizen Schieder, "Özellikle 2012 yılından bu yana Avrupa kurumlarının hemen yanında 7/24 bu eylemi sürdürenlerle dayanışma halinde olduğumuzu belirtiyoruz. Öcalan’ın özgürlüğünü esas alan ve Öcalan özgürleşinceye kadar bu eylemi devam ettirmekte kararlı olan herkesi selamlıyoruz" mesajı veren AP milletvekili son olarak şunları ekledi: "Öcalan başta olmak üzere hiç kimse siyasi görüşlerinden, özgürlük taleplerinden dolayı tutuklu kalmamalı. Acilen tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması gerekiyor."

Kürtlerle dostluğumuz gurur veriyor
Avrupa Parlementosu Sol Grup üyesi Basklı vekil Pernando Barrena Arza ise "Bask bölgesinden gelen biri olarak Kürt halkının mücadelesiyle olan dayanışmamızın yıllara dayandığını belirteyim. Bu dayanışmayla Kürt Özgürlük Hareketi’yle önemli ve değerli bir ilişki yakaladık. Bununla gurur duyuyoruz" dedi. 

Miguel Urbân Crespo
Françoise Alfonsi

Çözümü Kürtler belirler
Kürt halkının dört devletin inkar ve imha politikalarına maruz kaldığına vurgu yaparak, "Kürt halkı geleceği için en doğrusunun ne olduğunu, kendisi belirliyor. Bu da en temel haklarıdır. Kürt halkı eğerki çözümün özerklik olduğunu söylüyorsa, çözüm odur. Çözümün bağımsız bir devlet veya farklı bir yönetim olduğunu söylemeye hakları da var. Önemli olan halkın en temel haklarını, özgürlük, kültürel haklarını yaşabilecekleri bir çözümün ortaya konulmasıdır. Kürt halkı bu temel hakkını nasıl yaşayacağını kendisi belirleyecektir" ifadelerini kullandı. 

Kilit nokta Öcalan
Kürt sorununun çözümündeki en temel adımın siyasi tutsakların özgürlüğü olduğunun altını çizen Barrena Arza,  "Özellikle de Öcalan’ın özgürlüğü, bu sorunun çözümündeki en kilit noktadır. Öcalan dünyada tanınan en önemli Kürt siyasi aktördür. Bir an önce haksız tutukluluğuna son verilmelidir. Öcalan özgür olmalı ve Kürt halkının demokratik hak mücadelesini özgür koşullarda yürütebilmelidir" diye konuştu. 

Onurlu bir mücadele
Avrupa Parlementosu Sol Grup üyesi aynı zamanda İspanya Anti Kapitalist hareketten Miguel Urbân Crespo, "Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerekiyor. Bu eylemi ve Kürt halkının verdiği onurlu mücadele için teşekkür ediyoruz" dedi. 

AB çözümde rol alabilir
Avrupa Parlementosu Yeşiller Grubu ve Avrupa Özgür İttifakı Parlementeri Fransız vekil Françoise Alfonsi yıllardır Kürt sorununa siyasi bir çözüm bulunması için eylemler düzenlendiğini belirterek, "Biz de buraya bu eylemlere destek verdiğimizi belirtmek için geldik" dedi.

Kürt sorununda demokratik çözüm için ilk adım olarak siyasi tutsaklara genel bir affın devreye konulması gerektiğini vurgulayan Alfonsi AB’yi sorumluluk almaya çağırarak şöyle konuştu: "Bu diyaloğu da başlatacaktır. Ardından ise AB gibi bir üçüncü gücün devreye girmesi gerekiyor. AB, siyasi çözümlerde tecrübesi olan bir yapı. Her zaman başarılı sonuçlar elde edilmese de, bazı zamanlarda çözüme dair başarılı sonuçlar elde edilmiş ve barış sağlanmıştır. Kürt halkının talepleri de göz önüne alınarak bir barış zemini yaratılması gerekmektedir." 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.