AP’den seslendiler: Türkiye’ye karşı harekete geçin

Yurt Dışı Haberleri —

Xoşnav Ata, AP Kürt Dostluk Grubu ile birlikte açıklama yaptı

Xoşnav Ata, AP Kürt Dostluk Grubu ile birlikte açıklama yaptı

  • OPCW önünde 7 ayı aşkın süredir nöbet tutan Xoşnav Ata ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Kürt Dostluk Grubu üyesi vekiller AB, BM gibi uluslararası kurumlara seslendi: “Kimyasal silah kullanımına son vermesi için Türk devletine baskı yapın.”

REWŞAN DENİZ / STRASBOURG

Yeğenleri Gülperin Ata (Binevş Agal) ve Mihriban Ata’yı (Jînda Gabar) Türk devletinin kimyasal saldırısında şehit veren Xoşnav Ata 5 Ağustos’tan beri Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) önünde nöbet tutuyor. Ata, Avrupa Parlamentosu’ndaki Kürt Dostluk Grubu’yla birlikte kimyasal saldırılara ilişkin dün ortak basın toplantısı yaptı. 

Halepçe’de olduğu gibi izliyor
Xoşnav Ata, 16 Mart’ta 1988’de Halepçe’de binlerce Kürt’ün kimyasalla katledildiğini hatırlatarak, “O dönem de hegemonik devletler sadece izledi. Ancak çıkarları zedelenmeye başlayınca Irak’a müdahale edip Saddam’ı idam ettiler. Bugün aynı saldırıyı Türk devleti Kürt gerillalarına karşı kullanıyor ve hegemonik devletler yine izliyor” dedi. 

Xoşnav ATA

OPCW 7 aydır sessiz 
Ata, 193 devletin üye olduğu OPCW önünde 7 ayı aşkın süredir nöbette olduğunu hatırlatarak, “OPCW’nin bağımsız bir kuruluş olarak bize yardımcı olabileceğini düşünmüştüm. Ancak OPCW de bağlı bulunduğu devletlerin çıkarlarına hizmet ediyor. Girişimlerimize bugüne kadar hiçbir cevap vermediler” diyerek, girişimlerinin sonuçsuz kaldığını kaydetti. 

Eylemime devam edeceğim
OPCW’nin kamuoyu baskısı sonucu “eğer üye devletlerden birisi başvurursa girişimde bulunuruz” yönünde açıklama yapmak zorunda kaldığını ifade eden Ata, “Geçtiğimiz aylarda kimyasaldan şehit düşen iki gerillanın görüntüleri yayınlandı. Ancak buna rağmen OPCW bir şey yapmadı. İşte kanıt, OPCW gidip Kurdistan’da inceleme yapsın” dedi. Ata, OPCW harekete geçene kadar eylemine devam edeceğini de belirtti. 

Türkiye’ye baskı yapın
“Söz konusu Kürtler olduğunda tüm dünya 3 maymunu oynuyor” diyen Ata şu mesajı verdi: “Kürtlerin devleti yok ama 50 milyonluk Kürt nüfusu var. AP, BM ile demokratik ve insan haklarını savunan devletlerden talebimiz şudur: Kimyasal silah kullanımına son vermesi için Türk devleti üzerinde baskı oluşturun.”

Görevinizi yerine getirin
Kürt Dostluk Grubu Koordinatörlerinden Nikolaj Villumsen, kimyasal silah kullanımının savaş suçu olduğunu belirterek, “Buna karşı sessiz kalınmaması gerekiyor. Bunun için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Biz AP’deki milletvekilleri olarak daha önce Avrupa Birliği Konseyi ve Komisyonu’na mektuplar yazarak sorular sorduk. OPCW’ye mektup yazacağız. Avrupa Birliği yetkilileri de bu konuda üzerine düşeni yapmalı” dedi.

Savaş suçu işleniyor
Özgür Avrupa Grubu’ndan (EFA) François Alfonsi ise Türk devletinin kimyasal kullandığına dair çok önemli belgeler olduğunu vurgulayarak, “Buna rağmen uluslararası kamuoyu Türk devletinin silah kullanımına sessiz kalıyor. Bir savaş suçu işleniyor. Avrupa Birliği ve Avrupa Parlementosu hızla harekete geçmeli” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.