Apê Musa ödülleri belli oldu

Kültür/Sanat Haberleri —

.

.

  • Kürt bilgesi Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992 yılında  JİTEM tarafından katledilmesinin ardından gazetecilik alanında verilmeye başlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin sonuçları belli oldu.

Kürt bilgesi Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992 yılında  JİTEM tarafından katledilmesinin ardından gazetecilik alanında verilmeye başlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin sonuçları belli oldu. Yeni Yaşam Gazetesi’nin düzenlediği ve bu yıl 29'cusu yapılan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması’nda “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf (Haber fotoğrafı)”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına “Kadın Haberciliği” olmak üzere beş ayrı dalda ödüller veriliyor. Ödüller, 23 Eylül’de İstanbul Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde saat 18.00’de yapılacak törenle sahiplerine verilecek.

Türkçe haber dalı

Candan Yıldız, Faruk Eren, Fatih Polat, Tuğrul Eryılmaz, İbrahim Varlı ve Hüseyin Aykol’un jüri üyesi olduğu “Türkçe Haber Dalı”nda Birincilik Ödülü, Bianet’ten Evrim Kepenek’in “Beylikdüzü’nde 2 yaşındaki çocuğa istismar iddiası” başlıklı haberine verildi.

3 özel ödül

Türkçe Haber Jürisi ayrıca, 3 habere de Jüri Özel Ödülü'nü uygun gördü. Evrensel Gazetesi'nden Murat Uysal'ın “Yenisahra’da ne oldu? | Yangın için her şey hazırdı, kibriti çocuklara çaktırdılar” başlıklı haberi, Kaos GL’den Yıldız Tar'ın “Mira’yı öldüren katil, arabasını çalıp arkadaşlarıyla düğüne gitmiş” başlıklı haberi ve Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Semra Turan ve Tolga Güney'in “Aydın Cezaevi’nde şüpheli ölüm: İntihar mı cinayet mi?” başlıklı haberi, Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Fotoğraf dalı: Bir Torbanın Ağırlığı

Ramazan Öztürk, Özcan Yaman, Nezahat Doğan, Refik Tekin ve Çetin Altun’un yer aldığı Fotoğraf Jürisi, Amed’in Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden Hakan Arslan’ın cenazesini 7 yıl sonra bir torba içinde alan babası Ali Rıza Arslan’ın adliye kapısında çekilen fotoğrafını Birincilik Ödülü’ne layık gördü. “Bir Torbanın Ağırlığı” başlıklı bu fotoğrafıyla Mezopotamya Ajansı'ndan Eylem Akdağ, Birincilik Ödülü'nü almış oldu.  

Evrensel Gazetesi’nden “Benim Yuvam Gitti” adlı fotoğrafıyla Eylem Nazlıer ise Fotoğraf dalında Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Kürtçe haber dalı

Leyla Ayaz, Kadri Esen, Suna Tunç, Beritan Zagros, Ramazan Ölçen’in yer aldığı Kürtçe Haber Jürisi, Perxudres Podcast'tan Ömer Faruk Baran’ın “Manaya bilibendê û çend sirên ‘Kurdish Mashup 2019’” başlıklı haberi Birincilik Ödülü'ne layık gördü.

Safiye Alağaş’a ödül

Ceren Sözeri, Bircan Değirmenci, Elif Akgül, Pınar Ural ve Habibe Eren’in yer aldığı Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği Jürisi, Birincilik Ödülü'nü, JINNEWS Yazıişleri Müdürü Safiye Alağaş’ın, Cizre’de 8 Nisan 2022 tarihinde yayınlanan polis Enes A.’nın, S.S. adlı kadına tecavüz ederek intihara sürüklediği “Polis tecavüz etti, savcı, doktor ve polis üstünü örtmek istedi” başlıklı haberine verdi.

Karikatür ödülü: Gül açmış ceset

İmam Cici, Sefer Selvi ve Aslı Alpar’ın yer aldığı Karikatür Jürisi, Birincilik Ödülü'nü iki eser arasında paylaştırdı. Ödül, Özgür Evran’ın “Atlaslı” karikatürü ile Murat İpek’in “gül açmış ceset” başlıklı karikatürüne verildi. Halil İbrahim Çoban’ın cezaevi duvarına cesetlerle atılmış çentikli karikatürü ise Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Onur Ödülü annelere verildi

Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nde Onur Ödülü de verildi. Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması ve cezaevlerindeki tecride son verilmesi talebiyle adalet nöbeti başlatan anneler, Onur Ödülü’nü aldı. HABER MERKEZİ

 

Mezopotamya Ajansı'ndan Eylem Akdağ, oğlu Hakan Arslan’ın cenazesini 7 yıl sonra bir torba içinde alan babası Ali Rıza Arslan’ı çektiği bu fotoğrafıyla Fotoğraf Dalı'nda Birincilik Ödülü'nü aldı.
Mezopotamya Ajansı'ndan Eylem Akdağ, oğlu Hakan Arslan’ın cenazesini 7 yıl sonra bir torba içinde alan babası Ali Rıza Arslan’ı çektiği bu fotoğrafıyla Fotoğraf Dalı'nda Birincilik Ödülü'nü aldı.

 

.
Evrensel Gazetesi'nden Eylem Nazlıer, “Benim Yuvam Gitti” adlı fotoğrafıyla Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

 

Karikatür dalında Birincilik Ödülü'nü paylaşan Özgür Evran’ın “Atlaslı” başlıklı karikatürü...

 

Karikatür Dalı'nda Birincilik Ödülü'nü Evran ile paylaşan Murat İpek’in “Gül Açmış Ceset” başlıklı karikatürü...

 

Halil İbrahim Çoban’ın cezaevi duvarına cesetlerle atılmış çentikli karikatürü ise bu dalda Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.