Apro Diril gözaltında

Diril Ailesi

Diril Ailesi

  • Beytüşşebap’ta kaybedilen Diril çiftiyle ilgili soruşturmada Apro Diril’in de aralarında bulunduğu 3 kişi gözaltına alındı. Bir buçuk yıldır adalet mücadelesini verdiklerini belirten kızları Gülcan Diril, "Önemli olan bu gözaltı kararı sonrasında nelerin olacağı..." dedi.

 

YILMAZ KAYA

Şırnak'ın Beytüşebap ilçesine bağlı Mehri (Kovankaya) köyünden kaçırıldıktan sonra cesedi bulunan Şimuni Diril (65) ve 531 gündür kayıp olan eşi Hürmüz Diril (72) soruşturmasında dört kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Dosyada gizlilik kararı olduğu için, gözaltı kararı verilenlerin kimler olduğu hakkında bilgi alınamadı. Diril çiftinin kızı Gülcan Diril, bir buçuk yıldır adalet mücadelesini verdiklerini ve halen kayıp olan babalarının akıbetinin ortaya çıkarılmasını istedi.

Beytüşşebap'a bağlı Mehri köyü, çevredeki diğer dağ köyleri gibi devlet tarafından 1989 yılında zorla boşaltıldıktan sonra yakıldı. 1992 yılında Diril ailesi köylerine dönmek için izin aldı. Ancak sadece yazın köyde kalabilecekleri belirtildi. 

Köy, 1994 yılında askerler tarafından tekrar boşaltılarak bütün evler yakıldı. Köyde kalan Keldaniler, yakındaki Geznex (Ceviz Ağacı) köyüne taşındı. Bir süre sonra ise tamamı İstanbul'a göç etmek zorunda kaldılar. Diril ailesi, 2004 yılında köye geri dönmek için yeniden başvuruda bulundu. Zaman zaman Kaymakamlığın verdiği izinle sadece yazları köylerinde kalabiliyorlardı.

.

Köye yerleşince tehditler başladı

Hürmüz Diril ve Şimuni Diril, 2015 yılından sonra ise tümden köye yerleştiler. Artık kışları da köylerinde kalabiliyorlardı. Yazın İstanbul'da olan çocukları da gelip bir süre onlarla birlikte kalıyordu. Köye tümden yerleşen Diril çifti, burada bahçeler inşa ederek balcılıkla uğraşmaya başladı, yeni ev inşa etti. Ancak köye yerleşen Diril çifti zaman zaman aynı köyde kalan kuzenleri Apro Diril ve Darahênê (Uzungeçit) korucuları tarafından köyü terk etmeleri yönünde tehditler almaya başladı. Hürmüz Diril'in özellikle 2019 yılında yapılan ölüm tehdidi ve evlerine ateş açılması olayında şikayetçi olmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmadı.

En son çocukları ile görüştüler

Tüm baskılara rağmen köylerini terk etmeyen Diril çifti en son 7 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da yaşayan çocukları ile telefonla görüştü. 12 Ocak tarihinde ise çocukları Remzi Diril ve Fransa'dan gelen konukları köyü ziyarette bulununca anne ve babasının kaybolduğunu öğrendi. Köyde kalan babalarının kuzeni Apro Diril, bir gün önce köye gelen birisi kadın üç kişinin anne ve babasını silah zoruyla götürdüklerini ileri sürdü. Ancak daha sonra bu ifadesini değiştirdi. Jandarmaya yapılan kayıp başvurusu ardından iki kez askerler tarafından köy çevresinde arama yapıldı ancak Diril çiftine dair hiçbir ize rastlanmadı. Köyde kalan çocukları kendi imkanları ile anne ve babasını aramaya başladılar.

.

Annenin cenazesi 20 Mart’ta bulundu

Şimuni Diril'in cenazesi, 20 Mart tarihinde Mehri köyünde evlerine 500 metre uzaklıkta bir dere yatağında çocukları tarafından bulundu. Darp edilmiş ve kurşunlanmıştı. Cenazesi 26 Mart tarihinde İstanbul'daki Latin Mezarlığı'nda toprağa verildi.

3 kişi hakkında gözaltı kararı

Diril ailesinin çocukları, bir buçuk yıldır annelerinin katilinin ortaya çıkarılması ve kayıp babalarının bulunması için özellikle sosyal medya üzerinden mücadelelerini sürdürürken, soruşturma kapsamında Beytüşşebap ve Uludere'den 3 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Edinilen bilgilere göre gözaltına alınanlar arasında Diril çiftini tehdit eden Apro Diril de var.

.

Gülcan Diril: Temennimiz babamın sağ olması

Dosyada gizlilik kararı olan soruşturmanın ne aşamada olduğu konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirten Diril çiftinin kızı Gülcan Diril, "Bir buçuk senedir adalet mücadelesi veriyoruz. Çok yorulduk. Babamız halen kayıp ve bulunamadı. Biz olayın ilk gününden bugüne kadar adalet mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu saatten sonra yapacağımız şey yine adalet mücadelesi olacak" dedi.

"Gözaltı kararı bizim için, adaletin sağlanması için bir umut oldu" diyen Gülcan Diril, "Önemli olan bu gözaltı kararı sonrasında nelerin olacağı, bize ne bilgi verileceği. Soruşturma tamamlanırsa dava açılmış olacak ve iddianame hazırlanacak. Biz de gerçekleri öğrenmiş olacağız. Babamızın sağ bulunması en büyük temennimiz ama annemle aynı akıbeti yaşamış olma ihtimaline bağlı olarak, ne şekilde olursa olsun babamızdan haber almak, onu bulmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.