Diril ailesi gerçeği istiyor

Şimuni Diril - Hurmüz Diril

Şimuni Diril - Hurmüz Diril

  • Keldani çift Şimuni Diril ve eşi Hurmüz Diril’in öldürülmesi-kaybedilmesinin tek şüphelisi Apro Diril, müebbet hapse mahkum oldu ancak Diril ailesi, adaletin sağlandığına inanmıyor.
  • Anne ve babasının dosyalarının ayrı olduğunu ve gizlilik kararı olduğunu belirten Gülcan Diril, “Babam hakkında açılan dava dosyasının da sonuçlanmasını bekliyoruz. Gerçeğe ulaşana kadar davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

YILMAZ KAYA / AMED

 

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehri köyünde kaybedilen Keldani Şimuni Diril ve eşi Hurmüz Diril davasında, aynı köyde oturan ve devletle çalıştığını itiraf eden Apro Diril, Şimuni Diril cinayetinden suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Şüpheli iki kişi ise serbest bırakıldı. Cinayetin tam olarak aydınlatılmadığını, babası Hurmüz Diril’in halen kayıp olduğunu belirten Gülcan Diril, "Adaletin tam olarak yerini bulmasını istiyoruz. Gerçeğe ulaşana kadar peşini bırakmayacağız" dedi.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı eski bir Ermeni köyü olan ve daha sonra Keldanilerin yerleştiği Mehri (Kovankaya) köyünde yaşayan Şimuni Diril (65) ve eşi Hurmüz Diril (71) çiftinden 8 Ocak 2020 tarihinden itibaren haber alınamadı. Aynı köyde yaşayan ve Diril ailesinin akrabası olan Apro Diril, anne ve babalarının akıbetini öğrenmek için 12 Ocak tarihinde köye gelen çocuklarına, Şimuni ve Hurmüz'ü 3 PKK'linin kaçırdığı söyledi. Ancak daha sonra bu ifadesini defalarca değiştirdi. İfadesi alınan Apro Diril serbest bırakıldı. Soruşturma dosyasına da gizlilik kararı getirildi. Diril ailesinin Valiliğe başvurusu üzerine, ilk olarak 15 Ocak 2020 tarihinde Mehri köyü çevresinde askerler tarafından arama yapıldı ancak herhangi bir ipucuna rastlanmadığı iddia edildi.

Cenazesini çocukları buldu

Devletten umudunu kesen Diril ailesinin çocukları köyde kalarak haftalarca anne ve babasını aradı. 20 Mart tarihinde Şimuni Diril'in cenazesi köye 800 metre uzaklıkta darp edilmiş ve kurşunlanmış halde bulundu.

Şimuni Diril'in cenazesi otopsi yapıldıktan sonra İstanbul'da Keldani Mezarlığı’nda defnedildi. Ailenin tek görgü tanığı olan Apro Diril ile yaptığı son görüşmede ise farklı farklı cevaplarla karşılaşınca ondan şüphelendiğini savcılığa bildirdiler. Apro Diril, alınan ifadelerinde, gelen kişileri örgüt mensuplarına benzettiğini, telefonu bozuk olduğu için kimseye haber veremediğini, köyde binek hayvanı olmasına rağmen dizlerinin ağrıdığı için gidip karakola haber veremediğini ileri sürdü.

Aile ise Apro Diril'den şikayetçi oldu. İfadesi alınan Apro Diril, iki kez tutuklanıp itiraz üzerine serbest bırakıldı. 'Yeni deliller ortaya çıktı' gerekçesiyle, Apro Diril en son 5 Şubat 2023 tarihinde tutuklandı. İki yıl sonra hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Apro Diril ile tutuksuz sanıklar Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız hakkında "Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme" ve "Tasarlayarak öldürme" suçundan müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

İstihbarat topluyormuş!

Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmalarda, Apro Diril'in avukatları, müvekkilleri Apro Diril'in devlet güçlerinin yanında görev yaptığını belirterek, Diril çiftiyle yaptığı telefon görüşmelerinin istihbari bilgi çerçevesinde olduğunu açıkladı. Duruşmada söz alan Apro Diril de, "Bir Allah'ım var, bir Türk devletim var. Kanunlara saygılıyım. Şimuni Diril'in öldürülmesi ve Hurmüz Diril'in kaybolmasından haberim yok. Tahliyemi istiyorum" diyerek suçlamaları reddetti. Tutuksuz yargılanan Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız da SEGBİS ile katıldıkları duruşmada, Apro Diril ile görüştüklerini ancak cinayet ve kaybedilme konusunda ilgilerinin olmadığını ileri sürdü.

 

Gülcan Diril - Anne Şimuni Diril

 

'Adaletin sağlandığına inanmıyorum’

Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 21 Temmuz 2023 tarihinde görülen son duruşmada, Apro Diril hakkında, "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ve "Tasarlayarak öldürme suçlarından müebbet hapis cezası verilirken, tutuksuz yargılanan Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız hakkında ise beraat kararı verildi.

Gazetemize konuşan Diril çiftinin çocuklarından Gülcan Diril, Apro Diril'in ilk günden itibaren çelişkili ve yalan ifadeler verdiğini, annesinin katledilmesi ve babasının kaybedilmesi olayında sadece Apro Diril'in sorumlu olmadığını, bu olayın perde arkasındaki kişi ya da kişilerin ortaya çıkarılması için dosyayı Bölge İstinaf Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

'Deliller yeterince toplanmadı'

Apro Diril'in anne ve babasının öldürülmesi-kaybedilmesi olayında tek şüpheli ve sanık olduğunu belirten Gülcan Diril, "Apro Diril, babamı nasıl öldürdüğünü cezaevinde koğuş arkadaşına anlatmış. Avukatlarımız bunu mahkemede dile getirdi. Ancak dikkate alınmadı" şeklinde konuştu. Bu davada verilen cezanın bir nebze de olsa içlerini rahatlattığını kaydeden Diril, "Ama adaletin tam olarak yerine geldiğine inanmıyorum" dedi.

‘Diğer iki kişi neden tahliye edildi?’

Dava dosyası hakkında iki yıl gizlilik kararı bulunduğunu ve hangi delillerin toplanmış, hangilerinin toplanmamış olduğu konusunda bilgilerinin olmadığını ifade eden Gülcan Diril, "Şüpheli iki kişiye beraat kararı verildi. Bunlar hakkında hangi deliller toplanmış, hangi nedenle beraat ediyorlar bilgimiz yok. Çünkü iki yıl dosyanın içeriği hakkında bilgi sahibi olamadık. Soruşturma sürecinde neler yaşandı bilmiyoruz. İki kişinin beraat etmesini, yeterince delillerin toparlanmamasına bağlıyoruz" şeklinde konuştu.

'Babamın soruşturması sonuçlansın'

Annesinin katledilmesi ve babasının kaybedilmesi dosyalarının ayrı ayrı olduğunu ve gizlilik kararı olduğu için babaları hakkındaki soruşturma dosyasında nelerin yer aldığını bilmediklerini kaydeden Diril, "Onun için bu konuda hangi deliler toplanmış, kimlerin ifadelerine başvurulmuş bilmiyoruz. Babam hakkında açılan dava dosyasının da sonuçlanmasını bekliyoruz. Babam eğer kaybedilmiş ise nasıl kaybedildiği, katledilmiş ise cenazesinin bulunması için çabamızı sürdüreceğiz. Olayın ne olduğunu bilen Apro Diril'dir. Görünen itibari ile tek görgü tanığı o. Babamın kaybedilmesi soruşturmasında onun da şüpheli olması lazım. Gerçeğe ulaşana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.