Araştırmacılar, hamile kadınlara aşıyı öneriyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yeni Zelanda ve Avustralya, aşı tavsiyesinin güncellenmesinin ardından artık hamileliğin herhangi bir aşamasında kadınlara Pfizer COVID-19 aşısını rutin olarak sunacak.

WELLINGTON

Yeni Zelanda Genel Sağlık Direktörü Dr. Ashley Bloomfield dün yaptığı açıklamayla, hamilelere artık hamileliklerinin herhangi bir aşamasında Pfizer aşısının sunulacağını duyurdu.

Açıklama, teknik danışmanların, Covid-19 enfeksiyonundan kaynaklanan ciddi sonuç riskinin hamile insanlar için genel nüfustan önemli ölçüde daha yüksek olduğu konusunda hemfikir olmasından sonra geldi. Bloomfield, dünyanın dört bir yanından aşılanmış hamile kişilerin verilerinin, herhangi bir Covid-19 aşısı, özellikle de Pfizer ile ilgili herhangi bir ek endişe göstermediğini söyledi.

Doktorlar, Avustralya'ya ve diğer herhangi bir ülkeye sınırın açılmasının Covid-19 bulaşma riskini ve hamile insanlar için ciddi sonuçları artıracağını söylüyor. 

Güvenlik endişesi taşımıyor

Hamilelik sırasında aşılama, bebeği de koruyor. Araştırmacılar, kordon kanı ve anne sütündeki antikorları tanımlayarak, bebekler için doğumdan önce ve sonra geçici koruma (pasif bağışıklık) öneriyor.

Bu, bebeği korumak için hamilelik sırasında verilen grip ve boğmaca aşılarına benziyor. COVID-19 aşısı olan emziren kadınlar için herhangi bir güvenlik endişesi yoktur ve hamile kalmaya çalışan kadınların aşılamayı geciktirmeleri veya aşılamadan sonra hamile kalmaktan kaçınmaları gerekmez.

Hamile kadınlar için değişen öneriler

Bağışıklama Danışma Merkezi'nin (Immunisation Advisory Centre) ilk tavsiyesi, kadınların aşıyı hamilelik sırasında herhangi bir zamanda alabileceğiydi, ancak maruz kalma riski düşük olanlar için aşının doğum sonrasına ertelenmesini tavsiye ettiler.

Peki Mart'tan bu yana ne değişti?  Yerel aşı merkezleri, üçüncü gruptaki insanları aşılamaya başladığından, erken tavsiyelerin gözden geçirilmesi acil hale geldi. 
Hamile kadınlarda mRNA bazlı aşılarla (Pfizer-BioNTech gibi) uluslararası deneyim artarken, hamilelikte COVID-19 enfeksiyonunun riskleri hakkında daha fazla araştırma ortaya çıkıyor.

Yeni Zelanda’da hamile kadınlar, güvenlik için COVID-19 aşılarını test etmek için orijinal klinik çalışmalara dahil edilmedi. Ancak hamilelik sırasında aşı ile ilişkili herhangi bir zarar olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Yan etkileri aynı 

ABD'deki aşı denemeleri artık aktif olarak hamile kadınları kapsıyor. Araştırma sonuçları için yıl sonuna kadar beklenebilir.

ABD'deki araştırmacılar, hamilelik sırasında aşı alan kadınların, anne (düşük, diyabet, yüksek tansiyon oranları ile ilgili) ve bebek için arka plan oranlarına benzer sonuçlara sahip olduğunu buldu.

Gebe ve gebe olmayan kadınlarda aşı olmanın yan etkileri de aynıydı ve bunları yönetmek için gerektiğinde parasetamol almak güvenli.

Doktorla ortak karar verin

Birleşik Krallık da dahil olmak üzere diğer ülkeler, bu önemli karara yardımcı olmak için ek kararlar yayınladılar.

Araştırmalar, aşının hamile kadınlara rutin olarak sunulmasını destekliyor ve ebe veya doktorla ortak bir karar verme sürecinin bir parçası olarak aşıyı alıp almama kararı bireylere bağlıdır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.