Asimilasyona karşı Kürtçe öğrendiler

Toplum/Yaşam Haberleri —

KURTCE OGRENDILER

KURTCE OGRENDILER

  • "Arkadaşlarım Kürtçe konuşmamı çok seviyorlar. Bana güç veriyorlar. Çok dokunaklı olan şarkılarını anlayabilmek için, özellikle de bu dilin yok olmaması için Kürtçe öğrenmeliyiz.’’

MIHEME PORGEBOL

 

Bugün 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı. Her geçen gün hakkında yeni gelişme ve araştırmaların yoğunlaştığı Kürtçe hala baskı ve yasaklamalarla karşı karşıya. Kürtçe, Türk devleti tarafından hala türlü gerekçelerle yasaklanabiliyor. Kürtçe şarkı ve oyunlar yasaklanıyor, Kürtçe üzerine çalışma ve araştırmalar engelleniyor. Fakat tüm bu kültürel kırım politikalarına rağmen Kürtçenin varlık mücadelesi de güçlenerek büyüyor. Kürt dil ve kültürünün bu atılımı birçok farklı ülkeden insanın da ilgisini çekiyor. Kürtçenin bir dil olarak gösterdiği varlık mücadelesinden etkilenen birçok insan bu mücadeleden güç alıp Kürtçe öğrenmek istiyor.

 

Charlène: Yepyeni bir kültürle tanıştım

Charlène de onlardan biri. Bir Fransız olan Charlène müşterileriyle olan ilişkilerini güçlendirebilmek adına Kürtçe öğrendi. Charlène Kürtçe öğrenme süreciyle ilgili "Ben garsonum. İş alanımdaki müşterilerimin yüzde altmışı Kürt. Bunlardan bazıları Fransızca bilmiyor. En azından onlarla konuşmak ve verdikleri siparişleri anlayabilmek için yavaş yavaş biraz daha öğrenmeye başladım" diyor. Kürtçe öğrenerek yepyeni bir kültürle tanıştığını ifade eden Charlène, "Yeni diller öğrenmeyi zaten sevdiğim için Kürtçeyi de daha fazla öğrenmeye karar verdim. Kürtçe kendine has, çok güzel bir dil. Bu dil bana farklı bir kültürü tanımamı sağladı" diyerek, Kürtçenin kendine kattıklarından ötürü memnuniyetini belirtiyor.

 

Kaybolmasın diye Kürtçe öğreniyorum

Birçok Kürt arkadaşının olduğunu ve onlarla ilişkilerinin Kürtçe öğrendikten sonra daha da güçlendiğini söyleyen Charlène, "Arkadaşlarım Kürtçe konuşmamı çok seviyorlar. Bana güç veriyorlar. Çok dokunaklı olan şarkılarını anlayabilmek için, özellikle de bu dilin yok olmaması için Kürtçe öğrenmeliyiz. Bugün birçok Kürt çocuğu kendi ana dilini öğrenemiyor. Sadece Türkçe konuşuyor. Kürtçenin nesilden nesile kaybolma riski var. Öyle bir şey olursa çok yazık olur. Çünkü Kürtler yüzyıllardır kendi özlerini korumak için savaşıyorlar" diyerek bu dile dair motivasyonunun gerekçelerini anlatıyor.

 

Gautier: Asimilasyona karşı

Kürtçe öğrenenlerden Gautier de bu dili öğrenmesinin altındaki gerekçeleri politik farkındalığa bağlıyor. Dil ve kültüre politik bir alan olarak yaklaşan Gautier, "Okuyup araştırarak Kürtlerin asimile edildiğini öğrendim. Dolayısıyla Kürtçe ve doğal olarak Kürt kültürünü öğrenmeye karar verdim. Beni bu dili öğrenmeye iten asıl faktör arkadaşlarımdı. Aynı zamanda da bu dili kendi dilim yapmak istedim. Ben bu dili öğrendikten sonra Türk asimilasyonunu ve sömürgenin boyutlarını ve buna karşı mücadele etmek gerektiğini anladım" diyor.

 

Christel: Kürtçe benim için bir terapi gibi

Christel Aslan ise bu dili öğrenme gerekçelerinin duygularıyla ilişkili olduğunu vurguluyor. Christel, iki yıl önce yaşamını yitiren eşinin yasını tutabilmek için çok sevdiği eşinin dilini öğrenmesi gerektiğini düşündü ve kolları sıvadı. Kürtçe öğrenme süreciyle ilgili olarak, "Kürtçe öğrenmek istedim çünkü eşim Kürttü. Fakat iki yıl önce vefat etti. Eşimin ailesi ve çocuklarım arasındaki bağların kopmaması için bu dilin temeline hakim olmam gerektiğinin önemli olduğunu düşündüm. Açıkçası artık Kürtçe öğrenmek daha çok bir terapi benim için. Bu sayede eşimin yasını tutabildim. Dili konuşmak ölen kocamın ailesiyle daha yakın hissetmemi sağlıyor. Yıllardır dinlediğim Kürtçe şarkıları daha iyi anlıyorum" diyen Christel, bu dilin acılarını sağalttığına vurgu yapıyor.

 

Kürtçe konuştuğum için gurur duyuyorum

Her ne kadar başka birkaç dil daha bilmesine rağmen Kürtçenin Christel için anlamı büyük. Christel, Kürtçe öğrenme sürecinde yeni arkadaşlar geliştirdiğine de dikkat çekerek "Her ne kadar kendimi Türkçe ifade edebilsem de Kürtçe öğrenmem gerekiyordu. Birkaç farklı dil bilmeme rağmen Kürtçede hep bir tıkanma yaşadım. Bu dili çok zor buluyordum. Dil kurslarını aradım, yaşadığım kentten dolayı sonuçsuz kaldı arayışlarım. Zoom üzerinden aldığım derslerden sonra kendimi yavaş yavaş daha rahatlamış hissettim. Ama hala bu dili çok karmaşık buluyorum. Kürtçe ve diğer dillerle bağlantılarıyla ilgili derslerden sonra Kürtçeye biraz daha yakınlaştım. Aldığım Kürtçe dersler sayesinde Türkiye, Fransa ve İsviçre'den üç yeni arkadaş edindim. Zaman ayırarak birlikte öğrenmeye devam ettik" diyor.

 

Hiçbir dil yasaklanmamalı

Christel, Kürtçe üzerindeki yok etme ve asimilasyon politikalarına, Kürtçe'ye dönük yasaklamalara da değiniyor. Bu yasaklamalara karşı herkese bir çağrı da yapan Christel sözlerini, "İnsanları Kürtçe öğrenmeye davet ediyorum. Siyasi nedenlerden dolayı değil. Bir dili öğrenmek için bir kültüre gerçekten ilgi duymak gerekiyor. Ancak yasak olan bir dili konuşmaktan da gurur duyuyorum. Hiçbir dil hiçbir yerde yasaklanmamalı" diyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.